12.5 C
Bratislava
sobota, 18. mája 2024

Česi a Slováci budú spolu plesať až do skorého rána – 1.2.

Najčítanejšie

Čas fašiangov až do popolcovej stredy patrí zábave. Tradíciu honosných plesov plnú elegancie a luxusu zaviedol vo Francúzsku ešte Kráľ Slnko a pretrváva dodnes. Medzi najvyhľadávanejšie a najpopulárnejšie plesy v súčasnosti nepochybne patrí Česko-slovenský ples v Prahe. Obecný dom v Prahe už 1. februára od 18:30 bude vítať smotánku, ktorá je však ozajstnou reprezentáciou celebrít v pravom slova zmysle.

Napriek rozdeleniu našich republík neustále pretrváva priateľstvo Slovákov a Čechov v rôznych sférach, najmä spoločenskej a kultúrnej. Veď už slogan tohto unikátneho plesu známeho príjemnou a najmä priateľskou atmosférou, znie „Ve dvou se to lépe tančí“ a svedčí o mnohom.

Početná skupina umelcov, politikov, ale aj bežných ľudí ešte stále udržiava vrelé kontakty, ktoré nemožno uťať ani tou najostrejšou politickou dohodou. Mnohí slovenskí umelci napríklad pôsobia dodnes v Čechách, bez toho aby rodnú krajinu zaznávali, či už je to fenomenálny režisér, slovenský Fellini – Juraj Jakubisko alebo naša najlepšia šansoniérka pod slnkom, Hana Hegerová a podobne je to aj s mladšou generáciou umelcov, ktorí vďaka živnej kultúrnej pôde u našich susedov nachádzajú svoje uplatnenie.

Česko-slovenský ples v Prahe-Obecni dum
Obecní dům v Prahe

Pod záštitou prezidentov

Česi a Slováci predsa vždy našli spoločnú reč v akýchkoľvek témach a vrúcne vzťahy pretrvávajú až dodnes. Napokon, veď záštitu nad Česko-slovenským plesom, ktorý právom patrí medzi najgrandióznejšie a najelegantnejšie udalosti roka, o ktorých sa rozpráva nielen v kuloároch, ale aj na verejnosti, prevzali prezident Českej republiky J.E. Miloš Zeman a prezident Slovenskej republiky J.E. Ivan Gašparovič.

Hoci plesová sezóna už oficiálne odštartovala v historickej budove Slovenského národného divadla, je to len začiatok. Slovensko čaká ešte stovka podobných príležitostí, kde sa krásne dámy môžu ukázať v nádherných róbach, šarmantní páni preukázať svoj neustále existujúci zmysel pre džentlmenstvo a pochopiteľne, celú kultúrnu akciu otvorí podmanivý valčík, ktorý tak umne nahradil kedysi preferovanú štvorylku na plesoch.

Obecný dom v Prahe už 1. februára od 18:30 bude vítať smotánku, ktorá je však ozajstnou reprezentáciou celebrít v pravom slova zmysle. Už Slovenské plesy, ktoré sa celých 40 rokov organizovali v Prahe, predčili úroveň mnohých kultúrnych udalostí a popularitu si získali najmä vďaka družnosti oboch národov, ktorá priam presiakla celou atmosférou plesu a zabezpečila vždy neustále uvoľnenú, pritom však vždy eleganciou obalenú a prestížnu udalosť.

Česko-slovenský ples v Prahe

Česko-slovenský nielen kultúrny program

Apropo, k samotnému plesaniu, teda tancovaniu. Aj to bude doslova česko-slovenské: hlavnou hviezdou večera nebude nik iný ako legendárny Kája Gott, ktorého repertoár je natoľko širokospektrálny, a familiárny, že zaručene roztancuje všetkých prítomných.

Česko-slovenský ples v Prahe-Karel Gott

Božského Káju, ktorého milujú rovnakou dávkou intenzity Česi aj Slováci, bude sprevádzať profesionálny orchester Boom! Band Jiřího Dvořáka. Kultúrny program je skutočne bohatý na sólových vokálnych interpretov, ktorých pesničky nám všetkým snáď naveky budú kolovať v žilách: Jitka Zelenková, Jana Kocianová, Ondřej Ruml, Robo Opatovský, skupina Desmod, jazzová a swingová kapela Pirate Swing Band, kapela Slovak Tango a ďalší umelci.

Čo ešte spája Čechov a Slovákov? No predsa folklór! Je predsa všeobecne známe, že práve pri írečitej ľudovej hudbe sa oba národy dokážu skutočne spontánne zabaviť. Na česko-slovenskom plese zaznie autentický moravský a slovenský folklór, ktorý prítomných zaručenie nielen roztancuje, ale najmä rozospieva: o zábavu sa postarajú folklórne súbory Šarišan a Limbora, ľudové hudby Ďatelinka Ondreja Molotu a moravský Pozdní sběr.

Česko-slovenský ples v Prahe-obr.1

Pochopiteľne, ani moderátorské duo by nemohlo byť iné ako priateľské, česko-slovenské. Večerom hostí budú sprevádzať Tereza Kostková a Maroš Kramár. Národnostne zmiešaným dvojiciam to na pódiu jednoducho vždy dokonale „hralo“ a nepochybne aj tomto prípade môžu hostia plesu očakávať skvelé bonmoty, milé improvizačné situácie, inteligentný humor, no samozrejme aj kultivovanosť, ktorá k plesom neodmysliteľne patrí.

K plesaniu, samozrejme, patrí aj neopakovateľný gurmánsky zážitok a hoci dámy prísne dbajú o svoju dokonalú líniu, aby ich originálne róby čo najpôvabnejšie vynikli v luxusnom prostredí na krásnych figúrach, bolo by hriechom odolať kulinárskym špecialitám, ktoré ples v Smetanovej sieni Obecného domu, ponúkne.

Servírované menu bude, tradične reprezentovať oba nerozlučiteľné národy a ozajstní gurmáni kvalitného a chutného jedla si budú môcť vychutnať až šesť exkluzívnych chodov v úprave „duet“ inšpirujúce sa gastronomickými tradíciami Českej a Slovenskej republiky.

Ak ešte teda stále váhate, ako stráviť prvý februárový víkend, vedzte, že okrem božského Káju, folklóru, delikates, spontánnej zábavy, budete môcť obdivovať aj samotnú budovu, ktorá patrí medzi najkrajšie a najobdivovanejšie secesné budovy českej metropoly. Okrem toho má aj symbolický význam, veď 6. januára roku Pána 1918 bola práve v ňom v ňom bola podpísaná Trojkráľová deklarácia a 28. októbra 1918 vyhlásená Československá republika.

Česi a Slováci, nezabúdajte, je obdobie plesania, zábavy, dobrého jedla, tanca, spontánnej zábavy, luxusu, vystavovania na obdiv krásnych šperkov, prezentácie krásy v príjemnej spoločnosti, kde na vás rozhodne nečaká výber prapodivnej smotánky, ale ozajstná spontánna zábava až na štyroch pódiách až do skorého rána!

George Sandová

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne