11.3 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

Galéria mesta Bratislavy: Umelecké poklady – SECESIA – výstava predĺžená do 9.6.!

Najčítanejšie

GMB-Jan Preisler, Jar triptych
Jan Preisler , Adam a Eva/Adam and Eve, 1908, Olej, plátno/Oil, canvas; 80 x 76 cm
Galéria výtvarného umenia v Ostrave


Miesto konania:
Galéria mesta Bratislavy, Mirbachov palác
Trvanie výstavy: 8. 3. – 2. 6. 2013 (predĺžená do 9.6.)
www.gmb.sk

Secesia je medzinárodný výtvarný sloh, ktorý na konci 19. a začiatkom 20. storočia ovládol nielen maľbu, sochárstvo, architektúru a umelecké remeslá, ale dokonca i životný štýl.

Secesio latinsky znamená oddeliť. Secesní umelci sa chceli dištancovať od konzervatívneho akademického umenia a historizmu.

Secesná linka je plynule sa vlniaca krivka, ktorá v divákovi vyvoláva dojem nenásilného pohybu na ploche. Jednotvárnosť je vyrovnaná farebnosťou. Za hlavné znaky secesného slohu sa považuje ornamentálnosť a záľuba v neobyčajných farbách. Secesia odmietla pravidlo rovnej čiary a pravého uhlu. Dávala prednosť zakrivenej vlnovke, ktorá vyvoláva pocit vzdušnej ľahkosti a pôvabu. Secesní umelci sa inšpirovali prevažne elegantnými tvarmi kvetín a ženského tela.

Secesia mala v rôznych krajinách Európy rozličné názvy –  Modern style v Anglicku, Art Nouveau vo Francúzsku a v Belgicku, Jugendstil v Nemecku, Wiener Secession v Rakúsku, Modernismo v Španielsku, Liberty v  Taliansku. Mala tiež významný vplyv na tvorbu umelcov v Čechách a na Slovensku

Je zaujímavé, že rodák z moravských Ivančic Alfons Mucha dobyl nielen Paríž, ale i New York, kde ho v roku 1904 vítalo sto tisíc nadšencov. Zvláštne vydanie New York Times oslavovalo jeho príjazd. Pre jeho osobitú tvorbu sa vžilo označenie Mucha štýl.

Alfons Mucha a František Kupka sú najslávnejší českí výtvarní umelci. Obaja vytvorili svoje najvýznamnejšie diela v Paríži. Mucha sa však na rozdiel od Kupku často vracal do Čiech. Na našej výstave prezentujeme jeho vrcholné diela nielen z parížskeho obdobia, ale i tie, ktoré vytvoril počas pobytu v USA a v Čechách.

Ladislav Mednyánszky a František Kupka majú spolu výstavnú premiéru v jednej sieni. Výnimočné Mednyánszkeho dielo je možné hodnotiť len v kontexte vrcholného európskeho maliarstva. Vizionár, košický rodák Anton Jasusch a obľúbený maliar Slovenska, Martin Benka, prezentujú svoje rané diela vytvorené pred rokom 1920, ktoré boli ovplyvnené secesiou. Vrcholným obrazom secesnej figurálnej maľby je triptych Jana Preislera Jaro. Autor ho s veľkým úspechom predstavil v pražskom Mánese v roku 1900.Veľmi dobe je zastúpený tiež Joža Úprka rozmerným plátnom Raj detí, ktoré patrí k najcennejším obrazom tohto moravského rodáka, ktorý žil dlhé roky na Slovensku v zámočku neďaleko  Ilavy.

Táto výstava v Galérii mesta Bratislavy je zameraná na obrazy, kresby, farebné litografie a sochy, ktoré sa nám podarilo zapožičať s veľkými ťažkosťami.

V roku 2014 plánujeme pokračovanie s názvom Legendy svetovej secesie. Predstavíme plagáty Gustava Klimta, Toulouse-Lautreca a samozrejme Alfonsa Muchu.

Mucha sa vráti. Slovensko mal rád, často býval v Piešťanoch a priazeň svojich obdivovateľov si skutočne zaslúži.

Jan Kukal
autor projektu a manager

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.
Predchádzajúci článok
Ďalší článok

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne