7.3 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

Bratislava: Fantastický program pre deti na 1.6. MDD v SND!

Najčítanejšie

logo_mdd_v_snd
Slovenské národné divadlo
pripravilo na Medzinárodný deň detí pestrý program pre najmenších divákov, ktorí svoj sviatok budú môcť osláviť originálne už túto sobotu 1. júna 2013 od 10.00 do 17.00 h. v novej budove SND. 

„Úprimne sa teším ako malé dieťa na MDD v SND, zažijem to po dlhých rokoch a určite budem po celý ten čas pri všetkých akciách. Nechám sa prekvapiť svojimi kolegami, som zvedavý, aké pestvá našim najmenším divákom pripravia. Verím, že zaľudníme naše divadlo a deti sa spolu s rodičmi budú v našich priestoroch cítiť ako doma. Veď o to nám ide vlastne ide v prvom rade, chceme aby zažili niečo neobvyklé,  inšpirujúce, aby nás navštevovali s potešením. Takže milé deti a aj tí skôr narodení, príďte a nechajte sa prekvapiť… Určite vás nesklameme. Sme tu pre vás a veríme, že si nájdeme spoločnú reč,“ povedal generálny riaditeľ SND Marián Chudovský.

Narodil sa chrobáčik

Tanečná rozprávka v dvoch dejstvách

„Som Pepe, ochranca stromov. Keď stromy nemôžu zaspať, rozprávam im rozprávky. V rozprávke o malom chrobáčikovi Svätojankovi, jeho mamičke, ockovi, tete Janinke a všetkých, ktorých Svätojanko poznal, sú všetci maličkí ako ucho ihly…“

Balet SND uvádza na Medzinárodný deň detí obnovenú premiéru pôvodnej baletnej rozprávky s hudbou slovenského skladateľa Tibora Freša Narodil sa chrobáčik. Hudba s hlbokým etickým odkazom dáva detskému divákovi možnosť snívať – na pozadí striedania ročných období a večného kolobehu prírody, ktorú si treba vážiť a ochraňovať. Svieža choreografia Igora Holováča, texty Nikitu Slováka a výprava z dielne renomovaných výtvarníkov Milana Ferenčíka a Josefa Jelínka sú zárukou divadelného zážitku. Obnovenú premiéru chceme venovať 90. výročiu narodenia prvého slovenského choreografa Jozefa Zajka (27. 4. 1923 – 13. 3. 1991), ktorý inscenoval balet Narodil sa chrobáčik v roku 1985 – s Igorom Holováčom v úlohe Svätojanka – ako svoju poslednú spoluprácu s Baletom SND.


(autorka fotografií: Alena Klenková)

Deti rozveselia všetky tri súbory Slovenského národného divadla. Okrem obnovenej premiéry tanečnej rozprávky Narodil sa chrobáčik v Balete SND môžu návštevníci zavítať aj do Činohry SND na obľúbenú rozprávku Mechúrik – Koščúrik, po ktorej ich čaká hudobné stretnutie s hercami pod názvom Spievaj ako Mechúrik. Tešiť sa tiež môžu na skvelý hudobný príbeh Kominárik v Opere SND, ktorého „predskokanom“ bude interaktívne predstavenie Kominárik ako ho nepoznáte.

Ďalšími sprievodnými aktivitami MDD v SND budú aj bezplatné kurzy. Detských záujemcov o herectvo si zoberie pod patronát členka Činohry SND Božidara Turzonovová, nádejných spevákov povedie sólista Opery SND František Ďuriačmladým milovníkom baletu sa budú venovať pedagógovia z Tanečného konzervatória Evy Jaczovej.

Moja NAJ rozprávková knižka ponesie názov čítania detských kníh s hercami SND, no novú budovu Slovenského národného divadla ovládne aj Street Dance Academy Laciho Strikea s ukážkami z pripravovaného tanečného predstavenia Júlio a Romea, interaktívne pásmo s pesničkami Daniela Heviera Guliver hľadá kamarátov a vystúpenia Bratislavského bábkového divadlaMuzikanti, alebo o Zlatej trúbkeGašparko s Kubom v Krištáľovom kaštieli. Pri príležitosti sviatku detí navyše SND otvorí výstavu známeho ilustrátora Vladimíra Krála pod názvom Portrét neznámeho.

Zábavným sprievodcom MDD v SND bude moderátor Ludwig Bagin, z ktorého rúk si víťazi súťaží pre deti prevezmú zaujímavé ceny. Chýbať nebudú ani maľovanie na tvár, tvorivé dielne, vystúpenie skupiny Kapelanti a ďalšie atrakcie. Návštevníci Slovenského národného divadla sa počas Medzinárodného dňa detí budú cítiť ako doma aj vďaka komfortnej obývačke od partnera MDD v SND – značky robotického vysávača iRobot: „Sme naozaj veľmi radi, že sa môžeme zapojiť do zábavy, ktorá je v tento deň určená nielen pre deti, ale vlastne pre celú rodinu. V našej obývačke si budú môcť vyskúšať, aká je to zábava, keď doma nikto nemusí vysávať,  pretože za nich povysáva robotický kamarát iRobot, “ povedal produktový manažér značky iRobot  Ivan Mucha.

Vstup na sprievodný program počas MDD v SND je voľný. Vstupenky na predstavenia Narodil sa chrobáčik, Mechúrik – KoščúrikKominárik sú v predaji v pokladniciach SND aj on-line prostredníctvom portálu navstevnik.sk. Bližšie informácie o programe počas Medzinárodného dňa detí v Slovenskom národnom divadle, vrátane bezplatných kurzov, sú dostupné na portáli www.snd.sk.

Srdečne Vás pozývame!

Branislav Šanta

 

Zdroj: SND

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne