4 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

Začína sa festival Bratislavská komorná gitara 2013.

Najčítanejšie

Bratislavska komorna gitara_banner_na_titulkuV našom malom veľkom meste to začiatkom apríla vyzerá trochu rozpačite. Zima už je preč a jar sa ešte celkom nepredviedla v plnej svojej kráse. O to lákavejšie pôsobí ponuka príjemných večerov spríjemnených hudbou – jemnou i vášnivou, klasickou i modernou, európskou i exotickou. V stredu 10. apríla začína ďalší ročník festivalu Bratislavská komorná gitara. V srdci Starého Mesta, v Zichyho paláci, vždy o 19.00 hod. sa predstavia špičkoví gitaristi a ich komorní partneri.

Úvod festivalu bude patriť nemeckej dvojici Johannes Tonio Kreusch (gitara) a jeho manželke Doris Kreusch-Orsan (husle). Dvojica precestovala veľký kus sveta so španielskou a latinsko-americkou hudbou. Očarili aj kubánskeho skladateľa Tulia Peramu Cabrera, ktorý pre nich napísal nádherné originálne skladby. Aj pre bratislavský festival majú pripravený program plný vášnivej exotickej hudby.

Bratislavska komorna gitara

Slovenská gitaristka Miriam Rodriguez Brüllová často spolupracuje s českými umelcami. Minulý rok spolu s vynikajúcim českým Zemlinského sláčikovým kvartetom nahrali nové spoločné CD, ktoré pokrstia v rámci festivalového koncertu vo štvrtok 11. apríla.

Japonská gitaristka Mie Ogura a bulharský gitarista Atanas Ourkouzounov sú známi ako perfektní a nadšení interpreti súčasnej hudby, uvádzajú aj vlastné skladby, tak uvidíme v piatok 12. apríla., čím prekvapia tentoraz bratislavské publikum.

V sobotu 13. apríla, vo štvrtý festivalový večer, v Zichyho paláci vystúpia vynikajúci talianski gitaristi Salvatore Seminara a Paolo Devecchi. Ich interpretačné majstrovstvo, technická vyspelosť a talianska emocialita, robia z ich koncertu zážitok, ktorý zostane v pamäti ešte veľmi dlho.

V nedeľu 14. apríla tiež o 19.00 hod. sa festival presunie do hotela Crown Plaza na Hodžovom námestí. Linda Ballová (spev), Ivica Gabrišová (flauta), Miriam Rodriguez Brüllová (gitara) a PaCoRa Trio (Stano Palúch – husle, Marcel Comendant – cimbal a Róbert Ragan – kontrabas) sú zárukou skvelého večera s hudbou, ktorá chytí za srdce každého, kto má zmysel pre umenie plné sýtych tónov i jemných záchvevov a odtienkov emócií.

Tento rok organizátori festivalu pripravili aj bonusový koncert. V stredu 10. mája. 2013 o 19.00 hod. v Zichyho paláci na Ventúrskej ulici budeme mať skvelú príležitosť vidieť a počuť Ola Viola Sound chamber orchestra – vo svete ojedinelý komorný violový orchester so sólistom Sung Ho Changom – gitara (Južná Kórea). Orchester vznikol v roku 1999 a uviedol sa projektom „The Evening Concert for Bach Music“, ako aj ďalšími zaujímavými koncertami, kde originálnym spôsobom interpretujú klasickú hudbu.

Nad festivalom prevzala záštitu mestská časť Bratislava-Staré Mesto a pani starostka Táňa Rosová.

Nenechajte si ujsť príležitosť vypočuť si skvelých slovenských i svetových umelcov, aj malý festival vie ponúknuť veľké umenie. Príďte, pozývame Vás. Viac informácií aj na www.bratislavafestival.sk.

Tomáš HALÁN
hovorca

referát komunikácie s verejnosťou
Miestny úrad MČ Bratislava – Staré Mesto
Vajanského nábrežie 3
814 21 Bratislava

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne