11.3 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

Symfonický orchester uvedie v svetovej premiére novú kompozíciu Mirka Krajčiho 20.3.2013

Najčítanejšie

rtvs drzewiecki_banner_na_titulku
Stanislaw Drzewiecki
rtvs-drzewiecki-stanislaw-2
Stanislaw Drzewiecki

doplnené 18.3.2013:
S poľutovaním vám oznamujeme, že pre ochorenie sólistu sme boli nútení pristúpiť k zmene obsadenia 6. abonentného koncertu Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu (SOSR), ktorý sa uskutoční 20. marca 2013 o 19.00 h vo Veľkom koncertnom štúdiu. Poľského klaviristu Stanislawa Drzewieckého nahradí mladá ruská klaviristka Zlata Čočieva. SOSR bude dirigovať Mirko Krajči. Program koncertu zostáva nezmenený tak, ako bolo uvedené v pôvodnej tlačovej správe:

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SOSR) sa vráti na koncertné pódium v stredu  20. marca 2013 o 19.00 h. V svetovej premiére uvedie novú kompozíciu Mirka Krajčiho Via crucis. V strednej časti koncertu sa predstaví mladý sólista z Poľska – vynikajúci klavirista Stanislaw Drzewiecki – ktorý odohrá Rachmaninovovu Rapsódiu na Paganiniho tému. Záver koncertu bude patriť tretej symfónii Camilla Saint-Saënsa. Za dirigentský pult sa postaví už spomínaný Mirko Krajči. Priamy prenos z koncertu uvedie Rádio Devín v programe Hudobný večer.

Sólistom večera bude mladý, iba 25-ročný, Poliak Stanislaw Drzewiecki. Bratislavskému publiku sa predstaví s interpretáciou Rapsódie naPaganiniho tému pre klavír a orchester, op. 43 od Sergeja Rachmaninova. Drzewiecki môže byť právom považovaný za zázračné dieťa. Hre na klavír sa začal venovať už ako štvorročný. Svoje prvé medzinárodné turné v Japonsku absolvoval ako šesťročný. Odvtedy vystupuje na pódiách renomovaných európskych a svetových koncertných domov. Pravidelne tiež účinkuje na festivaloch v Európe i v zámorí a realizuje hudobné nahrávky pre Poľský rozhlas a vydavateľstvá DUX, GHP Japan a Sony Classical. Okrem iného sa venuje komponovaniu vlastných skladieb. Svoj skladateľský debut absolvoval v roku 2003 vo veku 16 rokov so scénickou hudbou k divadelnej hre Kráľ Adler na motívy Goetheho balady.

Drzewiecki získal rad prestížnych ocenení, vrátane Grand Prix v Európskej televíznej súťaži v Alicante (1999) a na 10. ročníku Eurovision Grand Prix mladých hudobníkov v Bergene (2000). Záverečný koncert tohto podujatia sledovalo vyše 10 miliónov divákov prostredníctvom siete EBU. Je tiež najmladšou osobou, ktorej bola udelená cena Passport týždenníka Polityka.

MirkoKrajci_foto1
Mirko Krajčí

Úvod koncertu SOSR však bude patriť premiérovej kompozícii Via crucis slovenského skladateľa a dirigenta Mirka Krajčiho. Ten svoje dielo spolu s rozhlasovými symfonikmi aj naštudoval. Vraví: „Krížová cesta je symbolom putovania človeka vlastným životom. Každé zastavenie, každý problém nám dáva možnosť rásť a v konečnom dôsledku dospieť k vykúpeniu. K vykúpeniu, znovuzrodeniu, oslobodeniu. Oslobodeniu z toho, čo sme vnímali ako bremeno, z toho, čo nás ťažilo ako nevyriešený problém. Je to úloha, poslanie na každý deň nášho života, ale v období Veľkej noci si to uvedomujeme o čosi významnejšie.“

Rozhlasoví symfonici pravidelne uvádzajú diela slovenských skladateľov: „Snažíme sa uvádzať čo najviac slovenskej hudby v konfrontácii s hudbou svetovou. Len počas uplynulých dvoch rokov sme naštudovali a v premiére uviedli štyri nové kompozície Jevgenija Iršaia, Petra Zagara alebo Petra Grolla. Možno sa nie vždy trafíme do vkusu publika, no napriek tomu som presvedčený o tom, že tak, ako si ľudia zvykli postupne na džez, rock a pop, vedia preniknúť aj do zložitejšej hudobnej reči, typickej pre 20. aj 21. storočie,“ povedal Mario Košik, hlavný dirigent a tvorca dramaturgie koncertnej sezóny SOSR.

Záverečná časť 6. abonentného koncertu SOSR bude patriť Symfónii č. 3 c mol, op 78 s prívlastkom „Organová“ od predstaviteľa francúzskeho hudobného romantizmu Camilla Saint-Saënsa.

Vstupenky na koncert v hodnote 5, 6 a 7 eur je možné zakúpiť na predajných miestach siete Ticketportal, na www.ticketportal.sk a tiež v pokladnici Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1, v deň koncertu od 16.00 do 19.00 h. Podrobnosti o interpretoch nájdete na stránkach www.sosr.sk.

Informácie pre portál masmediálne.info poskytol hovorca RTVS Richard Šümeghy, www.rtvs.sk

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne