10.5 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

Vzniká nové Novomestské Divadlo, ako svoje prvé predstavenie uvedie dramatické dielo „Jeruzalem anno 1187“

Najčítanejšie

V zrekonštruovaných priestoroch Kultúrneho strediska na Vajnorskej ulici 21 v mestskej časti Nové Mesto vzniká nové divadlo. Bude sa volať Novomestské Divadlo a ako svoje prvé predstavenie uvedie 28. apríla dramatické dielo „Jeruzalem anno 1187“.

„Jeruzalem je dramatické, činoherné výpravné dielo, ktoré vás vezme na exkurziu reálií stredoveku, ktoré sa až nápadne podobajú realite dneška. Osemdesiat rokov po veľkej vojne vzrastá v Jeruzalemskom kráľovstve extrémizmus. Vnútroštátne spory, korupcia a vláda čo sa nebojí svojich oponentov vraždiť. Tisíc rokov starý príbeh nás presviedča, že história sa naozaj opakuje. Stojí nepriateľ za hranicami, alebo ho máme celý čas tu – v Jeruzaleme? Nenechajte si ujsť túto autorskú inscenáciu o historických udalostiach dvanásteho storočia s presahom a vykreslením dnešných reálií tuzemskej, geopolitickej situácie,“ uviedli tvorcovia predstavenia.

„Inscenácia Jeruzalem, s ktorou začíname vznikala roky. Nápad so sebou nosím naozaj dlho a motiváciou na spravovanie danej témy mi bolo množstvo paralel so súčasnosťou a nutnosť vypovedania mnohých rizík dnešnej doby, ktorým paradoxne čelila spoločnosť už pred tisíc rokmi. V podstate sa jedná o pozorovanie cesty človeka za pravdou v dobovom, výpravnom spracovaní, ktoré diváka až šokujúco presviedča o fakte, že história sa naozaj opakuje,“ zdôveril sa pre Novomestský Večerník režisér hry Jeruzalem anno 1187 a generálny riaditeľ Novomestského Divadla Michael Sharmant.

„Začíname síce s produkčne, aj textovo náročnou inscenáciou, ale pripravujeme tiež komédiu z politického prostredia, aj muzikál. Tieto tituly sa stanú základom repertoáru Novomestského Divadla. Našim zámerom je spájať, edukovať, pobaviť, otvárať spoločenský dialóg pri rôznych témach a v neposlednom rade podchytávať mladých ľudí. V zmysle spomínaných ideí pristupujeme k tvorbe programu, aj jednotlivých produkcií, aby si u nás vedel vybrať naozaj každý,“ ozrejmil pre Novomestský Večerník Michael Sharmant.

„V kontexte vzniku rozlišujeme dve témy, a to divadlo ako novovznikajúcu inštitúciu a prvú inscenáciu, s ktorou sme sa rozhodli našu novú divadelnú inštitúciu uviesť do života. Vlastné divadlo v mestskej časti Bratislava Nové Mesto bolo naším dlhoročným snom, spolu s riaditeľkou Strediska Kultúry na Vajnorskej, Máriou Priečinskou, aj keď sme o tom navzájom nevedeli. Naše vzájomné nadšenie, keď sme na to prišli v dobe, kedy som hľadal domovskú scénu pre svoju inscenáciu Jeruzalem, všetko spustilo… Takto sa nám obom plní sen a zároveň môžeme dať príležitosť množstvu kvalitných umelcov a poskytnúť ich tvorbe zatiaľ prechodný domov. Pre mňa osobne tým, že som celé svoje detstvo a dospievanie prežil v mestskej časti Nové Mesto a zároveň si uvedomujem tradíciu Strediska kultúry na Vajnorskej, v zmysle toho, že tu začínalo napríklad Radošinské naivné divadlo, či Bolek Polívka, je to samozrejme veľká česť aktívne sa zúčastniť zrodu tohto projektu,“ doplnil pre Novomestský Večerník Michael Sharmant.

„Jeruzalem anno 1187“ – kreatívny tím a obsadenie

O scenár a réžiu hry „Jeruzalem anno 1187“ sa stará už spomínaný Michael Sharmant, ktorý divadelne debutoval v roku 2019 v D.P.O.H. s inscenáciou Príbeh Zeme. Donedávna pôsobil v Londýne, kde v rámci štúdia dostal príležitosť učiť sa od velikánov súčasného umenia, akými sú Eddie Hamilton, Steven Knight, Andy Serkis, Maeve Murphy, či Pawel Pawlikovski. Medzi jeho vyše 200 produkcií patrí tiež pôsobenie ako „casting director“ na pripravovanom filme s Justinom Timberlakeom.

Kostýmy a masky má na starosti vizážistka, umelecká výtvarníčka, maskérka, majiteľka dámskeho salónu na Vajnorskej ul., prezidentka Asociácie Bodypainerov Slovenska a producentka dramatických podujatí, Marta Gejdošová.

Hudbu vytvoril spevák, skladateľ, producent, multiinštrumentalista a víťaz Česko Slovenského X-faktoru Peter Bažík, na ktorého sa diváci môžu tešiť, nakoľko sa v inscenácií predstaví v roli eminencie.

Scénu a kulisy zastrešuje kreatívny tím Ivana Kopu, ktorý sa už postaral o mnohé seriálové, filmové a divadelné prostredia našich, aj zahraničných, produkcií. Jeho prvé veľké diela uzreli svetlo sveta na Bratislavskej Kolibe pred vyše tridsiatimi rokmi.

Obsadenie postáv inscenácie je výsledkom dvojdňového kastingu, ktorým prešli len tí najlepší. Okrem toho sa do projektu podarilo získať Romana Pomajba, Dušana Cinkotu, Michaelu Kaprálikovú, Martina Kaprálika, Janu Lieskovskú, Dávida Árvu a ďalších. Hojný záujem o účinkovanie zabezpečil, dve plné alternácie.

Vo štvrtok 28. apríla 2022 sa otvorí Novomestské Divadlo, kedy v predpremiére uvedie inscenácia Jeruzalem anno 1187. Činoherná dráma diváka pozýva na exkurziu reálií stredoveku, ktoré sa až nápadne podobajú realite dneška. Informačná vojna, korupcia a elity čo sa neštítia svojich oponentov vraždiť.

Nakoľko je dielo pre verné zobrazenie dobových udalostí výživným, edukatívnym artiklom a tiež apeluje na polemiku súčasného vzdelávania, či problematiku dezinformácií, je k textu pristupované s opatrnosťou, aby mohlo dielo zaujať aj mladšieho diváka.

Inscenácia tiež obsahuje jemne kaskadérske a pohybové prvky, ktoré sú nie len vítanou vizuálnou percepciou, ale umocňujú primárne umeleckú hodnotu diela.

foto zo skúšky: Stredisko Kultúry Nové Mesto
foto zo skúšky: Stredisko Kultúry Nové Mesto

(red, ts)

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne