5.1 C
Bratislava
piatok, 29. marca 2024

Gustáv Murín: Návrat do budúcnosti (o Krasňanoch) časť 3.: „Od východu“

Najčítanejšie

Prečítajte si tretí úryvok z knihy „Návrat do budúcnosti“ od Krasňančana, spisovateľa Gustáva Murína, ktorý opisuje príbeh jedného sídliska v Krasňanoch od „komunizmu ku konzumismu“.

Žije médiami, knihami a blogovaním. Gustáv Murín je slovenský prírodovedec, biológ, spisovateľ, esejista, publicista, dramatik a scenárista.

Patrí do siene slávy bratislavskej mestskej časti Rača, je držiteľom ocenenia Račianske srdce 2012, ktoré je udeľované významným osobnostiam Rače, ktoré výraznou mierou prispeli k skvalitneniu života v mestskej časti Rača v oblasti – športu, kultúry, vedy, výskumu, vzdelaní alebo aj v sociálnej či spoločenskej oblasti. V Rači, v Krasňanoch žije od narodenia. Z toho vyšla aj jeho kniha „Návrat do budúcnosti“.

OD VÝCHODU je Budúcnosť ohraničená experimentálnymi domami, o ktorých ešte bude reč, a konečnou električiek. Súbežne s električkovou traťou ohraničuje Budúcnosť z juhu hlavná príjazdová cesta do hlavného mesta.

A kus pod ňou ešte aj železničná trať. Je to celý dopravný koridor a Budúcnosť je tak bránou do mesta.

Na západe Budúcnosť končí areálom kozmetického závodu a veľkým učňovským strediskom s futbalovým ihriskom a atletickou dráhou.

Zo severu sídlisková zeleň Budúcnosti plynulo prechádza do rozsiahlych vinohradov na svahoch k lesoparku, ktorý sa tiahne blízkymi kopcami. Bloky maximálne šesťposchodových tehlových domov tvoria rozsiahle dvory s parkovou úpravou.

K nim patria aj detské ihriská, dokonca pôvodne s bazénikmi pre najmenších. Smola bola akurát v tom, že sa tam voda čoskoro po napustení premieňala na teplú bačorinu a časom ju prestali napúšťať vôbec. V lete i zime tam chalani hrávali hokej.

Šľahačkou na tomto vzorovom sídlisku bola fontána. Nie obyčajná fontána, ale fontána so zlatými rybkami. Nespomína si, že by kedy chŕlila vodu, ale na tie zlaté rybky z detstva nezabudne.

Keď sa jej po rokoch náhodou opäť prizrel, zlaté rybky tam už neboli. A pri treťom pohľade tam o nejaký čas nenašiel už ani vodu. Časom fontána spustla a premenila sa na odpadnú jamu.

Akási verejno-prospešná socialistická správa ju neskôr nechala naplniť zeminou a nasadila tam ruže. O ruže sa nikto nestaral a tak tam z tej doby ostala fontána z ružových tŕňov.

Sídlisko Budúcnosť bolo aj v nedokonalostiach dokonalé…

Gustáv Murín

Ďalšie úryvky z knihy nájdete > TU

Prečítajte si tiež:

Gustáv Murín: Návrat do Budúcnosti (o Krasňanoch) časť 1.: „Toto sídlisko“

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne