8.2 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

Senecká synagóga je tesne pred dokončením. Ožije kultúrou

Najčítanejšie

Rekonštrukcia synagógy v Senci, ktorú realizuje Bratislavský samosprávny kraj (BSK), sa blíži do finálnej etapy. Po dokončení ožije kultúrou, pripomenie minulosť židovskej komunity a uchová aj vzácny rituálny kúpeľ mikve či murovanú pec.

Chýbať nebude ani záhrada. Aktuálne župa dokončuje vnútro hlavnej budovy a hotová je aj prístavba za synagógou. Zároveň prebieha verejné obstarávanie na úpravy interiéru. Synagóga by mala byť sprístupnená verejnosti na jeseň tohto roku.

„Je to historický klenot, ktorý by bez zásahu župy schátral. Kedysi významnému chrámu sme vrátili dôstojnosť. Po otvorení bude slúžiť všetkým a budeme sa v nej stretávať na koncertoch, workshopoch, výstavách a diskusiách. Záchrana synagógy v Senci je konkrétnym príkladom, že na pamiatkach v kraji nám záleží,“ vyhlásil predseda BSK Juraj Droba.

Pri rekonštrukcii dvora boli objavené zabudnuté a nesmierne vzácne rituálne kúpele mikve, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou judaistickej viery. Majú v prvom rade očistnú funkciu a to rovnako pre ženy ako aj pre mužov. Využitie kúpeľov mikve malo dôležitú úlohu nielen ako súčasť rituálov, ale aj ako súčasť každodenného života rodiny.

Mikve pozostávalo z priestoru prezliekarne, následne samotného obdĺžnikového bazéna s vodou a z druhej strany z kúreniska s nádržou. Voda bola privádzaná čerpadlom zo studne a nesmela sa ohrievať priamo. Takéto zachované kúpele sú slovenskou raritou.

„Po dokončení ožije synagóga kultúrou. Pripravujeme expozíciu a vybavenie na organizáciu koncertov, premietania a iných podujatí. Komunitná záhrada ide do druhej etapy, v súčasnosti tvoríme projekt. Jej obnovu konzultujeme s Krajským pamiatkovým úradom, špeciálne nález rituálneho kúpeľa mikve a historickej murovanej pece, pravdepodobne určenej na pečenie macesu. Obe budú zakonzervované, aby boli zachované pre budúce generácie,“ vysvetlila vedúca oddelenia kultúry BSK Svetlana Waradzinová.

BSK pripravuje aj obsahovú náplň a fungovanie budúceho kultúrno-kreatívneho centra. V budove sa oživí aj historický odkaz, súčasťou expozície budú aj tehličky s menami rodín seneckej židovskej komunity. Synagóga bude osvetlená a bude mať moderný informačný systém.

„Obnovu pamiatok a kultúrneho dedičstva považujem za nesmierne dôležitú, aj keď nepatrí medzi hlavné kompetencie župy. Rekonštrukcia seneckej synagógy ide do finále a my sme sa rozhodli, že odkúpime a zachránime aj synagógu vo Svätom Jure. V súčasnosti nie je prístupná verejnosti a chátra. Hrozí, že sa začne rúcať strecha či steny. Zachrániť sme sa ju rozhodli doslova v hodine dvanástej. Plánujeme postupnú obnovu a možno ako v prípade synagógy v Senci, objavíme aj tu skryté poklady,“ uzavrel predseda BSK Juraj Droba.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne