20.8 C
Bratislava
pondelok, 20. mája 2024

Cyklotrasu Železnej opony od Devínskeho jazera po cyklomost Vysomarch čaká oprava povrchu

Najčítanejšie

Cyklotrasa EuroVelo 13, známa aj ako trasa Železnej opony, prechádza cez Bratislavský kraj a ponúka jedinečný zážitok pre milovníkov prírody, histórie a cyklistiky. Táto medzinárodná cyklotrasa, ktorá je súčasťou rozsiahlej siete EuroVelo, sleduje bývalú železnú oponu a odhaľuje významné historické, kultúrne a prírodné bohatstvo strednej Európy.

Žiaľ, na viacerých miestach je povrch cyklochodníka značne poškodený, a to jednak kvôli nevysporiadaných majetkovo-právnych vzťahom, ale aj mechanizmami, ktoré tadiaľ jazdili kvôli údržbe povodia rieky Moravy. Zástupcovia štátu a samospráv sa preto dohodli, že najviac poškodené úseky opravia do vyhovujúceho stavu.

Na základe podnetov občanov, ktorí boli nespokojní s povrchom cyklotrasy EuroVelo 13, v úseku Devínske Jazero – Cyklomost VysoMarch, sa konalo dňa 30.4.2024 pracovné stretnutie vo Vysokej pri Morave a hľadal sa spôsob, ako poškodené úseky cyklotrasy dať do vyhovujúceho stavu.

Na stretnutí na obecnom úrade sa stretli zástupcovia Ministerstva dopravy, štátneho podniku Slovenský vodohospodársky podnik, Bratislavský samosprávny kraj, PD Lozorno a zástupcovia dotknutej obce.

Po oboznámení so situáciou sa zúčastnené subjekty dohodli, že najviac poškodené úseky cyklotrasy EuroVelo 13 spoločnými silami opravia do vyhovujúceho stavu. Práce na zlepšení povrchu cyklotrasy by mali byť ukončené do konca tohto leta.

Komplexnú rekonštrukciu celého úseku cyklotrasy stále brzdia nevysporiadané majetkovo-právne vzťahy. Cesta totiž slúžila za bývalého režimu pre hraničnú stráž a administratívne v podstate neexistovala. Zohnať k nej dokumentáciu a majetkovo vysporiadať zložité vzťahy je úloha na dlhé roky.

Na území Bratislavského kraja začína EuroVelo 13 pri hranici s Rakúskom na Cyklomoste slobody. Tento ikonický most spája obce Devínska Nová Ves a rakúsky Schlosshof cez rieku Moravu.

Prepojenie týchto dvoch regiónov ponúka výnimočný pohľad na krajinu nivy Moravy, ktorá je domovom množstva vzácnych živočíchov a rastlín. Trasa vedie cez prírodnú rezerváciu Devínske alúvium Moravy, ktorá je známa pestrou faunou a flórou, vrátane jedinečných vtáčích druhov. Cyklisti môžu obdivovať lužné lesy a mokrade a počas cesty sa kochať krásou okolitej krajiny.

Pokračovaním cyklotrasy na sever sa cykloturisti dostanú až k novovybudovanému Cyklomostu VysoMarch, ktorý spája slovenskú obec Vysoká pri Morave s rakúskym mestečkom Marchegg, ktorý vybudoval Bratislavský samosprávny kraj.

Tento most je príkladom medzinárodnej spolupráce a umožňuje obyvateľom oboch strán hranice jednoduchý prístup k nádherným cyklotrasám v oboch krajinách. V oblasti rieky Morava je možné obdivovať mnoho druhov vtákov a vodných živočíchov, pričom cyklisti môžu z blízka spoznať krásy nivných lesov a trstín.

EuroVelo 13 na území Bratislavského kraja poskytuje cyklistom jedinečnú príležitosť objavovať krásy prírody, históriu a kultúru tejto oblasti. Trasa je vhodná pre všetky úrovne cyklistov, pričom jej rovný terén umožňuje pohodlnú jazdu po celý rok.

Nech už ste amatérsky cyklista, profesionál alebo turista, táto cyklotrasa poskytne nezabudnuteľné zážitky a nový pohľad na jedinečné prírodné a kultúrne dedičstvo Slovenska.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne