17.3 C
Bratislava
štvrtok, 28. marca 2024

OWL: Ilustrátorka Katarína Macurová

Najčítanejšie

Katarína Macurová je ilustrátorka, absolventka VŠVÚ v Bratislave a vášnivá cestovateľka. Inšpiráciu vyhľadáva na svojich cestách, špeciálne v Mexiku, kde nejaký čas žila. Jej posledná cesta ju priviedla do púštneho mesta El Paso.

Opýtaji sme sa Kataríny  “Čo sa stalo v El Paso?

Uprostred ničoho a keby som mala byť úprimná, na mieste kde nie je veľmi čo robiť som strávila dlhé hodiny v kaviarni obchodu s knihami Barnes and Nobles popíjaním kávy a listovaním si všetkých možných časopisov o ilustrácii a s ilustráciami vo svojom vnútri. Snažila som sa pochopiť ako funguje svet súčasnej ilustrácie.  Myslím, že som prišla na jednu odpoveď: Povedať, že chceš robiť ilustráciu je ako objednať si v kaviarni kávu bez toho, aby si špecifikoval akú chceš, teda či malú, alebo veľkú, s mliekom, alebo bez, s karamelom vo vnútri, alebo s hnedýcm cukrom, latte, macchiato, espresso.. Rovnaká vec platí pre ilustráciu – človek musí vedieť aký druh ilustrácie chce tvoriť, musí si vedieť zvoliť spomedzi detskej, editoriálovej, fashion, sci-fi, veselej, či odbornej. Musí vedieť kto je jeho cieľovým divákom a treba dať pozor na to, ktorému klientovi ukázať ktoré so svojich portfólií. Po chvíli sa skončila púštna búrka.

El Paso v Texase je plné mexicko-amerických street-artov, muralov a nástenných kresieb. Katarína raz spravila niekoľko digitalizovaných skíc z navrstvených fotografií takýchto muralov a skombinovala ich so zopár svojimi ťahmi štetcom. To neskôr viedlo ku štýlu, akým tvorí dodnes, kombinovaním niekoľkých textúr fotografie a digitalizovanej maľby. Katarína objavila aj to, že jej 2D ilustrácie môžu byť spätne “recyklované” do textúry a použité v 3D ilustrácii. Tak vznikol jej unikátny 3D štýl akoby s nízkym rozlíšením, kde sú objekty vyskladané z drobných skupín mnohouholníkov zachytávajúcich tvar a textúru pôvodnej Katkinej maľby, ilustrácie, alebo lynoritu.

Jej práce si môžete pozrieť tu: STIAHNUŤ KATKINE PORTFOLIO V PDF

Petra Kemková

Zdroj: OWL

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

Ďalšie články

Aktuálne