7.1 C
Bratislava
utorok, 23. apríla 2024

Rozhovor so zástupcom šéfredaktora denníka SME – Lukášom Filom

Najčítanejšie

Mojím hosťom v rubrike „mediálne desatoro“ je autor trefných komentárov a zástupca šéfredaktora v denníku SME. Pozvanie prijal Lukáš Fila (32), ktorému som položil desať otázok.

Poskytnete rozhovor pre môj blog? Čo si myslíte o blogovaní ako takom? Blogujete?

Blogovanie zásadným spôsobom ovplyvnilo prácu tradičných médií aj celú verejnú diskusiu. Často sú to blogeri, kto ako prví prinášajú nové témy a blogy sú preto aj pre novinárov veľkým zdrojom inšpirácie a informácií. Pomáhajú tiež odhaliť autorské talenty a expertov, ktorí by inak možno ostali nepovšimnutí. A zároveň dávajú každému šancu vyjadriť sa k témam a nebyť odkázaný na rozhodnutie editorov, či dostatok miesta v novinách. Ja sám nemám popri práci na blogovanie čas, ani necítim žiaden pretlak myšlienok, ktoré by som ešte chcel vyjadriť.

V roku 2008 ste úspešne zakončili doktorandské štúdium na Filozofickej fakulte
Univerzity Komenského v Bratislave. V minulosti ste pracovali ako riaditeľ marketingu vydavateľstva denníka SME a od roku 2007 ste zástupcom šéfredaktora v denníku SME.
Aké boli Vaše novinárske začiatky? Spomeniete si ešte na Váš úplne prvý článok?

Začínal som v roku 2002 ešte ako študent práva ako politický redaktor v týždenníku The Slovak Spectator, kde bol vtedy šéfredaktorom Tom Nicholson. Pokiaľ sa nemýlim, môj prvý článok bol o podnikateľských aktivitách poslanca Smeru Maroša Kondróta a jeho možných prepojeniach s SIS.

Páči sa mi aktuálna image reklamná kampaň  „VIAC“   pre online portál www.SME.sk.
Váš spravodajský portál  teda už sleduje viac ako  2 milióny ľudí mesačne. Dovoľte mi, pogratulovať Vám aj touto cestou… Ste hrdý na tento výsledok? Čo nové pripravujete v budúcom roku?

Hrdý na výsledok samozrejme som. V budúcom roku plánujeme ďalej posilňovať svoje pozície a to akvizíciami, aj obsahom, ale o podrobnostiach by som hovoriť nechcel.

Vaše komentáre sú ozaj veľmi výstižné – trefné. Uvedomil som si, že tak otvorene, ako sa asi zhovárate i s ľuďmi naživo, rovnako píšete aj svoje komentáre a stĺpčeky do denníka SME. Je toto kľúčom k Vášmu úspechu?

Vnímanie komentárov je veľmi subjektívna vec. Je veľa ľudí, ktorí nemajú moje komentáre vôbec radi a úplne najviac je takých, ktorým sú úplne ukradnuté. V tomto prípade nielenže neexistuje žiaden univerzálny recept na úspech, ale ani kritérium, čo to vlastne ten úspech je. Snažím sa písať tak, aby som nenudil sám seba. A som rád, ak sa výsledok páči aj iným.

Váš post vo vydavateľstve denníka SME to nie je len novinárčina, ale aj riadenie ľudí? Hovorí sa o Vás, že zvládate oboje s úsmevom, je to tak?

Áno, súčasťou mojej práce je aj koordinácia niektorých činností, momentálne je to chod domáceho spravodajstva. Hodnotenie toho, ako to zvládam, by som radšej nechal na iných.

Opíšte, ako vyzerá jeden „bežný“ deň novinára?

Veľmi to závisí od toho, na akom oddelení pracuje a na akej pozícii. Deň redaktora domáceho spravodajstva je úplne iný ako deň editora magazínu Víkend. Ak by som mal opísať svoj typický deň, tak do práce prídem okolo deviatej, pozriem si noviny, maile, facebook. O desiatej je porada domáceho spravodajstva, o pol jedenástej porada vedúcich oddelení. Nasleduje plánovanie toho, ako budú rozdelené témy na jednotlivé strany, čo bude kľúčovou témou, ktorá bude na strane tri. Okolo jednej idem na obed. Ak v ten deň píšem komentár, tak sa mu po návrate venujem. V priebehu poobedia sa začínajú zalamovať jednotlivé strany. O pol piatej je porada vedúcich o tom, aké témy pôjdu na prvú stranu novín. Po nej už zvyknú byť hotové prvé texty, začína sa s ich editovaním. Do ôsmej je výroba ukončená. Medzi to prichádzajú rôzne administratívne činnosti, ako odpovedanie na žiadosti o opravy a podobne. No a aj snaha vymyslieť niečo aspoň trochu kreatívne.

Čítali ste knihu GORILA od Toma Nicholsona? Myslíte si, že bude niekedy reálne kauza Gorila do vyšetrená?

Knihu som čítal a obávam sa, že vyšetrovanie, ktoré robí polícia, sa už nepohne oveľa ďalej. Preukázať totiž po rokoch prípadnú korupciu, na ktorej odhalení nemá záujem nikto zo zúčastnených, je veľmi ťažká úloha. Ešte horšie je, že si nikdy nebudeme môcť byť úplne istí, čo zo spisu je pravda a čo nie. Takto postavenú úlohu totiž polícia ani nikto iný vôbec nerieši a bez informácií z tajnej služby je to zvonku takmer neriešiteľná úloha.

Pripravujete aj Vy nejakú knihu?

Nie.

Ako relaxujete? Ako oddychujete po práci? Čo máte rád? Ako strávite vianočné sviatky a Silvestra?

Relaxujem najmä hudbou, ktorej sa aktívne venujem (pán Fila hrá na basgitare v rockovej kapele Korben Dallas, poznámka redakcia). Zvyšok času sa snažím venovať rodine, s ňou strávim aj sviatky.

Máte nejaký kontakt, adresu elektronickej pošty, na ktorú Vám môžu občania zasielať typy na námety pre Vaše články?

Hocikto mi môže napísať mail na lukas.fila@sme.sk alebo cez Facebook, kde mám profil pod svojim menom. Snažím sa odpísať každému. Aj tým, čo mi píšu, že som debil.

Ďakujem za rozhovor.


– rozhovor vznikal na konci decembra 2012

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne