21.6 C
Bratislava
streda, 1. mája 2024

RTVS už v nedeľu uvedie na Jednotke dve premiérové novinky. Historický výpravný seriál a dokument o speváčke Katke Koščovej

Najčítanejšie

Jednotka RTVS pripravila pre divákov premiérový nedeľný večer. Očakávaná výpravná historická sága Čas nádejí odštartuje prvou epizódou už 7. januára o 20.30 h. Po jej skončení uvedie RTVS prvú časť nového dokumentárneho cyklu Opri sa o mňa, ktorý odhalí zlomové situácie a neľahké životné obdobia, ktoré prežili známe osobnosti.

Čas nádejí

8-dielny historický výpravný seriál Čas nádejí mapuje osudy slovenskej rodiny v priebehu rokov 1914 až 1951. V dramatickom príbehu plnom emócii a napínavých zvratov má divák možnosť sledovať najvýznamnejšie historické míľniky nášho národa: prvú svetovú vojnu a rozpad Rakúsko-Uhorska, vznik Československej republiky, druhú svetovú vojnu, Slovenské národné povstanie, Február 1948.

Príbeh Gézu Violu, syna nemeckej evanjeličky Gréty a Slováka Jana Violovského, ktorý si zmení meno a národnosť (Jánoš Viola), len aby dostal licenciu na svoju vysnenú krčmu, je príbehom syna, ktorý chce žiť svoj život inak.

„Na projekte historického seriálu Čas nádejí som spolupracoval s autorkou Scarlett Čanakyovou a spoločne s dramaturgiou RTVS od roku 2018. Jeho výnimočnosť vidím nielen v tom, že zobrazuje slovenskú históriu v období rokov 1914 až 1951, ale hlavne, že autorka dokázala faktické vedomosti v scenári pretaviť do pútavého dramatického príbehu s uveriteľnými postavami. Je to seriál, v ktorom sú obsiahnuté pestré farby života a filmový výtvarný spôsob rozprávania by to mal len potvrdiť. Náročnosť projektu je vyvážená atraktivitou a verím, že i diváckou príťažlivosťou moderne natočeného slovenského historického seriálu,“ hovorí režisér Ján Sebechlebský.

V hlavných úlohách sa predstavia Dominika Morávková-Zeleníková a Daniel Žulčák. V seriáli uvidia diváci aj Róberta Siposa, Zuzanu Mauréry, Martina Šalachu, Mateja Landla, Katarínu Krajčovičovú, Judit Pecháček, Juraja Hrčku, Michala Režného, Petra Kočiša, Adyho Hajdu, Martu Maťovú a mnohých ďalších.

So seriálom je spojených niekoľko zaujímavostí. Nakrúcanie seriálu prebiehalo od júla 2022 do mája 2023 počas 70-tich filmovacích dní na rôznych miestach a v rôznych ročných obdobiach – v bratislavských uličkách Starého Mesta, v kaštieli v Malinove, v mlyne v Tomášikove, v Seredi, v Česku i v skanzene Vychylovka.

Ústredný motív, priestor krčmy s dvorom, s príslušenstvom a s priľahlým bytom bolo nutné postaviť na mieru na nádvorí kaštieľa v Malinove, keďže takýto priestor prechádzajúci vplyvom rôznych období nebolo možné nájsť.

Hlavné postavy počas 8 dielov zostarnú v niektorých prípadoch aj o 30 až 40 rokov, takže nároky na maskovanie a úpravy boli mimoriadne náročné. Seriál je výnimočný aj svojou hudobnou zložkou. Výpravnú hudbu skomponoval skladateľ Vladimír Martinka a nahral ju spolu so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu.

K seriálu Čas nádejí bola vytvorená webová podstránka, na ktorej sú dostupné všetky informácie o seriáli, hlavných a vedľajších postavách, exkluzívne zaujímavosti zo zákulisia a bohatá galéria fotografií nielen z jednotlivých epizód, ale aj z natáčania.

Diváci sa na 8-dielnu seriálovú novinku RTVS môžu tešiť od 7. januára každú nedeľu o 20.30 h na Jednotke.

Opri sa o mňa

RTVS odvysiela v nedeľu 7. januára o 21.35 h na Jednotke aj prvú epizódu nového dokumentárneho cyklu Opri sa o mňa. Televízny dokument z dielne RTVS sa venuje celospoločenský témam a ľuďom, ktorí prežili zlomové situácie, kedy sa ocitli na križovatke a museli v sebe nájsť silu a aj odvahu vykročiť na novú cestu.

Či už sa stretli s nenávisťou, zasiahlo do ich života a kariéry rodičovstvo, závislosti alebo sa stretli násilím, nečakanými chorobami a úmrtiami, ich životný príbeh je inšpiratívny a nájdu sa v ňom aj mnohí diváci. V prvej epizóde dokumentárneho cyklu Opri sa o mňa sa pozrieme na príbeh prvej víťazky Slovensko hľadá Superstar, Kataríny Koščovej.

Čo všetko stálo za tým, že sa z veselého, spoločenského, optimistického dievčaťa stala zranená, konfliktná žena bojujúca s pocitmi menejcennosti? Čo urobila, aby začala žiť radostný naplnený život? Sledujte spolu s nami cestu Kataríny Koščovej k nájdeniu sebahodnoty a radosti z bytia.

(ts)

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne