12.8 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

ŠKODA predstavuje svoj prvý elektro bicykel – Green E Line

Najčítanejšie

AUTOMOBILY, FOTOGRAFIA A TECHNOLÓGIE

ŠKODA AUTO prichádza na trh so svojím prvým elektrobicyklom – ŠKODA Green E Line. Na jedno nabitie ponúka dojazd až 105 kilometrov. Záujemcovia si môžu novinku zakúpiť už dnes v obchodnej sieti mladoboleslavskej značky alebo v e-shope ŠKODA AUTO.Skoda_Bike_2013_Green_E_Line

Škoda Bike 2013 Green E Line

Nový atraktívny elektrobicykel rozširuje existujúcu ponuku bicyklov značky ŠKODA. Tá zahŕňa desať modelov – od detských a juniorských, cez krosové a horské, až po cestné špeciály. V ponuke budú prvýkrát aj horské bicykle v čoraz obľúbenejšom rozmere 29 palcov.

„Význam elektrického pohonu hrá u bicyklov čoraz významnejšiu úlohu,“ hovorí Werner Eichhorn, člen predstavenstva ŠKODA AUTO pre oblasť predaja a marketingu. „Nový elektrobicykel ŠKODA Green E Line ponúka športové vyžitie s prispením modernej techniky. Je ideálnym doplnením aktuálnej ponuky bicyklov, najširšej v histórii našej značky.“ Pri výrobe svojho prvého elektrobicykla stavila ŠKODA AUTO na spoluprácu s renomovaným špecialistom na terén – rakúskou spoločnosťou KTM.

Nový bicykel ŠKODA Green E Line je skonštruovaný ako „Pedelec“ (Pedal Electric Cycle). Pri tomto type elektrického bicykla má motor funkciu pomocného pohonu pri šliapaní do pedálov. Z legislatívnych dôvodov systém pomáha do maximálnej rýchlosti 25 km/h.

Dojazd bicykla s podporou elektromotora je až 105 kilometrov. Li-Ion batériu je možné z elektrickej siete dobiť za 4 hodiny. O pohon sa stará elektromotor značky BionX, integrovaný do náboja zadného kolesa, ktorý ponúka výkon 250 wattov. Energiu čerpá z akumulátora s hmotnosťou 2,6 kilogramu a kapacitou 423 watthodín, ktorý je umiestnený na ráme bicykla. Celý bicykel váži iba 21,7 kg.

Senzory neustále vyhodnocujú parametre ako je rýchlosť, frekvencia šliapania a krútiaci moment. V závislosti na nastavení elektromotor pridáva ďalších 35, 75, 150 alebo 300 percent k výkonu cyklistov. Motor je možné samozrejme úplne vypnúť, potom sa cyklista pohybuje len vlastnou silou.

Systém je vybavený aj funkciou rekuperácie. Vďaka tomu sa vracia energia získaná pri brzdení alebo zjazde z kopca späť do akumulátora. Výhodou zvolenej konštrukcie a použitých komponentov je fakt, že jednoduchou výmenou zadného kolesa a demontážou batérie sa z elektrobicykla Green E Line stane bežný krosový bicykel.

Nový elektrobicykel Green E Line je najmladšou novinkou rozsiahlej ponuky bicyklov mladoboleslavskej značky. Sortiment ŠKODA Originálneho príslušenstva zahŕňa okrem toho celkom desať modelov pre rôzne druhy využitia a rôzne vekové skupiny. Pre priaznivcov hladkého asfaltu sú v ponuke dva cestné bicykle. Fanúšikovia terénnych trás sa môžu tešiť na štyri nové modely horských bicyklov ŠKODA. Hneď tri z nich sú v atraktívnom rozmere 29 palcov. S novou výbavou presvedčí aj krosový bicykel ŠKODA Cross. Horský bicykel ŠKODA Junior ponúka rovnakú techniku ​​ako bicykle pre dospelých, ale v mierke prispôsobenej pre deti. Štartuje na ráfikoch s rozmerom 20 palcov, čo vyhovuje skutočným potrebám malých cyklistov. Pre ešte mladšie deti je určený bicykel ŠKODA Kid. Tieto bicykle pripravili v spolupráci s renomovanou značkou Superior. Pre úplne najmenších je v ponuke „odrážadlo“ ŠKODA Mini z dielne značky Olpran.

Aktuálnou kolekciou bicyklov česká automobilka opäť potvrdzuje svoj hlboký vzťah k cyklistike, ktorý trvá takmer 120 rokov. Značka bola v decembri 1895 založená práve ako výrobca bicyklov Václavom Laurinom a Václavom Klementom. V prvých rokoch vyrábali obaja priekopníci mobility bicykle značky Slavia. Od roku 1899 motocykle pod značkou Laurin & Klement (L&K) a v roku 1905 konečne aj svoj prvý automobil s názvom Voiturette A. V roku 1925 došlo k fúzii spoločnosti L&K s koncernom ŠKODA.

Roman Rajtár


Zdroj: ŠKODA AUTO Slovensko

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne