11.3 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

Čo je B2B a B2C?

Najčítanejšie

hlavicka Triad advertising Blog

Podľa poučiek znamená B2B (alebo bussiness-to-business) obchodný vzťah medzi dvomi obchodnými stranami (za účelom ďalšieho predaja), teda medzi výrobcom a veľkoobchodníkom alebo veľkoobchodníkom a predajcom, pričom do tohto vzťahu nie je zbytočne zapletený koncový spotrebiteľ.

Pojem B2C, teda business to consumer, označuje vzťah medzi zástupcom obchodnej strany a koncovým spotrebiteľom. B2C vzťah realizovaný na internete a prostredníctvom virtuálnych obchodov alebo webových aplikácií sa nazýva e-commerce.

Ako vyzerajú tieto vzťahy v praxi?

Predstavte si, že si túžite napríklad po novej chladničke, kde budete mať jedlo aby ste mohli držať Dukanova diéta. Aby bola vaša, musíte si ju kúpiť od oficiálneho predajcu, čím medzi vami vzniká vzťah B2C, teda obchodný vzťah medzi oficiálnym predajcom a zákazníkom, ktorým ste v tomto prípade vy. Aby však mal predajca vami požadovanú chladničku na sklade, musí uzavrieť vzťah s ich výrobcom. Tým medzi nimi vzniká B2B vzťah, teda vzťah dvoch obchodných strán.

Pre zhrnutie, zjednodušene a bez zbytočných poučiek, B2B je vzťah medzi obchodnými stranami za účelom ďalšieho predaja, B2C je vzťah medzi predajcom a koncovým spotrebiteľom za účelom spotreby, užívania.

Vojto Kósa

Článok prebratý z blogu reklamnej agentúry TRIAD Advertising

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne