15.3 C
Bratislava
piatok, 3. mája 2024

Čítanie je pre deti a mládež dôležité. Potvrdili to aj výsledky celoslovenskej súťaže Vráťme knihy do škôl. Rovnako sa osvedčili aj v písaní

Najčítanejšie

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) každoročne organizuje celoslovenskú čitateľskú súťaž Vráťme knihy do škôl. Aktuálny 12. ročník zaznamenal rekordný počet príspevkov. Celkovo ich bolo doručených 8759. Z toho 7869 sa týkalo čítania. Novou kategóriou bolo tvorivé písanie na ľubovoľnú tému. Takýchto mikropoviedok prišlo 894.

„Za 12 rokov si projekt našiel obrovské množstvo priaznivcov po celom Slovensku. A aj ja mu fandím. Podporuje záujem o knihy a motivuje k čítaniu. Dnes máme toľko kníh, že si každý môže nájsť oblasť, ktorá ho zaujíma či už je to história, ďaleké krajiny, svet fantasy, aktuálne príbehy. Nech je témou knihy čokoľvek, čítanie má neskutočný prínos. Je to čas, ktorý venujete iba sebe a svojmu rozvoju,“ povedal predseda BSK Juraj Droba.

Najaktívnejším regiónom čo do počtu príspevkov a prispievateľov bol Žilinský kraj. Na druhom mieste skončil Bratislavský a ako tretí sa umiestnil Košický kraj. Najviac aktívna škola bola ZŠ Sama Cambela zo Slovenskej Ľupče.

Celkovo žiaci prečítali viac ako 1000 rôznych kníh. Medzi materskými školami dominovali diela ako Malý princ, Červená čiapočka, Danka a Janka. Na základných školách sa najväčšej popularite tešili tituly Denník odvážneho bojka a Ľadové kráľovstvo. Žiaci stredných škôl najčastejšie siahali po knihách Harry Potter, Spolu to zvládneme a Pán prsteňov.

Zo slovenských autorov sa najčastejšie objavovali Mária Ďuríčková, Miroslava Varáčková, Václav Šuplata a zo zahraničných Antoine de Saint-Exupéry, Thomas Brezina, Jeff Kinney, J. R. R. Tolkien a J. K. Rowlingová.

Úplne novou kategóriou 12. ročníka súťaže Vráťme knihy do škôl bolo Tvorivé písanie – súťaž v písaní mikropoviedok. Mladí autori tak mohli objavovať samých seba a rozvíjať svoju kreativitu a fantáziu.

Mikropoviedky hodnotila odborná porota, ktorú tvorili bratislavský spisovateľ a copywriter Andrej Csino, autor podcastu s názvom „Aj ty môžeš písať“ Marek Vaňous a spisovateľ a autor komiksu Posledný Follower Martin Petro. Tí sa museli popasovať s takmer 900 príspevkami. Nakoniec vybrali 21 najlepších.

Výhercov 12. ročníka súťaže Vráťme knihy do škôl nájdete > TU

(fb)

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne