12.8 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

Knižný debut Kamily Šebestovej – Generácia MY

Najčítanejšie

Všetkým, ktorí sa stratili a nevedia sa nájsť.

Generácia MY je román mladej autorky o súčasných mladých ľuďoch. Alica je vnímavé sedemnásťročné dievča, ktoré uteká pred pocitom samoty a prázdnoty života. Dostane sa do partie rovesníkov, kde sa pije, fajčí tráva, vzťahy sa chápu voľnejšie, a občas si niekto dá aj niečo tvrdšie.

Alici tento životný štýl nie celkom vyhovuje, ale prispôsobí sa. Dôsledkom sú veľké problémy so zdravím, s psychikou, v škole i s rodičmi. Až smrť milovanej starej mamy či zrada zo strany prvej veľkej lásky ju dokážu vytrhnúť z negatívnych návykov. Alici veľmi pomôže jej nový známy Tomáš, ktorý sa vyliečil z drogovej závislosti, a s ktorým sa do seba zaľúbia. Pomáhať sa snažia aj starí priatelia, Alica s nimi postupne obnovuje vzťahy.

Obalka-Kamila Šebestová - Generácia MYRomán Generácia MY zobrazuje príbeh mnohých mladých ľudí, ich prístup k životu, či hodnotové postoje. Veľa Aliciných rovesníkov sa v ňom môže nájsť. Ani dospelých nenechá ľahostajných. Autentickým jazykom, bezprostredným vyjadrením pocitov či priamym podaním udalostí, nezaťaženým literárnymi štylizáciami, čitateľov vtiahne do deja. Príbeh sa odvíja ako „na ceste“ – za sebapoznaním.

Ľubomír Feldek o knihe  hovorí:

Čosi sa deje – do slovenskej literatúry sa rúti „generácia my“! Krátko po sebe som mal príležitosť prečítať si divadelné hry Emmy Gáborovej a romány Denisy Dobrovodovej a Kamily Šebestovej.

Spoločná vlastnosť: šokujúca úprimnosť. Alebo si tie deti robia z nás starších žarty? Všetky tie diela totiž napísali talentované pätnástky. Starý čínsky básnik Li Po v jednej básni hovorí:

Víno z hrozna a zo zlata čaša.
Z Wu pochádza umelkyňa naša. 
Pätnásťročná nesie sa na poníkovi
a mámivo spieva sladké piesne.
Ani jedno slovo správne nevysloví –
a spitá mi do náručia klesne.
Čo si s ňou, ach, záves lotosový,
tam za tebou počnem –
neviem presne…

A my čo si počneme s tými talentovanými pätnástkami? Držme im palce a tešme sa, že obohatia slovenskú literatúru o čosi nové.

Ľubomír Feldek

„Ľudia mojej generácie sa mi zdajú dosť nevyrovnaní, zmätení a stratení. Trápi ma najmä problém závislostí. Koľkí z nás majú nejakú negatívnu skúsenosť, drogy sú naozaj ľahko dostupné. Boj so závislosťou je veľmi ťažký, niekedy zúfalý, a ja som chcela ľuďom s týmto problémom nejakým spôsobom pomôcť. Napísala som teda príbeh jedného dievčaťa; odráža však príbehy mnohých ďalších ľudí. Nechcela som ho napísať poučne či výchovne, skôr realisticky. No zároveň som sa snažila zachytiť aj svetlé stránky života, ktoré nám ponúka snáď každý deň, no často ich prehliadame. Dať ľuďom s vážnymi starosťami nádej“, hovorí autorka knihy Kamila Šebestová.

O autorke…

Kamila Šebestová (1997) študuje na gymnáziu v Bratislave. Píše už od svojich desiatich rokov. Je členkou divadelného súboru LANO. Okrem divadla a literatúry má rada aj hudbu, hru na klavír, cestovanie a, samozrejme, svojich priateľov. Tiež patrí k obetiam Facebooku a internetu. Román Generácia MY je jej knižným debutom.

Zdroj: Zuzana Šebestová

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne