9.4 C
Bratislava
štvrtok, 28. marca 2024

Boris Filan na potulkách vo veľkom Rusku

Najčítanejšie

zmensena foto-Slovart-Boris_Filan-Vodka,_Dusa,_Kaviar.jpeg
Známemu slovenskému spisovateľovi a textárovi Borisovi Filanovi vychádza vo Vydavateľstve SLOVART v poradí ôsma kniha – s názvom Vodka, duša, kaviár
a s podtitulom Rusko rozumom nepochopíš. Kniha je zostavená z dvoch častí a ponúka veľa postrehov a zážitkov z cestovania v Rusku. 

Časť knihy sa týka aj cestovania na rieke Volge, ktorá je podľa autora: „.. tou úžasnou riekou. Volga sa vymyká našim predstavám o vodnom toku. Už na pohľad. Miestami nedovidno na druhý breh, niekde je jej šírka päť kilometrov. Ale to najdôležitejšie je energia, ktorú vyžaruje divadlo, aké ponúka..“ Viac postrehov a zážitkov z cesty nájdete v novej knihe. 

Anotácia knihy: 

Táto kniha  je zošitá zo zážitkov, predsudkov a spomienok  Borisa Filana na Rusko. Opisuje, ako sa plavil s manželkou po Volge  zo Samary do Moskvy aj ako sa so  synom Oliverom vybral za cárom Petrom Veľkým. Žiadna iná krajina sveta nie je taká veľká, krutá, nádherná, hnusná, bohatá, absurdná, ľudská ako Rusko. Nikde inde sa nedá tak úžasne piť, snívať a plakať ako tam. Vodka, duša, kaviár. Kremeľ a obchodný dom GUM, Lomonosova univerzita, Chrám Krista Spasiteľa, Vagaňkovský cintorín s hrobom Vladimíra Vysockého. Šachový klub štyroch koní vo Vasjukách, Gorkého Nižny Novgorod, Petrohrad cára Petra Veľkého, Ermitáž, zlaté vodotrysky. Labyrint sveta a raj srdca. Boris Filan sa túlal po tej veľkej krajine s basketbalistami, s kamarátmi, s manželkou, so synom. Najviac sa tam dozvedel o sebe. Rusko každého vyskúša z hlavných predmetov života. Z lásky, z trpezlivosti a z nenávisti.

Kniha Borisa Filana s názvom Vodka, duša, kaviár vychádza vo Vydavateľstve SLOVART, nájdete ju na webovej stránke: www.slovart.sk

 

Zdroj: SLOVART, autor fotografie Oliver Filan

Ďalšie články

Aktuálne