17.1 C
Bratislava
sobota, 27. apríla 2024

Sprievodné podujatia filmového festivalu 4 živly si posvietia na fenomén svetla

Najčítanejšie

Letný filmový festival 4 živly každoročne ponúka svojmu publiku v Banskej Štiavnici v druhom augustovom týždni program sústredený na jednu kľúčovú tému. Tohtoročnou sa stane SVETLO a okrem rôznorodých filmov, ktoré tému skúmajú, pripravil organizačný tím aj viacero tematických sprievodných podujatí. V dňoch 9. – 13. augusta 2023 si ich budú môcť vychutnať všetci, ktorí a ktoré si Banskú Štiavnicu vyberú ako svoju dočasnú destináciu.

Teoretický fyzik Vladimír Balek vo svojej prednáške prezradí, čo nám o sebe vie povedať svetlo (keď sa naň pozrieme). V prvej časti prednášky bude reč o problémoch vznikajúcich pri zrakových vnemoch, akými sú „nemožný trojuholník“ či ilúzia zajac-kačka, ale odborník vysvetlí aj to, prečo v zrkadle vidíme vymenenú pravú a ľavú stranu, ale nie vrch a spodok. V druhej časti, ktorá bude venovaná farbe, priblíži, ako vzniká dúha a ako funguje polarizačný filter, no zabrúsi aj do filozofie farby a reč bude napríklad aj o odkaze na Goetheho teóriu farieb v Pánovi prsteňov.

Svetlo do filmovej teórie, aspoň v prenesenom slova zmysle, vnesie diskusia s filmovými teoretikmi a teoretičkami. Čo je to vlastne filmová teória a ako vyzerá práca tých, ktorí a ktoré sa ňou živia? Čo zaujímavé prináša spoločnosti? A ako je to vlastne s kategóriou svetla? Ponúka nejaké zaujímavé možnosti pre filmovú teóriu? Na tieto a ďalšie otázky budú odpovedať osobnosti slovenskej filmovej vedy – Eva Filová, Mária Ferenčuhová, Martin Ciel a Martin Kaňuch.

Ďalšia diskusia, tentoraz nazvaná Baníci – ikony socializmu?, bude hľadať odpoveď na otázku, aký bol bežný život baníkov, keď vyšli z podzemia na denné svetlo. Zuzana Denková, riaditeľka Slovenského banského múzea, napísala unikátnu knihu o baníckom stave v Banskej Štiavnici v časoch bývalého režimu. Opierala sa o rozsiahly výskum aj o autentické výpovede poslednej generácie zamestnancov a zamestnankýň banskoštiavnických rudných baní. Aj cez ich príbehy pomôže diskusia vytvoriť jasnejší obraz doby, baníckej tradície mesta a spoznať tak známu turistickú destináciu z trochu iného uhla pohľadu.

Iný, vedecký uhol pohľadu na témy, ktoré sa vede zvyčajne vzpierajú, ponúka aj televízna dokumentárna séria Investigátori. Jej tvorcovia – režisér Peter Pokorný a jeden z účinkujúcich Lukáš Jánoš – prídu svoju prácu prestaviť a povedať, ako podrobovali vedeckému skúmaniu fenomény ako biorezonancia, prútikárstvo či astrológia.

Detským filmovým fanúšikom a fanúšičkám pripravil festival 4 živly unikátnu tvorivú dielňu. Bude inšpirovaná slovenským krátkometrážnym animovaným filmom Krížom krážom, ktorý rozpráva príbeh za pomoci vyšívaných obrázkov. Tvorcovia filmu – Nina Rybárová a Tomáš Rybár – budú viesť deti, ktoré si budú môcť vyšívanie vyskúšať a tvoriť motívy z filmu či z festivalu samotného. Film Krížom krážom bude v programe festivalu aj premietnutý, spoločne s ďalšími snímkami sekcie venovanej rodinám s deťmi a nazvanej Detské 4 živly.

Okrem spomínaných sprievodných podujatí sa môže publikum festivalu tešiť aj na dvojicu koncertov (Nat Parker/Matt Osborn Duo a Pospiš/Sillay/Harvan), na večerné párty alebo na unikátnu nočnú prechádzku Banskou Štiavnicou. Viac informácií o programe 25. ročníka Letného filmového festivalu 4 živly je k dispozícii na webstránke podujatia (www.4zivly.sk).

Už pred začiatkom podujatia sa môžu filmoví nadšenci a nadšenkyne naladiť na svetelnú vlnu festivalu prostredníctvom programového špeciálu, ktorý pre podujatie pripravil streamovací portál DAFilms.sk. V desiatke filmov, ktoré portál do špeciálu vybral, vedľa seba stoja archívne filmy, klenoty domácej i zahraničnej tvorby, spoločne so snímkami, ktoré rezonovali na festivaloch či v distribúcii v posledných rokoch. Všetky spája téma SVETLO a ako kolekcia budú dostupné do 13. 8. 2023, teda do konca festivalu 4 živly.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne