6.4 C
Bratislava
streda, 24. apríla 2024

Bratislava: Oslávte s Modrým kostolíkom jeho storočnicu – 11. až 13.10.

Najčítanejšie

Jeden z významných symbolov Starého Mesta, Kostol sv. Alžbety, známy aj ako Modrý kostolík, oslavuje významné jubileum. Bol vysvätený pred sto rokmi, presne 11. októbra 1913.

Pri tejto príležitosti pripravila mestská časť Staré Mesto od 11. do 13. októbra trojdňové oslavy „Tri dni so svätou Alžbetou“, ktorými ožije okolie Modrého kostolíka aj Šafárikovo námestie. Okrem toho sú plánované ďalšie významné aktivity ako čiastočná rekonštrukcia portálu sv. Alžbety Uhorskej, či putovná výstava o diele architekta Ödöna Lechnera.

Kostol sv. Alžbety, ktorému však väčšina Staromešťanov a Bratislavčanov nepovie inak ako Modrý kostolík, je už sto rokov neodmysliteľnou súčasťou Starého Mesta. Základný kameň postavili v roku 1909 a už o štyri roky bol vysvätený. Oslavy Tri dni so svätou Alžbetou sa začnú v piatok, 11. októbra, o 18.00 svätou omšou priamo v priestoroch kostola.

V sobotu bude rušno najmä na Šafárikovom námestí, kde sa o 10.00 začne prvý ročník Staromestského vínneho trhu. Môžete tu ochutnať lahodný mok od prvotriednych domácich ale aj zahraničných vinárov z Českej republiky, Maďarska, Rakúska aj Francúzska. Celým dňom bude sprevádzať hudobný program, v rámci ktorého sa predstavia C. a k. dychový komorný festival či vynikajúci Vlado Vizár Jazz Quartet.

Oslavy sa ukončia v nedeľu, o 11.00 sa uskutoční slávnostná omša za účasti Jeho excelencie arcibiskupa Zvolenského. Šafárikovo námestie bude aj posledný deň patriť trhu, od 10.00 do 16.00 sa tu uskutoční Staromestský charitatívny trh sv. Ažbety, kde sa predstaví viac ako desať charitatívnych organizácií.

Staré Mesto si uvedomuje význam Kostola sv. Alžbety. Z vlastnej iniciatívy preto pripravilo projekt a pri príležitosti 100. výročia Kostola sv. Alžbety sa uchádzalo o grant z Višegragského fondu, ktorý poskytol 12 000 eur. „Projekt okrem osláv Tri dni so svätou Alžbetou zahŕňa viacero významných aktivít. Jednou z nich je zrealizovanie čiastočnej rekonštrukcie portálu sv. Alžbety Uhorskej, putovná fotografická výstava zachytávajúca diela významného architekta Ödöna Lechnera, publikácia o kostole a ďalšie,“ uviedla starostka mestskej časti Staré Mesto Táňa Rosová. Projekt sa uskutočnil v rámci cezhraničnej spolupráce s Maďarskom a Rakúskom.

Akcia sa koná v spolupráci s Farnosťou sv.Alžbety v Bratislave, TSS Pittel+Brasewetter s r.o. a Maďarským kultúrnym inštitútom. Akcia podporil Medzinárodný vyšehradský fond – Interna­tional Viseg­rad Fund, Bratislavský samosprávny kraj ako aj Bratislava Tourist Boardom.

Stare Mesto-Kostol_sv_Alzbety_foto_rasto_misik
Kostol sv. Alžbety (foto: Rasťo Mišík)

Z HISTÓRIE KOSTOLA SV. ALŽBETY

Kostol svätej Alžbety Uhorskej, všeobecne desaťročia známy už ako Modrý kostolík, je postavený v secesnom štýle. Postavila ju spoločnosť Pittel+Brausewetter, ktorá vznikla pred vyše 140 rokmi v roku 1870 a postavila v Bratislave množstvo ďalších významných objektov. Venovaný je svätej Alžbete, patrónke vdov, žobrákov a sirôt.

Projektantom Kostola sv. Alžbety bol preslávený budapeštiansky architekt Ödön Lechner. Objekt pôvodne nebol projektovaný ako kostol, ale ako kaplnka pre študentov vedľajšieho gymnázia – dnes Gymnázia Grösslingova, ktorý mal taktiež na svedomí Lechner. Jednotne navrhnutý areál školy, sakrálnej stavby a obytnej budovy neskoršej fary možno spolu s interiérovou výzdobou a zariadením kostola označiť za jednotné umelecké dielo.

Výstavba kostola sv. Alžbety začala v júni v roku 1909. Finančné náklady boli vyčíslené na 234-tisíc zlatých korún a sledovala ju nielen celá verejnosť, ale aj vládni úradníci z Budapešti a Viedne. Projekt vyvolal ešte pred samotnou realizáciou veľkú diskusiu. Lechner pôvodne navrhol kupolu zo železobétónu, keďže však v tom čase nebola cirkev ani vládne orgány naklonené technickým inováciám, návrh napokon neprešiel. Vo februári v roku 1910 bola dokončená kostra stavby, tehlové múry mali výšku 11 metrov, celková dĺžka objektu je 30,9 metrov. Kostol sv. Alžbety bol daný do užívania v októbri v roku 1913 a stal sa symbolom nielen Bratislavy, ale aj Slovenska. Jeho zmenšenina reprezentuje Slovensko napríklad aj v bruselskom parku Mini-Európa.

Svätá Alžbeta (1207-1231) je zrejme jedinou svätou, ktorá sa narodila v Bratislave. Bola dcérou uhorského kráľa Ondreja II. z rodu Arpádovcov a jeho manželky Gertrúdy. Ako štrnásťročnú si ju vzal za ženu Ľudfovít, syn Hermana – durínskeho grófa. Keď v roku 1224-1225 nastalo pre neúrodu obdobie veľkého hladu a biedy, Alžbeta pomáhala, ako vedela. Rozdávala zo zásob svojho hradu, postavila dokonca aj nemocnicu pre chorých, ktorých aj ošetrovala. Neskôr v roku 1229 založila v meste Marburg nad Lahnom  nemocnicu sv. Františka z Assisi. Celý život zasvätila pomoci chorým a chudobným. V roku 1231 vážne ochorela a zomrela, na jej hrobe sa udialo veľa zázrakov.

Alexandra Obuchová

 

PROGRAM PODUJATIA – TRI DNI SO SVÄTOU ALŽBETOU

11. 10.2013 – piatok

18.00 SVÄTÁ OMŠA

Modrý kostolík

 

12. 10. 2013 – sobota

PRVÝ ROČNÍK STAROMESTSKÉHO VÍNNEHO TRHU

Predstavenie vinárov a vinohradníkov + kultúrny program

Šafárikovo námestie 

10.00 – 10.15 Oficiálne otvorenie Staromestského vínneho trhu 

10.30 – 11.30 Fidlikanti

13.00 – 14.30 Stanley a Kapucíni

15.00 – 16.15 Afrodité

16.45 – 17.45 C. a k. dychový komorný orchester

19.30 – 21.00 Vlado Vizár Jazz Quartet

V Modrom kostolíku po sv. omši o 19.00 h koncert skupiny Gaudium

Vstup voľný do naplnenia kapacity! 

 

13. 10.2013 – nedeľa

11.00  SLÁVNOSTNÁ SVÄTÁ OMŠA

Modrý kostolík

10.00 – 16.00 STAROMESTSKÝ CHARITATÍVNY TRH SV. ALŽBETY

Šafárikovo námestie 

 

Akcia sa koná v spolupráci s mestskou časťou Bratislava-Staré Mesto, Farnosťou sv.Alžbety v Bratislave, TSS Pittel+Brasewetter s r.o. a Maďarským kultúrnym inštitútom. Akcia bola podporená Medzinárodným vyšehradským fondom – Interna­tional Viseg­rad Fund.

 


Zdroj: Miestny úrad MČ Bratislava – Staré Mesto
Zdroje: TSS Pittel+Brausewetter; modrykostol.fara.sk

Autor fotografie: Rasťo Mišík

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne