16.3 C
Bratislava
štvrtok, 28. marca 2024

Spomienka na photokina 2012 | Sony RX1: full-frame v tele kompaktu? Šialenosť!

Najčítanejšie

Števo Porubský  12.9.2012  Števo Porubský

  

Sony opäť potvrdzuje, že je šialené. Samozrejme to nemyslím v zlom. Šialené je z dôvodu, čo všetko dokáže vymyslieť. Spomeniem len súkromné 3D kino HMZ-T1, resp. model T2, 4K projektor pre domáce použitie či zrkadlovky bez zrkadla. Takto by som mohol pokračovať až do konca článku, no o tom sa nechcem baviť. Miesto medzi týmito „šialenosťami“ si zaslúži aj fotoaparát Cyber-shot DSC-RX1. Prečo?

 Sony Cyber-shot DSC-RX1

Z jediného jedného dôvodu. Do tela s rozmermi 113 x 65 x 70 mm s hmotnosťou 482 gramov dokázali inžinieri doslova napratať CMOS snímač označovaný ako full-frame. Tento od Sony má rozmery až 35,8 x 23,8 mm, disponuje rozlíšením 24,3 Mpx a ISO hodnoty sú v rozpätí ISO 100 až ISO 25 600 (rozšíriteľné na ISO 102 400). Niečo vám to pripomína? Žeby obrie profi modely Nikon D4 aleboCanon 1D X? Samozrejme od nich má Sony Cyber-shot DSC-RX1 ešte ďaleko, no rozruch určite narobí. Nevýhodou je určite nemožnosť výmeny objektívov. Sony RX1 má jediný, na pevno zabudovaný kúsok s logom Carl Zeiss. Konkrétne ide o typ Sonnar T* 35mm s clonou f/2,0. Pravdupovediac, zaujímavý kúsok. Samozrejmosťou u Sony je procesor BIONZ. Prekvapením je absencia stabilizácia obrazu! Digitálnu stabilizáciu využite len pri natáčaní videa.

Sony Cyber-shot DSC-RX1

Zaujímavosťami novinky sú určite 14-bitové RAW snímanie, využitie veľkosti snímača na 1,4-2x priblíženie funkciou Smart Teleconverter či 3-palcový LCD displej (ktorý ale nejde vyklápať) s rozlíšením 1,229 Mpx. Kontinuálne snímanie rýchlosťou len 5 fps na spomínané profi zrkadlá určite nemá. Samozrejmosťou sú manuálne režimy PASM, ale i Auto HDR režim, 13 rôznych efektov a „sony vychytávky“ ako Sweep Panorana atď. Nechýba ani kvalitné video vo Full HD rozlíšení pri 60p, resp. 24p v AVCHD 2.0 formáte a dokonca aj klasické HD (720p) video! Taktiež je možné použiť manuálne nastavenia PASM aj pri natáčaní videa. Prekvapením je tiež použitie slotu na SDXC/MS Pro karty. Načo potom Sony vymyslelo XQD formát?

 

A to najlepšie na záver. Cena! Sedíte? Ak áno, tak vás cenovka 2800 USD už nemá kam posadiť. Tak čo? Beriete? Na trhu sa RX1-tka objaví ešte tento rok! K nemu si potom môžete dopriať aj príslušenstvo. Optický hľadáčik FDA-V1K vás vyjde na 450 USD, elektronický hľadáčik na 600 USD, gripy, puzdra a iné drobnosti nebudú taktiež vôbec lacné.

Sony Cyber-shot DSC-RX1

Foto: Sony

VIDEO K ČLÁNKU

 

Článok bol publikovaný v technologickom magazíne TECHBOX.sk

Ďalšie články

Aktuálne