6.4 C
Bratislava
streda, 24. apríla 2024

Víkend s rozhlasovými programovými službami RTVS 23. – 24. februára 2012

Najčítanejšie

RTVS ponúka víkendové tipy rozhlasových programových služieb – Rádio Slovensko, Rádio Regina a Rádio Devín:

rozhlas rtvs_banner_na_titulku

Rádio Slovensko

Peter Nuňéz je rodeným Slovákom, no koluje v ňom kubánska krv. Dnes sa radí k najtalentovanejším režisérom a producentom na Slovensku. Pod jeho taktovkou sa na televíznych obrazovkách odvysielalo už mnoho veľkých a úspešných projektov. Ako sám o sebe hovorí, práca v zákulisí mu vyhovuje, netúži byť na obraze. Ale pred mikrofón ho predsa len dostaneme. V sobotu od 8.00 h bude hosťom Petry Bernasovskej v Dobrom ráne.

Gregor Martin Papucsek vám priblíži hitovú tému v Maďarsku, kde je opäť možné slobodne ukazovať na verejnosti symboly totalitnej moci. Břetislav Tureček vám priblíži život beduínov, vybral sa za nimi do kopcov vysoko nad Jordánom. Ľubica Zlochová vám porozpráva, prečo majú Španieli problém s nadváhou, s Jiřím Hoškom navštívime škótske krčmy a Martin Rajec vám predstaví Jána Vilčeka, ktorý dostal od prezidenta Baracka Obamu najvyššie americké vedecké ocenenie za technológie a inovácie. Štúdiom svet vás bude sprevádzať Jozef Scheiner v sobotu po 10.05 h.

Kultúrny magazín Zrkadlenie s Janou Patarákovou vás v sobotu o 20.05 h pozve do divadla na Príbehy obyčajného šialenstva a na Svet (podľa) Urbana, zájdeme do Viedne na Króna a do Humenného na Eckerdta, dozviete sa, koľko džezu sa dá stihnúť v rámci festivalu One Day Jazz a prečítame vám z knihy Zempľinske rozpravki autora Jozefa Jenča.

Po druhý raz v novom formáte a v duchu hesla To najlepšie… sa v sobotu budeme zaoberať vzácnymi nahrávkami, lebo ceny hudobných rarít sa niekedy šplhajú do závratných výšok a dobre situovaní zberatelia neváhajú zaplatiť za objekty svojej túžby aj štvor- či päťciferné sumy. Reč bude o raritách The Beatles, The Kinks a kultových The Syn. O 21.05 h s Lacom Lučeničom.

Po dlhej pauze sa na scénu slovenskej populárnej hudby vracia folk-rocková skupina Prešporok, ktorá časy najväčšej slávy zažívala v osemdesiatych rokoch. Prečo nie čisto folková alebo čisto rocková? Objasní jej protagonista Kliment Ondrejka. Spevák, skladateľ, gitarista a vedúci skupiny Prešporok bude hosťom Vlada Franca v relácii Túto hudbu mám rád v nedeľu po 10.00 h.

Pôrodník vecí, ktoré sa nikdy nestali, kronikár odvekého pohybu slov a dejov – takú dostal charakteristiku básnik, dvorný textár Deža Ursínyho a jeden zo zakladateľov Osamelých bežcov – Ivan Štrpka. V mladosti naozaj aktívny pretekár na stredné trate pripúšťa, že práve tento šport mohol byť podnetom pre názov nekonformnej skupiny mladých básnikov. Spomienky Ivana Štrpku si budete môcť vypočuť v relácii Michala Tvarožka Vec verejná v nedeľu o 12.15 h.

Vždy ju lákala biológia a chémia. Preto sa na univerzite v anglickom Cambridge zamerala na štúdium života v divočine a neskôr si v Barcelone svoje vedomosti rozšírila o štúdium oceánológie. V Juhoafrickej republike sledovala život žralokov, ale jej záujem sa už rok upriamil iným smerom. V Tanzánii sa venuje výskumu slonov. Prečo sa mladá vedkyňa Hana Juríková vybrala týmto smerom? Čo ju na slonoch fascinuje? Aký je život na výskumnej stanici uprostred národného parku? Dozviete sa v nedeľu po 15.30 h. v rubrike Ľubice Hargašovej Naši a svetoví.

Vedeli ste o tom, že aj na Slovensku majú vedci k dispozícii superpočítač, ktorý patrí medzi  tie najvýkonnejšie? Čo pomocou neho vedci skúmajú, kde všade sa vo vede využíva počítačová simulácia, a ako je vôbec možné, že počítače vedia modelovať deje, ktoré prebiehajú v prírode aj  spoločnosti, aj o tom porozpráva fyzik Dušan Plašienka vo filozofickej Nočnej pyramíde Igora Haraja v nedeľu o 22.30 h.

Rádio Regina

Mnohí poznajú jej meno z článkov v denníku Smena a z filmových titulkov z osemdesiatych rokov. Jej známi ju však poznajú ako mimoriadne komunikatívnu ženu s veľkou energiou. Po dlhoročnej novinárskej práci sa však rozhodla hľadať útočisko v prírode. Našla ho v malej dedinke v rodinnom dome. Vďaka internetu môže pracovať aj na samote a v práci, ktorú si sama vysnívala. Teda vo filmovej produkčnej spoločnosti, ktorá vyprodukovala také filmy ako Optimista či Nickyho rodina. Na samote našla ideálnu symbiózu práce a relaxu. Aký bol a je dnes životný štýl novinárky Ivety Pospíšilovej? Odpovie v sobotu v Raňajkách s Rádiom Regina o 7.10 h. Na stretnutie sa teší Martin Jurčo.  

Aj o tom, ako na Taiwane ráno malí školáci upratujú školu a ako vítajú nový rok v Číne tí najmenší, budeme hovoriť v detskej relácii Halabala. A na čo míňajú halabalanďania najviac peňazí? Dozviete sa, ak budete s nami v sobotu ráno medzi 8.00 a 9.00 h. Pridajú sa aj tí, ktorí majú veľmi dobré uši a rozpoznávajú nielen slová, ale aj tóny. Navštívime totiž súťaž malých hudobníkov v Hnúšti.

Je priekopníkom experimentálnej archeológie na Slovensku a zakladateľom archeologického skanzenu v prírode pri Liptovskej Mare. Za svoju prácu získal niekoľko ocenení, zlatú medailu SAV, Krištáľové krídlo, a je aj držiteľom Pribinovho kríža. V súčasnosti sa aktívne podieľa na archeologickom výskume v lokalite Bojná Valy v okrese Topoľčany. Nahliadnite do súkromného, ale aj vedeckého sveta popredného slovenského archeológa doktora Karola Pietu s Daliborom Uhlárom v relácii Portréty v sobotu o 12.30 h.

Chiropterológovia – alebo aj „netopierkari“, ako sa zvyknú sami nazývať, prechádzajú v tomto období mnohé jaskyne za účelom zimného sčítavania netopierov. V relácii Pozvete nás ďalej o 13.00 h sa tentoraz za netopiermi vyberieme do Jasovskej jaskyne a jaskyne Zlá diera. Pozrieme sa však aj na ich letné úkryty v kostolnej veži. Neobídeme ani prírodovedné oddelenie Východoslovenského múzea v Košiciach, kde si doplníme vedomosti o týchto pozoruhodných, tajuplných a dodnes málo poznaných živočíchoch.

Zo slovenskej tradičnej kultúry prežije do budúcnosti to, čo si z nesmierne širokej ponuky dedičstva našich predkov vezmú nasledujúce generácie. Na folklórnych javiskách i vo vlastnom súkromnom a rodinnom živote. Svadba bývala udalosťou najbohatšou na rôzne obrady. Aj priebeh súčasných svadieb dokážu stvárnenia niekdajších obradov obohatiť. Spoznať čepčenie nevesty a prenášanie perín nevesty do domu ženícha v spišskej obci Harichovce budete mať možnosť v relácii Klenotnica ľudovej hudby o 16.00 h spolu s folklórnou skupinou Harihovčan a redaktorom Milanom Rendošom.

O pár dní sa skončí pontifikát pápeža Benedikta XVI. V relácii Viera v živote o 17.05 h ponúkneme pohľad cirkevného právnika na pontifikát a odstúpenie rímskeho pápeža. Predstavíme vám človeka, ktorý bol posledné roky pri pápežovi – zo všetkých Slovákov pôsobiacich vo Vatikáne – asi najbližšie. Pavol Benedikt – je pápežov sakristián. Rozprávať bude o svojej službe, vatikánskom poklade, správe pápežských kaplniek i o tom, ako vníma osobnosť Benedikta XVI.

Korene obce, do ktorej vás o 11.00 h v nedeľných Zvonoch nad krajinou zavedieme, siahajú do roku 1567. Odvtedy sa postupne rozrastala ako košatá lipa, ktorá zdobí erb oravskej obce Klin. Uponáhľaný čas sa akoby nedotýkal života týchto ľudí, pre ktorých je súdržnosť, jednota a pomáhanie druhým najdôležitejšou súčasťou bytia. Dokazujú to  napr. aj mimoriadne aktívny Červený kríž a Jednota dôchodcov. Ešte stále si tam ľudia nájdu čas na zábavu a záľuby. Nájdeme tam vychýrených holubárov, hospodárov, spevákov a športovcov. Ako jedna z mála obcí sa môže dokonca pochváliť aj boxerským ringom a desaťročnou majsterkou Slovenska. Nad obcou sa tiež týči najvyššia socha Krista na Slovensku. Ďalšie zaujímvosti poslucháčom priblíži Mariana Kovačechová.

V úvode Farmárovej nedele o 16.00 h pôjdeme do ovocného sadu vo Veľkom Čepčíne neďaleko Turčianskych Teplíc, kde Ladislav Eliaš oslovil pestovateľa Ľubomíra Mizeríka. So Štefanom Janákom budeme glosovať 5. ročník  Pezinských vínnych pivníc vinohradníkov Malokarpatského regiónu. Hosťom besedy bude profesor Ondrej Hronec, nestor slovenského poľnohospodárskeho vysokého školstva, ktorý celý život zasvätil pôde a jej ochrane. Priblížime najmä produkčné vlastnosti pôdy, jej obnovu maštaľným hnojom, ale pripomenieme aj nepriaznivé účinky chovov ošípaných a hydiny na pôdu. Sprevádzať vás bude Ján Kondor.

Rádio Devín

26. februára 1802 sa narodil slávny francúzsky spisovateľ a politik Victor Hugo. V roku 1971 siahla dramaturgia košického štúdia po jeho románe z obdobia jakobínskej revolúcie a pripravila jeho rozhlasovú dramatizáciu. Rozhlasová hra, takisto ako aj pôvodné dielo Victora Huga, nesie názov Deväťdesiattri a hovorí o vláde teroru počas Veľkej francúzskej revolúcie v roku 1793. Rozhlasovú dramatizáciu pripravil Štefan Kasarda, v réžii hosťujúceho divadelníka Andreja Chmelka sa v hlavných úlohách predstavili Andrej Chmelko, Zolo László a Ján Rybárik.

Informácie pre portál masmediálne.info poskytol hovorca RTVS Richard Šümeghy, www.rtvs.sk

 

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne