3.6 C
Bratislava
štvrtok, 18. apríla 2024

Mercedes-Benz: Koncept GLA avizuje prvé kompaktné SUV s hviezdou

Najčítanejšie

Mercedes-Benz GLA Koncept_banner_na_titulkuMercedes-Benz predstavil na autosalóne „Auto Šanghaj“ (21. až 29. apríla 2013) koncept GLA, kompaktné SUV prémiovej triedy. Koncept GLA kombinuje dynamický dizajn s vysokou mierou využitia vo voľnom čase. Pod kapotou koncepčného vozidla (dĺžka/šírka/výška: 4 383/1 978/1 579 milimetrov) je uložený preplňovaný zážihový štvorvalec so zdvihovým objemom 1 991 cm3 s výkonom 155 kW (211 k). Jeho sila sa prenáša na cestu prostredníctvom automatickej dvojspojkovej prevodovky 7G-DCT a systému pohonu všetkých kolies 4MATIC. Úplne novým riešením sú svetlomety s laserovou technológiou: nielenže zabezpečujú osvetlenie vozovky, ale slúžia zároveň ako projektory.

„S konceptom GLA sa vydávame na neprebádaný chodník v segmente kompaktných SUV – je to evolúcia tejto automobilovej triedy s nádychom športového kupé,“ hovorí Dr. Joachim Schmidt, člen vedenia divízie Mercedes-Benz Cars, odbyt a marketing. „Koncept GLA je kompaktné SUV, ktoré spája športového ducha s univerzálnymi kvalitami robustného spoločníka vo voľnom čase. ‚Únik zo všednosti’ je posolstvo, ktoré prináša toto auto svojim vodičom. Zároveň je zrejmé, aké možnosti sa ešte ukrývajú v našej architektúre kompaktných vozidiel, pričom predstavitelia tejto architektúry – trieda A a trieda B – už dokázali vo svojom segmente získať prvenstvo na trhu v Nemecku v prvom štvrťroku 2013.“

Dômyselná hra so znakmi SUV: dizajn exteriéru

Koncepčné vozidlo poukazuje celým radom výrazných znakov na inovatívne myslenie dizajnérov. K ním patria okrem iných výrazná kapota motora s prelismi a športová maska s centrálne umiestnenou trojcípou hviezdou.
Nová obruba hviezdy plynulo prechádza do dvoch priečnych líšt. Novinkou sú aj softcubes: tieto pravouhlé nopky vytvarované s jemným polomerom, ktoré vytvárajú štruktúru masky, možno nájsť aj na bočných prahoch a koncovkách výfuku.

Výrazné vonkajšie zrkadlá namontované na dvoch vzperách sú chránené mriežkou a sú charakteristické pre SUV presne tak ako predná ochrana spodku vozidla. Za nápadný vzhľad vďačí koncept GLA aj svojmu matnému laku strieborného odtieňa Alubeam.

Koncept GLA stelesňuje silu a suverenitu aj pri pohľade zboku. V duchu filozofie dizajnu vedie bočná štruktúrna línia „dropping line“ od svetlometu až po podbeh zadného kolesa. Línia ozdobnej spodnej lišty okien naboku stúpa od zadných dverí po zadný stĺpik. Spolu so svetelnou hranou na klenutí v pozdĺžnom smere a na protilínii vystupujúcej z výšky prahov smerom k bočnej štruktúrnej línii vzniká na boku jedinečná hra línií, ktorá vdychuje vozidlu hravú dynamiku. Štíhle, úplne zapustené kľučky dverí päťdverového auta sa stlačením tlačidla vysunú von. Bezrámové bočné okná zdôrazňujú v tejto štúdii charakter kupé.

Na 20-palcových diskoch, ktorých päť lúčov vytvára dojem turbíny, sú obuté pneumatiky s rozmermi 255/45 R 20, ktoré boli vyvinuté špeciálne pre koncept GLA. Ich behúň je navrhnutý tak, aby nadväzoval na línie lúčov a opticky ich predĺžil.

Široké ramená nad zadnou nápravou, ktoré sa ešte viac zvýraznia vtiahnutím zadných stĺpikov, pokračujú cez zadné svietidlá smerom dozadu. Tým za opticky rozšíri zadná časť. Tvar pôsobí atleticky, nie však agresívne. Tento dojem zosilňujú aj klenuté zadné sklo a oblúková pochrómovaná lišta medzi zadnými svietidlami. Pozornosť priťahuje aj veľký strešný spojler. Umne nadväzuje na štruktúru zadných prelisov strechy a ukrýva v sebe prídavné brzdové svetlo.

V oblasti obloženia zadného nárazníka sa nachádzajú ďalšie znaky SUV ako ochrana nakladacej hrany a vizuálna ochrana spodku vozidla. Dvojvetvová výfuková sústava demonštruje športové ambície.

Piate dvere majú funkciu dotiahnutia dverí a otvárajú a zatvárajú sa elektricky.
Ak sa vyklopia hore spolu s jednodielnymi zadnými svietidlami, obnažia sa prídavné svietidlá, ktoré upozorňujú vozidlá prichádzajúce zozadu v prípade otvorených piatych dverí. Ďalšie osvetľovacie jednotky ukrýva zadný priečny nosník na pozdĺžnom držiaku na strešný nosič.

S remeselnou dokonalosťou: interiér

Interiér sa svojím návrhom radí do rodiny nových kompaktných modelov značky Mercedes-Benz, prezentuje sa však úplne inak – ako moderné a mimoriadne kvalitné SUV. Dominujú mu koža a tmavý galvanizovaný hliník, ktoré vytvárajú príťažlivý kontrast. Štyri samostatné sedadlá a stredové výplne dverí sú potiahnuté sýtohnedou prírodnou kožou. Nielen farba pripomína sedlá, ale aj spracovanie: celkovo obsahuje koncept GLA viac ako 20 metrov ručne vyhotovených stehov, ktoré spájajú konce kože. Štruktúra kože na sedacích plochách, ktoré majú v strede vložky z kvalitnej plachtoviny, opäť pripomína oblasť sedlárstva. Štyri športové sedadlá s integrovanými opierkami hlavy majú osvetlené spony v otvore opierky hlavy.

Sivá prírodná koža s prirodzenou kresbou je použitá okrem iných aj na zadnej strane predných sedadiel a pokračuje v hre s obrazmi, ktoré vystupujú z plôch. Lakťové opierky a stredové výplne vnútorného obkladu dverí sú navrhnuté ako viditeľná štruktúra.

Prístrojový panel je navrhnutý viacvrstvovo. Na povrchu potiahnutom kožou sa nachádza nosná štruktúra z matného a lešteného hliníka, kde sú umiestené aj všetky prístroje. Skrutky sú viditeľné a majú špecifický dizajn. Kryt z plexiskla chráni pred znečistením. Podsvietenie vdychuje dojem vznášajúcich sa plôch. Tlačidlá, ktorými možno ovládať systém COMAND Online, sú technicky precízne vyrobené. Ich plexisklo bolo zozadu namaľované čiernou farbou a aj piktogramy sú vyfrézované a vyplnené zozadu.

Ventilačné dýzy v prístrojovej doske a vzadu sú štylisticky vylepšené. Rovnako ako v prípade konceptu A-CLASS a konceptu Style Coupé sú vyhotovené s podsvietením. Ich farba sa mení podľa toho, akú teplotu si cestujúci zvolia na klimatizácii. V prípade 22 stupňov svietia bielou farbou, v prípade voľby chladnejšieho čerstvého vzduchu pre interiér sú modré, pri nastavení teplého vzduchu sa rozžiaria červenou farbou.

V batožinovom priestore náladové osvetlenie so svetlovodmi opticky nadväzuje na dlhú líniu stredovej konzoly, siahajúcu od prístrojovej dosky až po zadné sedadlá. Rovnú plochu batožinového priestoru zdôrazňuje pravouhlá svetelná lišta v dne. Batožinu možno spoľahlivo pripevniť pomocou pružinového zámku štvorbodového pásu, pochádzajúceho z vývoja helikoptér. Operadlá zadných športových sedadiel možno pomocou páky vyklopiť dopredu, čím vznikne rovná ložná plocha.

Svetlo z lasera: úplne nové svetlomety premietajú svetlo a obrazy

Premietame – každý z predných svetlometov konceptu GLA je vybavený laserovým projektorom. Tieto slúžia nielen ako osvetlenie vozidla, ale dokážu premietať obrazy a filmy na plátno alebo plochy. Ako zdroj možno použiť všetky formáty, ktoré možno spravovať systémom COMAND Online: obrazy a filmy zo smartfónu, zo siete alebo z pevného disku.

Alternatívne možno robiť zábery naživo: koncept GLA má dve kamery, umiestnené vpredu na pozdĺžnom držiaku na strešný nosič. Trojdimenzionálne zábery možno natáčať nielen počas jazdy na tomto vozidle, ale HD kamery možno vybrať a pripevniť napríklad na prilbu na jazdu horským bicyklom. Prídavný svetlomet na každej z obidvoch kamier zabezpečí dobré osvetlenie v každej situácii. Alternatívne k premietaniu možno filmy sledovať v kabíne na obrazovke systému COMAND Online.

Laserové projektory sú nielen cvičením pre technikov a dizajnérov dielne Mercedes-Benz. Ako pokračovanie projekčného displeja môžu zvýšiť bezpečnosť v cestnej premávke: pomocou tejto technológie by sa dali premietať napríklad pokyny na odbočenie navigačného systému vo forme šípok priamo na vozovku – tak by aj ostatní účastníci dopravy videli, kam má vodič namierené.

S technológiou laserov a svetelných diód: svetlomety

Modrasto osvetlené svetlomety konceptu GLA sú však zaujímavé nielen pre laserové projektory a viditeľné chladenie s rotujúcim ventilátorom. V rámci funkcie Coming home pulzuje modré svetlo a signalizuje, že vozidlo čaká na svojho vodiča.

Kým sa osvetlenie vozidla prvý raz generuje laserom a na cestu sa premieta cez zrkadlovú šošovku, ako denné osvetlenie vozidla vo forme charakteristickej fakle a ako smerovky slúžia svetelné diódy. Smerovky sú vyhotovené ako digitálne pohyblivé svetlo a sú vylepšením konštrukcie na spôsob mexickej vlny, použitej na koncepte Style Coupé.

Zdroj: Daimler/Mercedes-Benz Slovakia

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne