12.8 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

Ovce.sk: Aj vaše deti sú v sieti

Najčítanejšie

Viete, čo práve robí vaše dieťa? Možno ste pokojná, pretože je vo svojej izbe, ale vedzte, že už ani tá nemusí byt celkom bezpečná. Ak má vaša dcéra či syn prístup na internet. Nič vám nevyčítame, veď stále platí, kto dnes nie je „online“, je definitívne „out“.

[youtube]http://youtu.be/27VM-NrBqvI[/youtube]

Môžete byť akokoľvek starostlivá mama, všetky aktivity svojich detí na internete neustriehnete. Podľa prieskumu z roku 2012 má profil na sociálnych sieťach až 94,7 percent tínedžerov a dokonca viac ako tri štvrtiny 11- až 13-ročných detí, pritom veková hranica registrácie, napríklad na Facebooku, je 13 rokov. A verte, že vaše dieťa nie je výnimkou. Kontakt s nevhodným obsahom na internete je tak iba otázkou času. Ak si hovoríte, však je to „len“ pár neslušných obrázkov, mýlite sa. V online prostredí číha oveľa viac nástrah, vrátane nových foriem násilia. Najčastejšou z nich je kyberšikanovanie, teda zosmiešňovanie, pri ktorom dochádza k psychickému týraniu dieťaťa. Spolužiaci s ním natočia nepekné video, ktoré neskôr rozosielajú po internete spolu s urážlivými poznámkami. Aké následky to zanechá na psychike dieťaťa  hádam ani nemusíme zdôrazňovať.

[youtube]http://youtu.be/ZHfekpXFiyE[/youtube]

Navyše, spolužiakov a kamarátov z okolia možno poznáte osobne, ale kto sú tí ostatní virtuálni priatelia? Za profilom 11-ročného dievčatka sa môže pokojne skrývať dospelá osoba, ktorá presne vie, ako sa má vašej dcére či synovi prihovárať. Bez toho, aby ste si niečo všimli, začne dieťa tejto osobe slepo dôverovať, čím sa vystaví veľkému nebezpečenstvu.

Pýtate sa, či sa to dá vôbec ovplyvniť? Jasne, že dá. Deti treba pripraviť na všetky možné nástrahy a riziká. Preto sa skúste o nich otvorene rozprávať. A ak neviete, ako začať, inšpirujte sa napríklad odbornými radami scenáristu Mira Drobného a detskej psychologičky Moniky Gregussovej.  Obaja  sa  podieľali  na príprave knižky Deti v sieti, či sérii animovaných  rozprávok  Ovce.sk. Tie slúžia ako manuál a cez konkrétne príklady a ich riešenia vám radia, ako chrániť deti, keď sú online. „Mať deti v sieti nie je automaticky katastrofa. Internet priniesol nové možnosti  ako komunikovať, dostať sa k informáciám, zdieľať fotografie, tvoriť. Situácie, s ktorými sa deti na internete stretávajú sú zároveň rizikom, aj príležitosťou. Závisí od osobnosti detí, ale aj ich znalostí o rizikách internetu, či sa v danej situácii niečo nové naučia, dokážu sa ubrániť, a tak zosilnejú, alebo naopak, zažijú niečo nepríjemné, zraňujúce a stanú sa obeťou,“ vysvetľuje psychologička Monika Gregussová, spoluautorka knihy Deti v sieti.

Projekt OVCE.sk dostal aj živé pokračovanie. Deťom od leta pripomínajú hlavných hrdinov rozprávok aj dve ovečky a jeden baranček v bratislavskej ZOO, ktorí dostali hviezdnych krstných rodičov. Barančekovi Milanovi dala meno Adela Banášová, ktorá prepožičala hlas seriálovým ovečkám do audiokomentárov pre nevidiace deti. Jeho kamarátku v kožúšku Kvetku si osvojil Jozef Vajda, hlas animovaných postavičiek zo seriálu. Poslednú „zodpovednú“ ovečku Múdroslavu pomenoval autor projektu Miroslav Drobný.

V Banskej Bystrici a vo Zvolene môžu zasa deti a verejnosť cestovať po celý školský rok ovečkovými autobusmi. Záštitu nad projektom Bezpečne do školy s OVCE.sk prevzal Digitálny líder SR, Peter Pellegrini, ktorý k iniciatíve dodáva: „Kyberšikanovanie, závislosť na sociálnych sieťach alebo sexting sú pojmy, ktoré by ste pred pár rokmi v slovníkoch márne hľadali. Žiaľ, všetko nové prináša so sebou okrem dobrých vecí a pokroku aj to zlé. A to platí aj o internete a mobiloch. Naším cieľom je chrániť pred hrozbami, ktoré so sebou nesú, tú najzraniteľnejšiu skupiny užívateľov – deti. Myslím, že aj touto cestou sa nám to spoločne podarí.“

Deti spolu s rodičmi sa môžu tešiť aj na ďalšie novinky týkajúce sa bezpečného používania internetu a mobilov. Už  v najbližších dňoch sa na pultoch kníhkupectiev objaví prvá rozprávková kniha OVCE.sk s názvom OVCE.sk 01 Za siedmimi wifinami a siedmimi statusmi, ktorá bude prvá zo série nových príbehov známych seriálových postavičiek.

Do aktivít na podporu bezpečnosti detí na internete sa môže zapojiť aj široká verejnosť prostredníctvom SMS zbierky. „Chceme, aby boli naše „deti v sieti“ v bezpečí, aj preto sme s Telekomom a O2 na čísle 881 spustili verejnú SMS zbierku, ktorej výťažok bude použitý práve na projekty spojené so vzdelávaním a ochranou pred nástrahami internetu,“ hovorí Miro Drobný z eSlovensko o.z. Viac o zbierke sa môžete dozvedieť na web stránke www.zodpovedne.sk.

 

 Zdroj: eSlovensko o.z.

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne