18.3 C
Bratislava
sobota, 11. mája 2024

Redakcia portálu Postoj.sk zaútočila voči Investigatívnemu Centru Jána Kuciaka. Nepozdáva sa im článok o ultrakonzervatívnych hnutiach

Najčítanejšie

Investigatívne Centrum Jána Kuciaka vzniklo na počesť Jána Kuciaka, aby pokračovalo v práci zavraždeného novinára. Pravidelne uverejňuje na svojej stránke investigatívne materiály.

Článok „Radikáli s dosahom: Ako ultrakonzervatívne hnutia pretvárajú strednú Európu“  podľa redakcie portálu Postoj.sk „pripomína viac ideologický pamflet než poctivú investigatívu“ a ako reakciu zverejnili článok s titulkom „Je práca Investigatívneho centra Jána Kuciaka v súlade s Kuciakovým odkazom“?

Na článku investigatívneho centra pracovali 11 autori z rôznych európskych krajín a jeho prípravu financoval fond Investigatívna žurnalistika pre Európu.

„Investigatívne centrum Jána Kuciaka zverejnilo pred pár dňami text, v ktorom mapuje pôsobenie a vplyv kresťanských organizácií v Európe. Článok vyvolal búrlivú polemiku, či je v súlade s odkazom nášho bývalého kolegu. A kde je hranica medzi poctivou investigatívou a aktivizmom,“ uviedol novinár portálu Aktuality.sk Marek Vagovič, bývalý kolega Jána Kuciaka.

„Spomínaný článok o pôsobení a vplyve konzervatívnych organizácií v Európe, ktorý nie je prvý svojho druhu, však nemá s klasickou investigatívou veľa spoločné. Od centra, ktoré nesie meno Jána Kuciaka, by som očakával niečo iné: systematické zbieranie a analýzu dát o netransparentnom konaní verejných činiteľov a ich mecenášov, odkrývanie pozadia zmanipulovaných tendrov, tunelovania eurofondov a podobne,“ uviedol pre Postoj.sk Marek Vagovič.

„Mrzí ma, ako vidí veci Marek Vagovič, pretože jeho kolegovia z Aktualít toho extrémne veľa odpracovali na spoločných projektoch s ICJK, ich prínos bol často zásadný, veľa z toho v Aktualitách publikovali a dokonca boli za časť tejto spolupráce aj spoločne ocenení novinárskou cenou. Chápem, že Postoj je mu názorovo bližší, ale pokiaľ sa chce pozrieť, ako jeho vlastní kolegovia robia spolu s ICJK a mnohými ďalšími, doma i v zahraničí, presne to, čo od takého centra očakáva, je vítaný,“ uviedol Arpád Soltész, spoluzakladateľ Investigatívneho centra Jána Kuciaka a komentátor portálu Noviny.sk.

„Investigatívne centrum Jána Kuciaka uverejnilo text vytvorený v spolupráci s investigatívnymi novinármi z ďalších desiatich krajín. Mapuje finančné toky a vplyv politického kresťanstva v strednej Európe. Cieľom tohto politického hnutia je vnútiť pravidlá náboženskej viery všetkým, na úrovni zákonov. To prosto objektívne predstavuje ohrozenie demokracie víziou nastolenia teokratického štátu,“ uviedol Arpád Soltész.

„Ako spoluzakladateľka Investigatívneho Centra Jána Kuciaka som presvedčená, že tím investigatívnych novinárov odviedol pri tejto sérii profesionálnu prácu. Zmapoval toky peňazí, podozrivé spôsoby vyťahovania príspevkov od veriacich, možné vplyvy organizácií a vysokopostavené kontakty, ako aj medzinárodnopolitický kontext, no zároveň ostal v rovine faktov a nenechal sa uniesť do ideologickej roviny. Presne v duchu hlavného cieľa ICJK a odkazu Jána Kuciaka prinášať fakty a pravdu a obhajovať ľudské práva a demokratické hodnoty,“ uviedla pre portál Postoj.sk Zuzana Petková, spoluzakladateľka Investigatívneho Centra Jána Kuciaka a dlhoročná investigatívna novinárka.

„Dnes je definitívne jasné, že Postoj nemá záujem o žurnalistickú prácu. Najneskôr po propagandistickom rozhovore s Viktorom Orbánom, v ktorom ho nekonfrontovali ani jedinou nepríjemnou otázkou, niet pochybností, čo je Postoj. Nie je to, samozrejme, problém. Máme slobodu slova a každý si môže robiť, na čo má žalúdok.
Len neexistuje taký vesmír, v ktorom je toto možné považovať za žurnalistiku,“ uviedol o redakcii portálu Postoj.sk Arpád Soltész.

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne