11.8 C
Bratislava
piatok, 17. mája 2024

December je druhý mesiac v roku, kedy sa na Slovensku predá najviac automobilov

Najčítanejšie

Priemerná výška obstarávacej ceny auta je 16 355 eur. Slováci vozidlo priemerne splácajú 43 mesiacov. Medzi automobilmi sú najviac žiadané vozidlá nižšej strednej triedy, ktoré na lízing financuje viac než tretina ľudí. Zaujímavosťou je, že sedem z desiatich motoristov, ktorí financujú auto lízingom, sú muži. Na Slovensku sa navyše viac udomácňuje moderný trend, tzv. operatívny lízing.

Posledný mesiac v roku sa okrem Vianoc, osláv nového roka a zaslúženého pokoja hrdí aj druhým najväčším počtom predaných áut. Viac už sa nakupuje len pred letom. „Zatiaľ čo pred letom kupujú vozidlá predovšetkým spotrebitelia, ktorí chcú auto využívať počas leta, pred Vianocami sú to predovšetkým firmy, využívajúce akciové ponuky predajcov áut“, uviedol Peter Palkovič, riaditeľ obchodnej siete pre SK zo spoločnosti UniCredit Leasing.

Pre klientov-motoristov je finančný lízing čím ďalej preferovanejšia voľba. Priemerná výška obstarávacej ceny vozidla je 16 355 eur a výška pôžičky na lízing dosahuje takmer 10 tisíc eur. „Medzi automobilmi dominuje nákup nižšej strednej triedy (napr. Renault Megane, Dacia Dokker, Fiat Tipo, Mazda CX3, Honda Civic). Tie si obstaráva a lízingovo financuje viac než tretina Slovákov,“ komentuj výber áut Peter Palkovič. Takmer štvrtina nakupuje malé autá (Fiat 500 alebo Renault Clio), 23 % vozidlá strednej triedy (BMW 5, Mazda 6) a 17 % vozidlá SUV (Dacia Duster, Kia Sportage alebo BMW X3). Priemerný Slovák svoje auto spláca 43 mesiacov.

Auto vlastné alebo prenajaté?

Typický klient lízingu má 44 rokov a obvykle žije vo väčšom meste. Hoci nutne nevisí na vlastníctve auta, tak ho rád po niekoľkých rokoch vymení za nové a lepšie. To však rozhodne nie je pravidlom. Štruktúra klientov kupujúcich si auto za nové sa mení. „Možnosť jazdiť novým autom bez nutnosti našetriť si potrebné peniaze stále častejšie využívajú aj mladé rodiny. A ako pohodlné rodinné auto najčastejšie zvolia kombi nižšej strednej triedy. To spĺňa všetky požiadavky na kvalitné rodinné vozidlo za atraktívnu nízku splátku, ktorá výrazne nenaruší rodinný rozpočet,“ hovorí PALKOVIČ. Vlastníctvo auta je dôležité najmä medzi tridsiatnikmi. Väčšina (60 %) z tých, ktorí plánujú v blízkej dobe nákup auta, chce vozidlo do osobného vlastníctva.

Nič neriešiť a ísť? S operatívnym lízingom to ide bez starostí

Otočiť kľúčikom v zapaľovaní, naštartovať a ísť. Nemusieť riešiť povinné ručenie alebo havarijné poistenie, byrokraciu okolo nového auta a vôbec sa nestarať o servis a zimné gumy? Operatívny lízing sa stáva hitom medzi vodičmi. Za stálu mesačnú splátku dostane klient okrem svojho vysneného auta aj balíček sprievodných služieb. „Pri niektorých našich klientoch pozorujeme, ako sa mení ich pohľad na vnímanie vozidla ako majetku. To vnímajú viac ako službu. Klienti tak namiesto toho, aby vozidlo priamo vlastnili, chcú si užívať pocit pri jazdení a nič neriešiť,“ dopĺňa Palkovič.

(ts)

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne