12.8 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

Bratislava: Knihy v galérii

Najčítanejšie

Zistili sme, že zaujímavé knihy o umení sa dajú zakúpiť nielen na tradičných miestach v kníhkupectvách.
Dajú sa zakúpiť aj na „netradične tradičnom mieste“ – v galérii! 

Prinášame Vám teda krátku upútavku na veľmi zaujímavé publikácie a katalógy, ktoré má v ponuke Galéria mesta Bratislavy:

Autorka: Zsófia Kiss-Szemán
Počet strán: 51
Vydavateľ: Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši, 2012

O publikácii

Mednyánszkeho náčrtníky a skicáre sa dajú považovať za vizuálny denník umelca s nekonvenčným a zaujímavým spôsobom života a neobvyklým pohľadom na svet. Nachádzame v nich mená a popis osôb, s ktorými bol v kontakte, opisy krajín, ktoré navštívil, jeho myšlienky a pocity zviditeľnené následne v kresbách, náčrtoch a maľbách.
Väčšina kresieb z kolekcie LGPMB pochádza jednoznačne zo skicárov. Z množstva podobných motívov je jasné, že prevažná väčšina vznikla pred rokom 1900, keď Mednyánszky s neuveriteľnou vervou rozvíjal svoju figurálnu tvorbu. Získavame predstavu, ako dôsledne sa Mednyánszky pripravoval na jednotlivé maľby: Na dokonalé zvládnutie jednotlivých motívov mu slúžili desiatky, niekedy dokonca stovky skíc. Kresba pre neho znamenala predovšetkým prípravnú a študijnú fázu tvorby, podradenú maľbe, ktorá bola považovaná za autentickú formu umeleckého prejavu.

 

GMB-CARNA-PO STOPACH UMENIA
PO STOPÁCH UMENIA
Autor
: Daniela Čarná
Počet strán: 72
Vydavatelia: GMB a OZ Artfriens, 2009

 

O publikácii

Knižka PO STOPÁCH UMENIA  je prvou publikáciou na knižnom trhu, ktorá približuje slovenské umenie 20. a 21. storočia detskému čitateľovi od predškolského veku. Hodnoty slovenského umenia sprostredkúva hravou formou a pozýva k objavovaniu umenia ako zdroja poznania, tvorivosti i zábavy. 33 umeleckých diel prepája s 33 krátkymi textami a 33 hrami, do ktorých sa čitateľ môže zapojiť priamo na stránkach knižky a pridať tak k nim svoje vlastné nápady.

Zastúpení autori: Mária Bartuszová, Miloš Alexander Bazovský, Martin Benka, Erik Binder, Milan Bočkay, Ivan Csudai, Jarmila Džuppová, Rudolf Fila, Daniel Fischer, Ľudovít Fulla, Mikuláš Galanda, Július Jakoby, Jozef Jankovič, Anton Jasusch, Igor Kalný, Michal Kern, Martin Knut, Július Koller, Vladimír Kompánek, Otis Laubert, Cyprián Majerník, Martin Martinček, Stano Masár, Ján Mathé, Milan Paštéka, Vladimír Popovič, Miloš Urbásek, Dezider Tóth, Dorota Sadovská, Rudolf Sikora, Erik Šille, Ester Šimerová-Martinčeková, Imro Weiner-Kráľ

K dispozícii je v pokladniach Mirbachovho a Pálffyho paláca GMB a v sieti predajní Artforum a Panta Rhei.


GMB-CARNA-Z MESTA VON
Z MESTA VON. UMENIE V PRÍRODE
Autorka: D. Čarná
Počet strán: 143
Vydavateľ: GMB, 2007

 

 

 

 

 

 

 


O publikácii

Publikácia je vydaná pri príležitosti rovnomemnnej výstavy. Mapuje rôznorodé prístupy k prírode v tvorbe slovenských výtvarníkov od konca 60. rokov po súčasnosť v medzinárodných kontextoch.

Vydavateľ: Galéria mesta Bratislavy 2007

Ďalšie tituly a informácie môžete nájsť: Katalógy a publikácie GMB

Redakcia masmediálne.info

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne