18.3 C
Bratislava
sobota, 11. mája 2024

Po denníku Postoj útočí voči Investigatívnemu Centru Jána Kuciaka aj denník Štandard (aktualizované)

Najčítanejšie

V minulosti Matej Gajdoš pracoval 10 mesiacov pre Investigatívne Centrum Jána Kuciaka, dnes ho kritizuje. Pre portál Štandard napísal článok „Ako Investigatívne centrum Jána Kuciaka diskredituje ideových súperov svojich sponzorov.“  Článok sme aktualizovali o vyjadrenie Lukáša Dika, šéfredaktora Investigatívneho Centra Jána Kuciaka.

Informáciu zverejnil na sociálnej sieti Arpád Soltész, zakladateľ Investigatívneho Centra Jána Kuciaka (ICJK): „Nový štandard v „žurnalistike“: Matej Gašparovič, ktorý pracoval v Investigatívnom centre Jána Kuciaka, grcá v Štandarde na Investigatívne centrum Jána Kuciaka,“ uviedol.

„Pre ICJK som desať mesiacov pracoval na medzinárodnom projekte, kde sme v spolupráci so zahraničnými novinárskymi kolegami mapovali viaceré problematické siete páchnuce korupciou, napríklad vývoz zbraní z Európy poloteroristickým skupinám Blízkeho Východu. Bol som oslovený Zuzanou Petkovou a Arpádom Soltészom,“ uvádza vo svojom článku pre denník Štandard Matej Gašparovič.

„Investigatívne centrum pomenované po zavraždenom novinárovi diskredituje ideových súperov svojich donorov a publikuje texty, v ktorých sa stiera rozdiel medzi analýzou a progresívnym komentárom,“ uviedol Matej Gašparovič.

Matej Gašparovič vo svojom článku uvádza podobný názor aký zverejnil i denník Postoj: „Najnovším pozoruhodným pokusom centra orámcovať konzervatívne inštitúcie ako konšpiračno-radikálne siete bol text zverejnený ICJK o poľskej organizácii Ordo Iuris. Text odkrýval pozadie financovania údajne ultrakonzervatívnej organizácie – ide o pojem, ktorým sa diskreditujú názoroví oponenti progresivizmu. V článku nenájdete žiaden náznak nezákonného postupu či nebodaj korupcie, hoci sa tu tajomne podsúva prúdenie akýchsi „temných peňazí,“ uviedol Matej Gašparovič.

„Reagovať na Štandard by podľa mňa bolo ako reagovať na Hlavné správy alebo na Daňa s Vaským, ale musíte sa opýtať Lukáša Dika. Ja už nie som v ICJK ani šéfredaktor, ani štatutár, za centrum sa môže vyjadrovať iba on. (…) To, že o ICJK takto píše niekto, koho sme z tých „Sorosových peňazí“ skoro rok platili, hovorí za všetko,“ uviedol pre Mediahub.sk Arpád Soltész, komentátor portálu Noviny.sk.

Šéfredaktorom denníka Štandard je Jaroslav Daniška, konzervatívny novinár, moderuje diskusnú reláciu Do kríža na RTVS, je šéfredaktorom katolíckej revue Impulz a v minulosti písal pre denník Postoj.sk.

„V uvedenom článku sú informácie, ktoré sú nepravdivé, ignorujú fakty, autor je v konflikte záujmov, nakoľko pracoval v ICJK a neoslovil druhú stranu, takze ho ani nemožno považovať za štandardný novinársky text a v podstate niet na čo reagovať,“ uviedla pre Mediahub.sk Zuzana Petková, zakladajúca členka Investigatívneho Centra Jána Kuciaka.

Je financované ICJK z peňazí George Sorosa? „Príjmy Investigatívneho centra Jána Kuciaka pochádzajú z najväčšej časti od jeho českého spoluzakladateľa Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku – investigace.cz. České centrum, ktoré pracuje s príjmami približne 7-miliónov českých korún ročne, síce vo výročných správach neuvádza svoje presné zdroje, no medzi niekoľkými hlavnými donormi uvádza na prvom mieste Open Society Initiative for Europe. Predminulý rok slovenská vetva dostala od českej sestry 35-tisíc eur, minulý rok vyše 20-tisíc. ICJK zároveň dostáva granty z Fondu na podporu investigatívnej žurnalistiky Nadácie otvorenej spoločnosti, čo je slovenský člen siete Open Society Foundation. Ide o sieť progresívnych mimovládok založených miliardárom Georgom Sorosom, ktorý je časťou politického spektra účelovo démonizovaný ako mystifikovaný autor závažných konšpiračných úmyslov zjavne presahujúcich jeho motívy i možnosti,“ uviedol Matej Gašparovič.

Aktualizované:

“K tomuto útvaru sa nebudeme vyjadrovať vzhľadom na to, že autor porušil mnohé etické zásady žurnalistiky a obsahuje mnoho faktických chýb. Zvážime aj podanie na Tlačovú radu SR pre viaceré porušenia Etického kódexu novinára. ICJK v textoch spracovaných medzinárodným tímom novinárov prinieslo fakty a nové odhalenia, ktorých zverejnenie bolo vo verejnom záujme, vzhľadom na finačné toky, skryté vplyvy ale aj stanovisko hovorcu KBS, ktorý označil webstránku spomínanej slovenskej organizácie za šíriacu hoaxy a dezinformácie,” uviedol pre Mediahub.sk Lukáš Diko, šéfredaktor ICJK.

Predsedom správnej rady ICJK sa Lukáš Diko stal od 1. januára 2021, post šéfredaktora prevzal už v júli 2020. V minulosti Diko pôsobil ako šéf spravodajstva vo verejnoprávnej RTVS, z ktorej odišiel po tom čo bola zverejnená jeho uniknutá komunikácia s redaktormi RTVS na stránke lipsicovestado.info. Vtedajší generálny riaditeľ RTVS Václav Mika určil komisiu, ktorá identifikovala konflikt záujmov vo vzťahu riaditeľa spravodajstva RTVS Lukáša Dika k poslancovi OľaNO-NOVA Gáborovi Grendelovi.

Prečítajte si tiež:
https://www.bratislavskyvecernik.sk/vznikol-novy-internetovy-dennik-standard-majitelom-je-reziser-peter-nunez/

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne