5.6 C
Bratislava
sobota, 27. apríla 2024

Za tohtoročné leto si priplatíme. Drahšie nás vyjdú jedlo aj cestovanie

Najčítanejšie

Počas letných mesiacov sa každoročne menia aj nákupné preferencie spotrebiteľov. Viac ako inokedy siahame po zmrzline, nápojoch či ovocí a zelenine, doprajeme si oddych na dovolenke alebo pri vode. Tohtoročné leto ale Slovákov a Slovenky vyjde drahšie ako vlani.

V aktuálnej analýze sa preto analytička WOOD & Company Eva Sadovská venovala tomu, koľko si za tovary a služby preferované počas prázdninových mesiacov najviac priplatíme a či si ich pod tlakom vysokej inflácie budeme môcť vôbec dovoliť.

V ANALÝZE SA DOZVIETE:

  • Na aké tovary a služby míňame viac v lete ako počas iných mesiacov?
  • Koľko si tento rok priplatíme za typicky letné potraviny, ubytovanie v hoteli či za benzín?
  • Ovplyvnia vysoké ceny prázdninové plány Slovákov?

V lete siahame viac ako inokedy po zmrzline, ovocí a nápojoch. Osvieženie hľadáme aj na dovolenkách či pri vode

Nákupné preferencie zákazníkov sú každoročne počas prázdninových mesiacov iné v porovnaní s ostatnými mesiacmi roka. Potvrdzujú to aj výsledky prieskumu DATAMAR a MNFORCE uskutočnené počas júla 2021 v Bratislavskom kraji .

Podľa prieskumu je najčastejšie uvádzaným tovarom, ktorý spotrebitelia preferujú v lete viac ako inokedy, zmrzlina a to s podielom 19 %. Nasleduje vyšší záujem o ovocie a zeleninu s podielom 13 %.

Rovnako vysoký podiel (na úrovni 13 %) bol evidovaný aj v prípade nápojov. Počas prázdnin ale míňame viac oproti iným mesiacom taktiež na letné oblečenie, dovolenky, kúpaliská, reštaurácie či jedlo ako také. Ich podiely sa pohybujú v rozpätí 5 až 9 %.

Tohtoročné leto nás vyjde drahšie ako vlani

V máji 2022 ceny tovarov a služieb medziročne vzrástli až o 12,6 %, čo je rekord za posledných 22 rokov. Oproti vlaňajšiemu roku sme si podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) priplácali najmä za pohonné látky (takmer 37 %), potraviny a nealkoholické nápoje (16,0 %) či za energie (15,7 %). Ani vyhliadky na najbližšie letné mesiace nepotešia, nakoľko aj počas prázdnin očakávame dvojciferné tempá zdražovania v krajine.

Priplatíme si aj za typicky „letné“ druhy potravín. Najmä za zeleninu, zmrzlinu, ale i nápoje

Spomedzi potravín platíme v obchodoch najmä za oleje a tuky (40,1 %), zeleninu (19,6 %), chlieb a obilniny (18,8 %), mlieko, syry a vajcia (17,4 %) a mäso (16,5 %). Priplácame si aj za typicky „prázdninové“ druhy potravín. Zo zeleniny platíme výrazne viac za papriku (o 58,6 %) a paradajky (o 32,2 %). O niečo lepšia situácia je v prípade ovocia.

Hrozno nás síce vyjde drahšie ako vlani o 29,5 %, ale za jablká a melóny platíme menej a to o – 6,8 % a – 2,6 %. Cenovky sa prepisujú smerom nahor aj v prípade zmrzliny, ktorá zdražela o takmer desať percent. Viac ako pred rokom zaplatíme ale aj za nápoje. Minerálka je podľa najaktuálnejších údajov medziročne drahšia o 11,7 %, ovocná šťava či malinovka o cca 8 až 9 %.

V prípade nealkoholického piva bolo aktuálne zaznamenané zvýšenie ceny o 3,1 %. Spomedzi pochutín sa ceny zvýšili najmä v prípade zemiakových lupienkov a to o 15,1 %. Slané tyčinky sú drahšie o 7,1 % a arašidové oriešky o 5,5 %. Vyplynulo to z najaktuálnejších údajov (prehľadu cien potravín) ŠÚ SR.

Aj za ďalšie tovary a služby, ktoré preferujeme viac v lete ako počas iných mesiacov roka, si priplácame. Reštaurácie nás vychádzajú viac ako vlani o 13,5 % a ubytovanie v hoteli či penzióne je medziročne drahšie o 8,3 %.

Rekreačné a športové služby zdraželi o 9,7 %, avšak za pomôcky na šport, kempovanie a rekreáciu v prírode si priplatíme iba 0,5 %. Organizované dovolenkové zájazdy sú podľa posledných štatistík medziročne drahšie o necelých päť percent. Na druhej strane oblečenie a obuv zdraželi dosiaľ najmiernejšie a to o 4,2 % a 2,0 %.

Pričom v letnom období ich ceny môžu smerom nadol posunúť výpredaje. Obdobná situácia je aj v prípade spotrebičov s aktuálnym nárastom cien o 5 až 7 % a s potenciálom určitého poklesu cien vďaka letným zľavám.

Cesta autom nás vychádza drahšie v prípade benzínu o 39 %. Za naftu si priplácame až 55 %.

Počas uplynulých týždňov a mesiacov boli neprehliadnuteľnými aj rastúce ceny pohonných látok na čerpacích staniciach. Ani počas prázdninových mesiacov tomu nebude inak a za cestu autom si priplatíme. Cena za 1 liter benzínu sa aktuálne (za 25. týždeň 2022) pohybuje na úrovni 1,914 eur, čomu zodpovedá medziročný nárast o 39,3 %.

Plná 50 litrová nádrž benzínu nás tak vyjde na 95,7 eur, čo je medziročne viac o 27 eur. V prípade nafty nás jeden liter vychádza na 1,916 eur, čo je oproti vlaňajšku viac o 55,3 %. Za 50 litrovú nádrž nafty tak zaplatíme v priemere 95,8 eur, čo je o 34,1 eur viac ako vlani.

Ani vysoká inflácia zatiaľ Slovákov v míňaní nezastavila. Nákupy aj dovolenky si chcú po pandémii dopriať

Hoci sa Slovensko už zopár mesiacov pasuje s rekordne vysokými úrovňami inflácie, tržby obchodníkom rastú. Maloobchodné tržby totiž počas prvých piatich mesiacov 2022 zaznamenali medziročný nárast o cca 13 %. Po pandémii, respektíve po uvoľnení opatrení, sa dominantnými stali opäť fyzické prevádzky obchodov, čo potvrdzujú aj dáta ŠÚ SR.

Všetky typy maloobchodu, ktoré využívajú ako hlavný predajný kanál kamenné predajne, zaznamenali v období január až máj 2022 medziročný nárast tržieb. Naopak, maloobchod mimo predajní, stánkov a trhu, ktorého súčasťou sú obchody zamerané výlučne alebo hlavne na online nakupovanie, zaznamenal ako jediný pokles tržieb a teda obrat z úvodu roka 2021 sa mu nepodarilo zopakovať.

Aj napriek rastúcej inflácii, omikronovej vlne a vojnovému konfliktu na Ukrajine dokázala počas prvého kvartálu 2022 práve vyššia spotreba slovenských domácností potiahnuť celkový ekonomický rast v krajine. Odhadujeme, že aj v najbližšom období podporí oslabenú ekonomiku práve spotreba obyvateľov.

Hoci rast platov nebude stačiť na rast cien tovarov a služieb a vysoká inflácia bude doliehať na kúpyschopnosť obyvateľstva, spotrebitelia využijú na míňanie aj svoje nahromadené úspory z čias pandémie a prísnych opatrení.

Očakávame teda, že počas tohtoročných prázdnin väčšina slovenských domácností využije aktuálne uvoľnenie a typicky letné tovary, služby či dovolenky si dopraje vo väčšej miere ako počas predchádzajúcich dvoch letných sezón.

Eva Sadovská
analytička WOOD & Company

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne