6.4 C
Bratislava
streda, 24. apríla 2024

Detské príbehy v Bratislavskom bábkovom divadle – v októbri

Najčítanejšie

V októbri na Vás v Bratislavskom bábkovom divadle čakajú príbehy a zážitky s postavičkami v predstaveniach Opice z našej police, O psíčkovi a mačičke, Zlatovláska, Soľ nad  Zlato ale aj Palica von z vreca! Prinášame Vám krátku chuťovku na ne…

Soľ nad zlato
pre deti od  4 rokov, réžia: Kamil Žiška

Inscenáciou chceme divadelnej verejnosti pripomenúť 128. výročie úmrtia najväčšieho slovenského rozprávkára Pavla Dobšinského a ponúknuť deťom známy príbeh zo zlatého fondu slovenských rozprávok v novom spracovaní.  Jej posolstvom je poznanie, že soľ je pre život väčším bohatstvom ako všetko zlato sveta. Protiklady tajomných bytostí v ríši lesnej víly Hermíny, ich múdreho riadenia prírody a kráľovstva nemúdreho kráľa, jeho dcér a poddaných,  sú základom pre rozohranie príbehu o princeznej Maruške, ktorú otec kráľ vyženie z kráľovstva iba preto, že ho má rada. Maruška, jej dve sestry, ale najmä kráľ musia prejsť ťažkými  skúškami, kým prídu k poznaniu, že rozum a cit sú soľou života, a že s darmi prírody sa nesmie hazardovať.

BBD-Sol nad zlato

hrajú: Andrej Kováč,   Miriam Kalinková, Alexander Maďar a. h., / Robert Laurinec
Miroslava Pavlíková a. h./ Zuzana Marušinová *,
Linda Petráková a. h., / Miroslava Dudková,  Janka Sovičová, / Lucia Arendášová
 Andrej Šoltés a. h. /Andrej Sisák*
cca:´ 60 min., * poslucháči  KBT VŠMU    

Krista Bendová
OPICE Z NAŠEJ POLICE
pre deti od  5 rokov, réžia: Michaela Homolová

Jedna z najobľúbenejších rozprávok od Kristy Bendovej dostala svoju divadelnú podobu a už koncom septembra si ju všetci milovníci humoru budú môcť vychutnať na javisku Bratislavského bábkového divadla!

Máte aj vy svoju obľúbenú hračku? A zdalo sa vám niekedy, že sa zrazu načisto poľudštila, a to tak, že už nikto nevedel povedať, či je to len hračka, alebo živý tvor? Plyšové opičky: Fricko a Jupko sú tiež úplne poľudštené hračky. A ich traja majitelia – bratia Ferko, Samko a Jožko – sú zase poriadne „opice“. Preto nečudo, že ich mamu, úspešnú detskú spisovateľku, občas z tých ich opičiactiev poriadne rozbolí hlava. Hoci dávno z detských svetríkov vyrástli, stačí jedno stretnutie s milovanou plyšovou opičkou a sú z nich zase malí chlapci… A z vreca plného starého oblečenia a zabudnutých hračiek je zrazu nevyčerpateľný zdroj zábavy. Ak totiž deti uveria, že plyšové opice naozaj žijú, je to normálne, no ak tomu uveria i dospelí, je z toho väčšinou veľká „psina“. A to taká, po ktorej vás pri odchode z divadla bolí celá sánka… Od smiechu…

BBD-Opice z nasej police

hrajú: Michal Adam, Miriam Kalinková, Andrej Kováč, Ján Morávek   

 

Josef Kainar
Zlatovláska
pre deti od 4 rokov, réžia: Kamil Žiška

Rozprávka o odvážnom Janíkovi, krásnej panne so zlatými vlasmi, zlom kráľovi

a dôležitosti drobných tvorov, v majstrovskom spracovaní básnika Josefa Kainara. Jedného rána sa v temnom zámku zjaví zvláštna stará žena s čiernou rybou podobnou hadovi. Tú rybu si rozkázal sám kráľ, a kto sa z nej naje, porozumie reči zvierat i rastlín. Problém nastane, keď napriek kráľovmu zákazu, ochutná z rybacinky veselý kuchár Janík.

 Za trest sa musí vydať na dlhú a nebezpečnú cestu po stopách krásnej panny so zlatými vlasmi. Ak neprivedie Janík kráľovi zlatovlasú nevestu, príde o hlavu. Nesplniteľná úloha sa postupne, vďaka Janíkovej ochote a dobrému srdcu, stáva rozlúštiteľnou a zvládnuteľnou, i pre chlapca bez meča a koňa.

Veď príroda je všemocná, a kto ju ochraňuje a ctí, toho štedro odmeňuje.

BBD-Zlatovlaska

hrajú: Michal Adam, Miroslava Dudková, Jaroslava Hupková, Simon Fico ,
 Tomáš Majláth a. h./ Ján Morávek
cca: ´50 min.

 

bratia Čapkovi 
O psíčkovi a mačičke 
pre deti od  3 rokov, réžia: Štefan Kulhánek 

Poďte sa spolu s nami pozrieť, ako sa psíček s mačičkou narodili, ako si vydrhli dlážku a vyprali sa, keď boli umazaní, ako si piekli narodeninovú tortu a ešte veľa ďalších AKO… Jednoducho, ako psíček a mačička vystrájali a dodnes vystrájajú od chvíle, keď sa pred viac ako 70-timi rokmi narodili v hlave spisovateľa Jozefa Čapka. Inscenáciou „O psíčkovi a mačičke“ sme vytvorili symbolický most v čase medzi prvou a päťdesiatou sezónou. Premiérou tejto obľúbenej rozprávky začalo divadlo pred 56 rokmi svoju umeleckú cestu za detským divákom. Teraz ju v novom naštudovaní znova predkladáme ako dôkaz, že Psíček a mačička za 56 rokov ani trochu nezostarli a rovnako, ako sa páčili starým rodičom, keď boli deťmi, budú sa páčiť aj ich vnukom.

 BBD-O psickovi a macicke

hrajú: Boris Bačik a.h., Miroslava Dudková, Andrej Kováč, Janka Sovičová
cca: ´60 min.  

 

Dušan Štauder
Palica, von z vreca!
Inšpirovaná tvorba svetoznámych rozprávkarov Bratov Grimmovcov.
pre deti od  5 rokov, réžia: Lukáš Brutovský 

V našej inscenácii vytvárajú bratia Vilo a Jakub pred divákmi rozprávku o nebojácnom Strachošovi a zakliatej princeznej Lilke a súčasne  sa diváci pobavia i na príbehu hercov, ktorí rozprávku hrajú.

Pozývame vás na  predstavenie v ktorom nebude chýbať kráľ, ani prefíkaný radca, ba ani Lucifer
s bandou čertov a v ktorom palica vyskočí von z vreca!

BBD-Palica, von z vreca!

hrajú:  Michal Adam , Lucia Arendášová, Tomáš Majláth a. h., Andrej Kováč,
Janka Sovičová
Cca: ´70 min.    

 

Zdroj: Bratislavské bábkové divadlo

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne