6.4 C
Bratislava
streda, 24. apríla 2024

Nový SMART fourjoy

Najčítanejšie

Vzrušenie zo značky smart možno zažiť aj na viac ako dvoch sedadlách: dokazuje to smart fourjoy. Štúdia má všetky atribúty typické pre smart a stelesňuje tak nezaťažený pocit radosti zo života v meste „pure urban joy of life“. Kompaktné štvormiestne vozidlo je predjazdcom novej generácie smart a svoju svetovú premiéru oslávil na IAA vo Frankfurte.

Štyri plnohodnotné sedadlá pri minimálnej dĺžke vozidla – smart fourjoy prvý raz ukazuje dimenzie štvormiestneho smarta nasledujúcej generácie. Dvere, zadné okná a strecha ešte nie sú stvárnené, pozorovateľ má tak nerušený výhľad na futuristicky pôsobiaci interiér.

[youtube]http://youtu.be/V0uR0LWr06U[/youtube]

Svojimi kompaktnými rozmermi (dĺžka/šírka/výška: 3 494/1 978/1 494 milimetrov) a priemerom otáčania 9,1 metra stavia smart fourjoy na obratnosť typickú pre svoju značku a dokáže naplno rozohrať svoje prednosti najmä v metropolách sveta. A vďaka aktuálnemu elektrickému pohonu na báze motora s permanentným magnetom s výkonom 55 kW jazdí smart fourjoy bez lokálnych emisií, živo a bez prerušenia ťahu počas radenia.

Naviac má toto štvormiestne auto mnohé genetické vlohy kultového pôvodného smarta. „Smart fourjoy je dokonalá ikona našej filozofie dizajnu smart, ktorá bude prenesená do novej éry. Prvý raz ukazujeme budúcu športovú štvorsedadlovosť novej rodiny smart“, hovorí Gorden Wagener, šéfdizajnér Daimler AG. „Silueta typická pre smart, čisté línie a tvary a ďalšie zdokonalenie tváre smarta robia z tejto štúdie modernú dizajnovú ikonu.“smart for joy Showcar, 2013

Početné dizajnové prvky poukazujú na prvý modelový rad smart: medzi ne patria okrem iných extrémne krátke previsy, kolesá vysunuté prakticky až do rohov vozidla, zadné svietidlá integrované do masívnej tridionovej klietky a guľový združený prístroj.

„So smart fourjoy prinášame štúdiu, ktorá prenáša jedinečný dizajn a potešenie z jazdy v meste na smart fortwo nádherným spôsobom  do mimoriadne kompaktného štvormiestneho vozidla“, hovorí riaditeľka smart Dr. Annette Winkler. „Fourjoy zjednocuje početné detaily starších vývojových štúdií, na ktoré sme mali veľmi dobrú odozvu. Jeho vonkajšie proporcie prezrádzajú mnoho o vzhľade nášho štvormiestneho sériového smarta, ktorý príde na trh koncom roka 2014 a umožní jazdiť spoločne aj rodinám.“

smart four joy

Exteriér: tridionová bezpečnostná klietka je aj naďalej jedinečnou súčasťou vozidla

Výrazne trojdimenzionálne, kolmé čelo dáva fourjoy výrazný vzhľad, ktorý pozorovateľovi vracia pohľad priateľským, ale rozhodným úsmevom. V maske hrdo nesie veľký emblém svojej značky. Otvory na vstup vzduchu v tvare včelích plástov na prednej strane a vyduté, zmyselne navrhnuté plochy karosérie zdôrazňujú príbuzenstvo so štúdiami smart for-us (Detroit 2012) a smart forstars (Paríž 2012), ktoré mali u zákazníkov veľmi dobrú odozvu.

Určujúcim charakteristickým znakom je výrazná tridionová klietka. Na štúdii je vyhotovená z lešteného plného hliníka, jej žiarivý povrch s vysokým leskom zdôrazňuje prémiový charakter značky a dáva smart fourjoy futuristický a ušľachtilý vzhľad.

Hliníku tridionovej klietky kontrastuje biely perleťový lak nárazníkov, prednej kapoty a zadného veka. Pohľad zozadu smerom dopredu: Rovnako ako v prípade prvej generácie smart fortwo sú zadné svietidlá integrované do tridionovej klietky. V nich sú do plexiskla integrované Cubes na spôsob turbíny.

Predné svetlomety nemajú krycie sklo, čo zosilňuje trojdimenzionálny dojem denného svietenia vozidla v tvare písmena U. Na predných a zadných svietidlách sú použité výlučne svetelné diódy.

Optimistický charakter vozidla zdôrazňujú priehľadné prvky vo farbe petroleja. Sú použité na deflektore vetra hore na čelnom skle, na boku na prednom stĺpiku a na zadnom strešnom spojleri. Svojou funkciou a farbou pripomínajú roztopašné šiltovky 90-tych rokov.

smart four joy

Interiér: futuristické oddychové sedadlá pre štyroch

Bez dverí, zadného okna a strešného panelu si smart fourjoy mesto doslova vtiahne dnu. Spojovacími prvkami medzi exteriérom a interiérom sú držadlá pre vodiča a spolujazdca na bočných prahoch a otvory v strešnej štruktúre.

Najnápadnejšie v interiéri sú obe futuristicky pôsobiace predné sedadlá a zadné sedadlá v rovnakom dizajne. Škrupina sedadla pôsobí ako odliata z jedného kusu. Zadná strana sedadiel má vzhľad tmavého chrómu. Po obvode sú sedadlá lemované líniou, ktorá má rovnaký petrolejový odtieň, ako plexisklové prvky v exteriéri. Na podlahe vozidla sa striedajú perforované a hladké plochy. Keďže je podlaha tmavá, sedadlá pôsobia, akoby sa vznášali.

Sedadlá a prístrojovú dosku nesie stredová, priebežná štruktúra. Obsahuje klenutú plochu, ktorá v sebe ukrýva dotykové ovládacie funkcie.

Prístrojová doska má hĺbkový efekt a vzorom včelích plástov a priebehom nadväzuje na dve témy exteriéru. Masívny nosník prístrojov pozostáva z priehľadného, osvetleného plexiskla, do ktorého boli vyfrézované výrezy. Nápadná viacrozmerná plástová štruktúra vznikla tak, že na týchto miestach bol natavený biely plast s perleťovým efektom. Združený prístroj guľového tvaru rovnako ako jednoramenný volant formálne pripomínajú pôvodný smart. V prístrojovej doske a na stredovom tuneli vzadu sú umiestnené dva smartfóny, ktoré umožňujú modernú konektivitu a zábavu šitú na mieru pre všetkých štyroch cestujúcich.

Pohon: potešenie z jazdy bez lokálnych emisií

V zadnej časti umiestnený elektropohon je založený na aktuálnom smart fortwo electric drive. Vďaka svojmu motoru s permanentným magnetom s výkonom 55 kW je smart fourjoy agilný a živý.

Lítiovo-iónový akumulátor má kapacitu 17,6 kWh. Kompletne vybitý akumulátor možno naplno nabiť z bežnej elektrickej zásuvky alebo nabíjacej stanice vo väčšine krajín za najviac sedem hodín – takpovediac za noc. S palubnou nabíjačkou s výkonom 22 kW a káblom na rýchle nabitie možno čas nabíjania na nástennom boxe alebo verejnej nabíjacej stanici skrátiť pod jednu hodinu.

smart four joy

Na poslednú míľu: elektrické skateboardy a prilby

Hore na streche smart fourjoy sú pripevnené dva longboardy. Na týchto elektricky poháňaných skateboardoch možno zdolať krátke vzdialenosti v meste bez lokálnych emisií.

Prislúchajúce prilby sú umiestnené za zadnými sedadlami. Tam je tiež pripevnená kamera s vysokým rozlíšením, ktorú možno vybrať jednoduchým úkonom ruky. Takto možno počas jazdy na longboardoch nahrať akčné videá a neskôr ich na sociálnych sieťach zdieľať s priateľmi.

Michal Žitný

Zdroj: Daimler, Mercedes-Benz Slovakia

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne