6 C
Bratislava
streda, 24. apríla 2024

RTVS odvysiela jedinečný dokumentárny film Michala Fuliera a Jany Bučka Kovalčíkovej Čo ste urobili Rusom?

Najčítanejšie

Absurdnú otázku „Čo ste urobili Rusom?”, ktorá je zároveň aj názvom koprodukčného dokumentárneho filmu RTVS, kladú jeho tvorcovia bezbranným ľuďom z Ukrajiny, ktorí prišli o všetko.

Prinášajú výpovede obyvateľov z oblastí Kyjeva, Odesy, Charkova, Iziumu či Chersonu a hovoria o tom, kde presne sa končí humanitárna pomoc zo Slovenska a kde sa začína ich každodenný boj o prežitie. Dokument ponúkne RTVS divákom na Dvojke vo štvrtok 27. apríla o 20.10 h.

Dokumentárny film režisérskej dvojice Michal Fulier a Jana Bučka Kovalčíková, ktorý vznikol v koprodukcii s neziskovou organizáciou Depaul Slovensko, zachytáva každodennú realitu ukrajinského národa a ľudí, ktorí boli napadnutí ruským agresorom, prišli o svoje rodiny, blízkych, priateľov, domovy, dôstojnosť a ktorí zostali z noci na deň vo vojnovej krajine odkázaní na pomoc druhých.

Celovečerný dokumentárny film Čo ste urobili Rusom? mapuje humanitárnu pomoc pozdĺž frontovej línie na Ukrajine. Štyria hlavní protagonisti, humanitárni pracovníci, ukrajinský páter Vitalij Novak riaditeľ Depaul Ukrajina, Slovenka Zuzana Kuľhová z Depaul Slovensko a Poliaci Kamil Moskal a Gražyna Slawinska sa stávajú tichými hrdinami v neľahkých podmienkach existencie vojny. Nasadzujú vlastné životy, aby pomáhali ľuďom, ktorí zostali a ľuďom, ktorí nemohli odísť.

„Cesta na Ukrajinu sa pre mňa stala obrovskou výzvou. Cítil som, že je dôležité zmapovať činnosť humanitárnej pomoci Depaul Slovensko a Depaul Ukrajina a priniesť na Slovensko svedectvo z vojny. Pôvodne bola naplánovaná iba jedna cesta, ale po návrate sme si uvedomili, že vzhľadom na slovenskú politicko-spoločenskú situáciu je dôležité vytvoriť komplexnejší obraz o poskytovaní humanitárnej pomoci, ktorá mala obrovský rozsah pozdĺž celej frontovej línie na Ukrajine. Najsilnejším momentom je pre mňa odvaha ľudí, ktorí tam zostávajú a pomáhajú v rámci humanitárnej pomoci. Je dôležité, aby sme nezostali ľahostajní voči tejto situácii a zaujímali sa o Ukrajinu, lebo Ukrajina bráni aj našu slobodu,“ hovorí režisér Michal Fulier.

Hlavnou postavou dokumentárneho filmu je ukrajinský páter Vitalij Novak, ktorý v minulosti študoval na Slovensku, a ktorého Michal Fulier sprevádza. Spoločne sa dostali nielen na mediálne známe, vypálené a rozbombardované sídlisko Saltovka v Charkove, ktoré je počtom obyvateľov rovnako veľké ako Bratislava a kde žijú ľudia v krytoch, brániac si svoje životy v permanentnom a dlhodobom strese, strachu a adrenalíne, ale aj s vojakmi, ktorí mu ponúkli nový a iný pohľad na situáciu.

S obyčajnými dôchodkyňami, žijúcimi v chlievoch kde predtým chovali svoje zvieratá. Dnes je chliev jediné čo im zostalo. Stretol ľudí, ktorí žijú v rozbombardovaných panelákoch, bez elektriny, vody a tepla, v strachu, že domy, v ktorých sa ukrývajú sa kvôli narušenej statike môžu kedykoľvek zrútiť.

Dostal sa aj na čerstvo oslobodené územia 2 km od ruskej hranice kde stretol šesťročnú Veroniku, ktorá zostala v dedine ako jediné dieťa, jej rodičia utiekli, zostala tu so svojou babkou a tetou. Svoje zvieratá pomenovala Granát a Guľka.

„Nenabrala som odvahu vydať sa na Ukrajinu, keďže doma mám dve malé deti. Obdivujem všetkých, ktorí sa nezištne rozhodli odísť na Ukrajinu a pomáhať ľuďom v núdzi v akomkoľvek smere. Pochopila som, že mojou úlohou je pomáhať odtiaľto, na diaľku režírovať, konzultovať s Michalom a následne v strižni spájať obrazy hroznej vojny a jej dopadov so slovenskou linkou, ktorá je hlučná, neveriacka, pochybovačná. Michalova absurdná otázka “Čo ste urobili Rusom?”, ktorú sa pýta naprieč celou svojou cestou všetkých respondentov a na ktorú dostáva širokú paletu odpovedí, je len odkazom na absurdnú situáciu, ktorá vďaka ruskému agresorovi vládne na Ukrajine. Myslím si, že je nesmierne dôležité, aby sme o tejto situácii rozprávali, nezabudli na ňu a neostali ľahostajní. Celá situácia na Ukrajine sa nás bytostne dotýka. Nesmieme dopustiť, aby sme stratili ľudskosť,“ dodáva režisérka Jana Bučka Kovalčíková.

(ts)

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne