6 C
Bratislava
streda, 24. apríla 2024

Račianske mýto o krok bližšie k novému začiatku

Najčítanejšie

Blížiaci sa začiatok stavebných prác na Račianskom mýte predznamenáva aj výrub zanedbaných či inváznych drevín, ktorý sa začne v utorok 2. mája. Náhradná výsadba prebehne túto jeseň, po stavebných úpravách parku na Račianskom mýte. Do parku bude dosadených aj 24 líp európskych.

Na revitalizovanom území Račianskeho mýta s rozlohou vyše 25 000 metrov štvorcových sa nachádza 328 drevín. Na niektorých miestach územia je výsadba prehustená a dreviny sú zanedbané, či boli v minulosti neodborne ošetrované.

Pre kvalitný rast zdravých drevín a najmä pre zachovanie bezpečnosti návštevníkov parku na Račianskom mýte, pristúpi samospráva na základe odborného posudku k nutnému výrubu drevín v zlom zdravotnom stave a inváznych drevín. Drevinou nie sú iba stromy, ale aj prerastené a zanedbané kríky.

Z Račianskeho mýta bude teda výrubom odstránených aj 231 m2 kríkov. K výrubu jednotlivých drevín pristupuje samospráva na základe odborného posudku dendrologického a fytopatologického hodnotenia drevín.

Stromy navrhnuté na výrub sú buď invázne, alebo sú podľa odborného prieskumu bez perspektívy na zlepšenie ich kvality. Ďalšou kategóriou sú dreviny poškodené hubami, vírusmi či škodcami, ktoré sú už odumreté a ohrozujú bezpečnosť návštevníkov parku na Račianskom mýte.

Okrem návštevníkov však takéto „choré“ stromy ohrozujú aj tie zdravé. Zachované tak ostanú všetky lipové aleje a na jeseň k nim pribudne ďalších 24 odrastených líp európskych s obvodom kmeňov 25-30 cm.

Po ukončení stavebných prác a v čase vhodnom na výsadbu stromov, bude v parku na Račianskom mýte vysadených osem okrasných jabloní s obvodom kmeňov 17- 20 cm , 4 zimoleze a 4 paviniče. Okrem stromov budú vysadené v Parku na Račianskom mýte aj trvalkové záhony a to v rozlohe až vyše 1 400 m2.

Projekt „Adaptácia parku na Račianskom mýte prostredníctvom vodozádržných opatrení“ sa realizuje vďaka podpore z Kohézneho fondu v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia.

autor foto: Marián Luha, Novomestský Večerník
autor foto: Marián Luha, Novomestský Večerník

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne