16.3 C
Bratislava
štvrtok, 28. marca 2024

Deväť krajín za jeden týždeň so 100 eurami na tankovanie zemného plynu

Najčítanejšie

AUTOMOBILY, PUBLIC RELATIONS, SPOLOČNOSŤ

Úsporný automobil ŠKODA Citigo CNG sa pokúša o rekord – viac ako 2 700 kilometrov naprieč Európou. Majster sveta v úspornej jazde, Gerhard Plattner, vyrazil v nedeľu 28.7. 2013 s obľúbeným modelom ŠKODA z talianskej Vicenzy na jednotýždňovú jazdu zo severného Talianska až do Škandinávie. Jeho cieľom je dôjsť do švédskeho hlavného mesta Štokholmu vozidlom ŠKODA Citigo na plynový pohon a s rozpočtom na tankovanie necelých 100 eur.

SKODA Gerhard Plattner_a_Citigo CNG
Gerhard Plattner a Citigo CNG

Rekordných jázd už bolo veľa. Z Aljašky do Ohňovej zeme alebo cez 13 alpských priesmykov behom 24 hodín. Gerhard Plattner už podnikol takmer všetko, čo si vodič dokáže predstaviť. Teraz hľadá výzvu v podobe ďalšieho rekordu v hospodárnej jazde. Musí zvládnuť deväť európskych krajín, alebo 2 700 kilometrov, počas jedného týždňa. A to iba so 100 eurami na palivo pre vozidlo ŠKODA poháňané zemným plynom. „Zvláštne čaro pre mňa spočíva nielen v úspornej jazde, pri ktorej sa budem snažiť dosiahnuť takmer nemožné, ​​ale samozrejme aj v trase samotnej. Som dobre pripravený na zvládnutie všetkých alternatív,“ hovorí Plattner v súvislosti s trasou, ktorá ho čaká.

Na svojej ceste z Talianska do Škandinávie sa rekordný jazdec okrem Rakúska a Maďarska zastaví okrem iného v kolíske vozidla ŠKODA Citigo CNG. Najúspornejšie miniauto značky ŠKODA sa vyrába v Bratislave. Od konca roku 2011 bolo zákazníkom predaných už 55 400 vozidiel ŠKODA Citigo. Jazda iba na zemný plyn ďalej pokračuje cez české hlavné mesto Prahu do sídla spoločnosti ŠKODA v Mladej Boleslavi. Odtiaľ si to nasmeruje cez Poľsko do nemeckého Berlína. „Príchod k budove Sony Center bude jedným z vrcholov týždennej cesty,“ hovorí Plattner.

V piatok, 2. augusta, chce rekordnú jazdu po prejdení Dánska ukončiť vo švédskom hlavnom meste Štokholm. Plánuje dokázať, že technológia motorov na zemný plyn vo vozidle ŠKODA Citigo je nielen efektívna, ale aj nákladovo výhodná. Práve dnes odštartuje Plattner etapu z rakúskej Viedne cez Maďarsko a Slovensko do hlavného sídla spoločnosti ŠKODA v Mladej Boleslavi.
Plattner pri svojich extravagantných úsporných jazdách autami prešiel v mnohých častiach sveta tisíce kilometrov s veľmi nízkou spotrebou. Guinnessova kniha rekordov označuje Plattnera ako „najvšestrannejšieho vodiča sveta“. Pre spoločnosť ŠKODA išiel Plattner už viackrát a s produktmi tejto úspešnej českej značky vytvoril rôzne rekordy v hospodárnej jazde. Celá modelová paleta značky ŠKODA sa vyznačuje malou spotrebou paliva a nízkymi emisiami.

Už v roku 2005 s vozidlom ŠKODA Fabia najazdil približne 18 000 kilometrov Európou a precestoval pritom 31 štátov. Vtedy mal so sebou na tankovanie na tejto trase len 1 000 eur. V máji 2011 prešiel na jediné natankovanie vozidla ŠKODA Fabia GreenLine z Rakúska do Dánska a späť. Najazdených 2 006 kilometrov na jednu nádrž zodpovedá priemernej spotrebe 2,21 litra na 100 kilometrov.
Teraz chce tento rakúsky jazdec s vozidlom ŠKODA Citigo CNG vytvoriť nový rekord v hospodárnej jazde tým, že pôjde s čo najnižšou spotrebou zemného plynu z Vicenzy do Štokholmu. Čo niekoho motivuje, aby podnikal tak neobvyklé pokusy? „Chcem ukázať, že sa dá autom pohybovať úsporne nielen za ideálnych podmienok na uzavretej testovacej trati. Pri zodpovedajúcom štýle jazdy možno s vozidlom ŠKODA, dokonca aj za zimných podmienok, ísť so spotrebou, ktorá je nižšia ako normovaná,“ hovorí Plattner.

 

Roman Rajtár

Doplnené  6. augusta 2013:
Šampión v úspornej jazde Gerhard Plattner stanovil nový rekord – tentoraz s vozidlom ŠKODA Citigo CNG. Po piatich dňoch a 2 619 kilometroch prišiel v piatok do Štokholmu, cieľa svojej rekordnej cesty. Dosiahol priemernú spotrebu 2,39 kg zemného plynu na 100 km. To znamená nižšiu hodnotu spotreby vozidla ŠKODA Citigo CNG ako udáva výrobca. Na nákup paliva mu stačilo menej ako 100 eur.

Zdroj: ŠKODA AUTO Slovensko s.r.o.

Ďalšie články

Aktuálne