8.1 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

Bratislavská župa opäť očkuje proti vírusu HPV

Najčítanejšie

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) organizuje v poradí už tretí očkovací deň proti vírusu HPV. Uskutoční sa už tento piatok 16. 12. 2022 od 12tej do 18tej hodiny v Zdravotnom stredisku Zrkadlový háj na Rovniakovej 1 v bratislavskej Petržalke. Kraj tak prispieva k prevencii onkologických ochorení.

„Rakovina krčka maternice je druhá najčastejšia rakovina u žien na Slovensku vo veku od 0 do 45 rokov. Ročne na toto ochorenie zomrie zbytočne viac ako 200 žien. Pritom drvivej väčšine týchto úmrtí by sa dalo predísť, pretože sa pred ním dá efektívne chrániť očkovaním alebo pravidelnými preventívnymi prehliadkami so skríningom u gynekológa. Preto sme sa rozhodli očkovať proti HPV vírusu,“ uviedol predseda BSK Juraj Droba.

Očkovací deň je určený pre tých, ktorí sa potrebujú preočkovať druhou dávkou vakcíny, ale aj pre tých, ktorí sa rozhodli pre prvú dávku. Vakcína je vhodná pre všetky vekové kategórie od 9 rokov a to pre obe pohlavia. Očkovacia schéma je pre deti do 15 rokov dvojdávková a pre starších ako 15-ročntročných trojdávková.

Očkovanie proti HPV je bezplatné, hradené zo zdravotného poistenia, pre všetky 12-ročné dievčatá a chlapcov. BSK zaočkuje aj staršie deti a dospelých. Staršie dievčatá a chlapci môžu využiť benefit zdravotných poisťovní, ktoré im preplatia spätne časť ceny vakcíny. Dospelí si však vakcínu uhrádzajú v plnej výške.

Na očkovanie je potrebná registrácia > TU

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne