11.3 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

Medzinárodný maratón mieru a Biela noc v Košiciach

Najčítanejšie

Medzinárodný maratón mieru sa v roku 2013 prezentuje dvoma jubileami. Kým to prvé, 90. ročník je v centre komunikácie už fakticky rok, to druhé , i keď menej zásadné, stojí rovnako za zmienku. Maratón sa v roku 2013 bude konať po 25. krát na tzv. mestskom okruhu. Ten v roku 1989 nahradil do vtedy klasickú trať z Košíc do Sene a späť. Po niekoľkých optimalizáciách trať slúžila i pre Majstrovstvá sveta v polmaratóne v roku 1997 a neskôr potvrdila svoje parametre aj postupným posúvaním traťových rekordov až na hodnotu 2:07:01.

Obzretie za rekordným rokom 2012

Záver uplynulého roku a tým aj uzatvorenie 89. ročníka MMM prišlo  v Aténach prevzatím čestnej plakety pre najstarší maratón v Európe v projekte AIMS, kde  táto maratónska asociácia ocenila najstaršie alebo najprestížnejšie maratóny na jednotlivých kontinentoch.

Športová stránka podujatia priniesla nové traťové rekordy u mužov i žien, pričom najmä ten mužsky znamenal opäť výrazný kvalitatívny posun. Na jednej strane sa tento výkon stal v historickom svetovom rebríčku 16-tym najkvalitnejším traťovým rekordom všetkých čias. Iba AIMS pritom registruje viac než 200 certifikovaných maratónov a rekord  z Košíc je kvalitnejší než napríklad  zo Soulu, Pekingu, Toronta, Milána , Barcelony či ďalších metropolí.

Ďalšie výborné hodnotenie vystavil Košiciam portál All Athletics, ktorý za celú plejádu skvelých výkonov v pretekoch mužov ( 4 bežci pod 2:08:00 )  pridelil MMM skóre 6003 bodov, čo ho zaradilo na 10. miesto v Európe  za rok 2012

Leonard „Buddy „  Edelen

O tom, kto bude bojovať o vavrínový veniec v roku 2013 budeme ešte iba hovoriť. Kto ho získal pred polstoročím je jasné . Buddy  Edelen prišiel do Košíc ako svetový rekordér ( 2:14:28)  a svoju triedu potvrdil jasným víťazstvom. Práve tomuto  Američanovi, ktorý bol tiež prvý vo svojej krajine, kto zabehol maratón pod 2:20:00, je venovaný aktuálny ročník MMM a jeho projekt Po stopách maratónskych legiend. Finále zabezpečí tak ako každý rok Juniorská štafeta, v ktorej si 42 študentov z celého regiónu vychutná atmosféru zaplnených košických ulíc. Pripomeňme , že vlani sa tejto pocty dostalo Austrálčanovi Johnovi Farringtonovi. Pred nim to boli ešte Waldemar Cierpinski, Abebe Bikila, Christa Vahlensieck, Pavel Kantorek, Desire Leriche i Juan Carlos Zabala .

Fotovýstava pred prvou inštaláciou

„90 rokov košického maratónu vo fotografii „ je názov výstavy, ktorá sa po dlhých týždňoch príprav finalizuje pred svojou prvou inštaláciou. Tá je naplánovaná na 10. septembra v priestoroch košického Kultúrparku a bude spojená okrem krátkej vernisáže i s tlačovou konferenciou k dianiu v zákulisí príprav MMM 2013. Výstavu si budú môcť záujemcovia  postupne pozrieť na viacerých miestach v Košiciach, prichádzajúci účastníci potom priamo v mieste registrácie . Všetko smeruje k tomu, aby v roku v roku 2014   zavítala výstava  i do zahraničia, prioritne do Berlína, Prahy, Bruselu  či Krakowa. 

Biela noc v predvečer maratónu

V roku 2013, keď je metropola východného Slovenska zároveň jednou z dvoch metropol európskej kultúry, patrí medzi TOP podujatia v Košiciach nepochybne Biela noc/Nuit Blanche. Už 4. ročník tohto najrozsiahlejšieho a najnavštevovanejšieho projektu súčasného umenia na Slovensku sa v Košiciach uskutoční v sobotu 5. októbra 2013, teda v predvečer štartu Medzinárodného maratónu mieru.

„Týmto ročníkom Bielej noci sa nám podarilo prekročiť európsky kontinent. Po prvý krát budú v našej krátkej histórii vystavovať aj traja umelci z Japonska a jeden z Austrálie. Celkovo sa v Košiciach predstaví štyridsať umeleckých inštalácií.,“ uviedla kurátorka Bielej noci Zuzana Pacáková.  Vystaviť a ukázať svoje diela prídu aj umelci z Anglicka, Česka, Francúzska, Talianska, Maďarska, Slovenska a Španielska.  Jedna z inštalácii bude realizovaná i na Námestí maratónu mieru, kde sa v rámci spoločného programu uskutoční o 19- tej hodine akt zapálenia Maratónskeho ohňa  

BN-IZ_1

Výsledky „ košických“  atlétov vo svete

Počas sezóny si organizátori nenechajú újsť  možnosť sledovať výsledkov tých atlétov, ktorí sa už v Košiciach v minulosti predstavili. Dieru do sveta v tomto smere určite urobil Peter Kimeli Some, ktorý vyhral veľký maratón v Paríži 7. apríla časom 2:05:37. K tomuto výkonnostnému skoku sa rozbiehal i v Košiciach, kde v roku 2011 obsadil 4. miesto. Ehitu Kiros Reda z Etiópe zas vlani brala v Košiciach bronz  časom 2:33:43, aby sa v januári tohto roku zlepšila na famóznych 2:23:39 a obsadila týmto časom v Dubaji 2. miesto. Potvrdzuje sa tak, že Košice sú často odrazovým mostíkom k hviezdnej kariére a otvárajú mnohým dvere do maratónskeho sveta.  Ak sa pozrieme ešte aj na muža, ktorý vlani na MMM šokoval svojim temer 5 minútovým zlepšením až na 2:07:01, môžeme vidieť, že Lawrence Kimayio na jar štartoval v Hamburgu a časom 2:10:27 obsadil 3. miesto.

 

Zdroj: KOSICE 2013

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne