6.4 C
Bratislava
streda, 24. apríla 2024

Bratislavské bábkové divadlo – Soľ nad zlato

Najčítanejšie

BBD-Sol nad zlato_banner_na_titulku
z predstavenia „Soľ nad zlato“

Dramatizácia rozprávky podľa Pavla Dobšinského pre deti od 4 rokov. Inscenácia pripravená k 120. výročiu úmrtia Pavla Dobšinského.

Najbližšie predstavenia:  www.babkovedivadlo.sk

1 2

 Opis predstavenia:

V hustom lese stojí staré, zabudnuté, koreňmi a konármi poprerastané divadlo. Len vietor a čas si pamätajú, kto ho tam zanechal. Len kráľovná lesa Hermína si pamätá príbeh, ktorý sa v ňom odohral. Starý kráľ chcel odovzdať panovnícke žezlo a vládu nad krajinou jednej zo svojich dcér. Nevedel sa však rozhodnúť, ktorej. Hvezdár vyčítal z hviezd: tej, ktorá má svojho otca najradšej! Sestry sa predbiehali v ospevovaní lásky ku kráľovi, len Maruška jednoducho povedala: Otecko, mám vás rada ako soľ! Rozhnevaný kráľ dal Marušku vyhnať z kráľovstva. V tajomnom lese sa jej ujala kráľovná Hermína so svojimi veselými spoločníkmi. Najskôr ju však podrobili skúške, v ktorej mala všetkých presvedčiť, že má dobré srdiečko. V paláci zatiaľ kráľ vo svojej pýche a spupnosti rozkázal zničiť všetku soľ, aby dokázal, aká je bezcenná. Keď však bez soli celé kráľovstvo chradlo a hynulo, uvedomil si, ako veľmi ho mala Maruška rada. Maruška za svoju lásku a dobrotu dostala od lesných bytostí dar najväčší – soľ. Ponáhľa sa domov, aby zachránila otca kráľa a svoje sestry.

34

Tvorivý tím:

Dramaturgia Lucia Blašková
Scéna, bábky, kostýmy Naďa Salbotová, Barbora Šujanská
Hudba, réžia Kamil Žiška

Osoby a obsadenie:

Maruška Janka Sovičová, Lucia Arendášová
Prvá sestra, Málka Linda Petráková a.h., Miroslava Dudková
Druhá sestra, Večernica Mirka Pavlíková a.h., Jana Lieskovská a.h.
Kráľ, Vrabec Andrej Kováč
Šašo, Rarach Andrej Šoltés a.h., Juraj Bednarič
Hvezdár, Kuchár, Zmok Alexander Maďar, Boris Bačik a.h., Róbert Laurinec
Kráľovná Hermína Miriam Pavelková

56

Zdroj: BBD

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne