6.4 C
Bratislava
streda, 24. apríla 2024

VÝSTAVA – Reprezentatívna výstava súkromnej zbierky výtvarného umenia

Najčítanejšie

Martin Benka "Nad hĺbkou doliny"

Významnú súkromnú zbierku umenia slovenských výtvarníkov si v týchto dňoch môžete pozrieť v galérii Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne. Jej majiteľom je zberateľ umenia Bohumil Hanzel.
Kompletná zbierka, ktorá vznikala v rokoch 1990-2012, obsahuje viac ako 400 obrazov, sôch, grafík a kresieb. Patrí medzi najucelenejšie zbierky slovenského výtvarného umenia.

Výber z nej je orientovaný na slovenskú modernu (napr. Bazovský, Benka, Fulla), kvalitne zastúpenú Skupinu Mikuláša Galandu (napr. Kompánek, Laluha, Barčík) a slovenské výtvarné umenie druhej polovice 20. storočia (Fila, Jakabčic, Žilinčanová a ďalší).

V porovnaní s bratislavskou výstavou spred roka je aktuálna výstava rozšírená o diela trenčianskych umelcov (Rudolf Moško, Marián Sučanský, Ivan Minárik a ďalší). Rozsah zbierky dokumentuje kniha kunsthistorikov Jána Ábelovského a Kataríny Bajcurovej. S knihou bolo vydané aj DVD. Akadémia médií o výstave pripravuje dokumentárny film.
(vg, js)

___________________

Kto je Bohumil Hanzel
Bol jedným z prvých signatárov Charty 77 na Slovensku. V roku 1980 po nátlaku od ŠtB emigroval s manželkou a dvomi deťmi do Švédska. Jeho vtedajšia manželka Janka bola neterou Alexandra Dubčeka. V Štokholme vyštudoval Vysokú školu manažmentu. Po návrate na Slovensko založil niekoľko spoločnosti. V roku 2002 bol zvolený za poslanca NR SR za Smer. V roku 2004 zo strany vystúpil. Neskôr prehovoril o podozrivom financovaní strany Smer, o tom, že videl kópiu zmluvy medzi Ficom a sponzormi a že „ide o veľké peniaze a miesta na kandidátke“. Z obavy o svoj život odovzdal obálku s bližšie neurčenými informáciami švédskemu veľvyslancovi Mikaelovi Westerlingovi. Patrí medzi desať najväčších súkromných zberateľov umenia na Slovensku. Žije v Trenčíne, kde spolu s manželkou založili galériu moderného výtvarného umenia Gallery QEX.

– článok bol publikovaný 21.  januára  2013, v rubrike „Kultúra“
v internetovom magazíne AM Report , uverejnený je so súhlasom šéfredaktora AM Report,
pána Mariána Balázsa

Poznámka redakcie masmediálne.info:
 – výstava potrvá až do 3. marca 2013,  ďalšie info nájdete na http://www.gmab.sk

 

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne