17 C
Bratislava
utorok, 7. mája 2024

Radio.Radar: Novinky zo sveta rádií 9.

Najčítanejšie

Predstavíme si ďalšiu zmenu v jesennej vysielacej štruktúre Rádia Slovensko – do tímu moderátorov pribudol Andrej Wallner… Rádio Sever nečakane končí, už iba pár dní nám bude robiť spoločnosť v éteri… Poznáme frekvenčné prídely skúšobného vysielania v T-DAB, termín spustenia zatiaľ nie… V dnešnom pokračovaní rubriky o Slovákoch v českých rádiách si predstavíme človeka, ktorému je hudba vášňou a rádio je jeho poslaním, je ním Gerhard „Gerry“ Hadi.

Večer s Andrejom Wallnerom na Rádiu Slovensko

Vo vysielaní Rádia Slovensko, prvej programovej službe Slovenského rozhlasu, sa objavil nový ale nie neznámy hlas. Andrej Wallner vymenil najpočúvanejšie súkromné rádio Expres za jednotku medzi verejnoprávnymi okruhmi.

Aktuálne ho môžeme počuť vo večernom vysielaní v čase medzi 17:00 až 21:00 hod. (vo vybrané dni týždňa). Už prvý vysielací deň sme sa mohli presvedčiť o tom, že mu nie je cudzie ani moderovanie, ktoré sa nutne nemusí strhnúť len do zábavy. Využil som príležitosť položiť mu otázku:

V rádiu pripravuješ aj autorské príspevky do rubriky Téma na dnešný večer. Ako si užívaš voľnosť pri ich príprave, vzhľadom na predchádzajúce pôsobenie, kde Ťa poznáme ako ostrieľaného zabávača?

Áno, čiastočne si užívam voľnosť, ale predovšetkým v Rádiu Slovensko existujú určité pravidlá prípravy vysielania.

Samozrejme veci vopred konzultujeme, prehodnotíme a následne sa rozhodneme spracovať do vysielania. Zvažujeme aj formu, akou danú tému spracujeme.

Cieľom je priniesť poslucháčovi aj informácie, nielen sa na každej téme zabávať. Je to niečo nové, viem pri tom využiť svoje doterajšie profesionálne skúsenosti.

Veľmi ma to baví a posúva, preto sa teším na každé vysielanie 🙂 Dopočutia v Rádiu Slovensko !“,  povedal pre Radio.Radar Andrej Wallner.

Zostrih z prvého vysielacieho dňa > pozri 

Rádio Sever končí, vysielať bude už len do 30. septembra 2015

„Užite si s nami posledné týždne a dni vysielania, počúvajte s ešte väčším oduševnením a nezúfajte, veď sa ešte budeme počuť!“, odkazuje stanica svojim poslucháčom.

Bolo veľkým prekvapením, keď Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) vyhlásila jesenné výberové konanie na 8 frekvencií pre rozhlasové terestriálne vysielanie, v ktorom sa objavila aj silná ženevská frekvencia 94,5 MHz / Žilina, na ktorej aktuálne vysiela Rádio Sever – Hlas severného Slovenska. Ako neskôr vyplynulo, RVR na svojom poslednom zasadnutí rádiu, na jeho vlastnú žiadosť, odňala licenciu č. 122 k 30. septembru 2015.

Ako je ale možné, že o návrhu odňať licenciu nie je v pláne zasadnutia RVR žiadna zmienka? Na túto otázku mi odpovedala Lucia Jelčová, hovorkyňa RVR:

„Áno, Rada o odňatí licencie rozhodovala na zasadnutí dňa 8. 9. 2015, ako som Vám písala. Tento bod bol zaradený v časti Rôzne, keďže žiadosť o odňatie licencie bola Rade doručená až po schválení programu zasadnutia, a to 4. 9. 2015 (program bol schválený a zverejnený 2. 9. 2015).

Frekvencia bola operatívne zaradená do aktuálneho výberového konania z dôvodu, že ide o významnú frekvenciu s vysokým výkonom. Ak by ju Rada nezaradila do aktuálneho výberového konania, mohla by ju zaradiť až do najbližšieho (jarné výberové konanie býva spravidla koncom mája), preto by bola frekvencia dlhé obdobie nevyužívaná, čo by bolo neefektívne, “ povedala pre Radio.Radar Lucia Jelčová, hovorkyňa RVR.  

Skúšobné vysielanie v T-DAB na Slovensku

V nadväznosti na informácie o skúšobnom vysielaní v digitálnej norme T-DAB na Slovensku, ktoré sme publikovali koncom júla, som kontaktoval Branislava Kašubu, technického riaditeľa spoločnosti AVIS, s.r.o.

Zaujímal som sa predovšetkým o termín spustenia skúšobného vysielania. Avšak ten je ešte nejasný, nakoľko technicky a legislatívne do tohto procesu zasahujú ďalší účastníci. No ak by všetko záviselo len od AVISu, vysielanie by sa určite stalo realitou ešte v tomto roku.

Frekvenčné prídely pre lokality Levice a Nitra sú nasledovné:

Kanál Lokalita ERP Nadm. výška lokality Výška umiestnenia ant. systému Polarizácia Ant. char.
10C – 213,360 MHz Levice 33,0 173 35 V N
10C – 213,360 MHz Nitra 43,0 550 50 V N
11C – 220,352 MHz Levice 33,0 173 35 V D
11C – 220,352 MHz Nitra 37,0 550 50 V D

(zdroj Nemecký telekomunikačný regulátor, BNetzA, 3.8.2015)

 

Slováci v ČR: Gerhard „Gerry“ Hadi si svoj sen plní v českom éteri

V dnešnom pokračovaní rubriky o Slovákoch v českých rádiách si predstavíme človeka, ktorému je hudba vášňou a rádio je jeho poslaním. Je ním Gerhard „Gerry“ Hadi, pôvodom z Košíc, dnes žijúci v Prahe. Poslucháči ho môžu počuť predovšetkým zo sobotného vysielania stanice Color Music Rádio, kde vysiela úspešnú a počúvanú Funky párty. Zostrih tejto relácie z 12. septembra 2015 si môžete vypočuť na tomto linku > pozri.

Svoje pôsobenie v českom éteri začínal v tanečnom Seejay Radio na pozícii redaktora spravodajstva, neskôr moderátora živého vysielania. Potom prišla práca moderátora v Rádiu Sázava, kde príležitostne vysiela dodnes. Ako externý redaktor má skúsenosť aj s Českým rozhlasom, kde pripravoval reportáže pre reláciu „O Roma Vakeren“ – „Rómovia hovoria“. Požiadal som ho o krátky rozhovor:

Od detstva Vás lákajú média, rádio i televízia. Pamätáte si na svoje prvé vysielanie v rádiu?

Gerry: Áno je to tak, od detstva ma lákajú média. Vždy som chcel pracovať v rádiu alebo v televízii. Pamätám sa, že pred mikrofón som sa posadil už ako 18-ročný chlapec v súkromnom rádiu. Poviem vám, že to bolo skutočne ťažké, presadiť sa ako polovičný róm v médiách, kde prevažne skoro každý je neróm.

Počuť Vás mohli aj poslucháči Českého rozhlasu, pre ktorý ste pripravoval reportáže. Neuvažujete aj o spolupráci so slovenskými rádiami?

Gerry: Odpoviem jednoducho, na Slovensku to nejde. Môžete byť akýkoľvek lepší, Slovensko ti šancu nedá. Práve preto som rád, že žijem v Českej republike a práve táto krajina mi dala možnosť rozvíjať a zdokonaľovať sa v tom čo milujem, čo viem že ma baví a vždy bude baviť. Ale na Slovensku som sa vždy stretával s neochotou a priznám sa s tichým rasizmom. Je veľmi ťažké presadiť sa v komerčnom rádiu na Slovensku.

Však môžeme len poukázať koľko tmavých, resp. Rómov pracuje v rádiu, okrem verejnoprávneho rozhlasu kde sa pripravuje vysielanie pre menšiny. Poviem Vám, môžete prejsť všetky komerčné stanice na Slovensku a šancu Vám nikto neposkytne. Niekoľko krát som sa stretával s tým, že mi povedali ty na to nemáš, z teba nikdy moderátor nebude.

Dnes pôsobím ako moderátor v komerčnom rádiu, ktoré je počúvané a úspešné a moja relácia je tiež počúvaná, má stálych a skalných poslucháčov a fanúšikov. Okrem toho pôsobím aj ako programový šéf rádia, kde som dostal šancu ako jediný polovičný róm presadiť reláciu v komerčnom rádiu aby sme vysielali aj rómsku hudbu z celého sveta.

Bohužiaľ, na Slovensko mám smutné a zlé spomienky. Slovensko je krásna krajina, ale pýtal ste sa na spoluprácu. Externe spolupracujem ako redaktor pre Romed v Košiciach pod vedením pani Jarmily Vaňovej, ktorá pripravuje reláciu rómskeho vysielania pre RTVS Rádia Patria a tú ponuku som dostal len preto, že robím to čo robím a dnes viem, kde som a môžem aj povedať, že som úspešný v tom čo robím.

Čo plánujete do budúcnosti – nová relácia, alebo spolupráca?

Gerry: Budúcnosť je vo hviezdach, ale môžem povedať asi len toľko, že svoju budúcnosť vidím jasne a dnes už viem, že robím to čo milujem nadovšetko. Okrem toho pôsobím aj ako redaktor v externej spolupráci pre jednu z najlepších metropolitných televízií Praha TV. Dnes viem, že mám svoje stabilné miesto v ČR médiách. 

Pošlite nám Váš tip na rádiovú tému o ktorej by ste sa chceli dozvedieť viac na adresu: radioradarsk@gmail.com

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne