5.1 C
Bratislava
piatok, 29. marca 2024

Absolut štartuje spoluprácu s americkým digitálnym umelcom Aaronom KOBLINOM

Najčítanejšie

V nadväznosti na svoju dlhoročnú tradíciu práce s poprednými umelcami Absolut s potešením oznámila tvorivú spoluprácu s americkým umelcom digitálnych médií Aaronom Koblinom.

Táto spolupráca je jedným z prvých krokov značky pod jej novým étosom Transform Today. Prostredníctvom neho Absolut vyzdvihne umelcov, ktorí dokážu ignorovať osud, prekračujú hranice a pretvárajú tak seba i svoje umelecké disciplíny.

Aaron Koblin je inovátorom porušujúcim pravidlá, jednou nohou neustále stojaci v umení, druhou však v oblasti technológií. Známy je vďaka svojej digitálnej tvorbe, pri ktorej obrovské množstvo dát a ľudí navzájom splieta do ohromujúcich vizualizácií, ktoré už bolo možné vidieť napríklad v Múzeu moderného umenia (MoMA) v New Yorku, v Centre Georgea Pompidoua a vo Victoria & Albert Museum. Hranice umelecko-technologickej tvorby Koblin posúva aj ako kreatívny riaditeľ Google Data Arts Team.

[youtube]http://youtu.be/2p-KXS68tT0[/youtube]

„Absolut vždy verila v transformatívnu silu umenia. Spolu s najinšpiratívnejšími umelcami sveta chceme teraz vyprovokovať ľudí k objaveniu svojho odvážneho tvorivého ducha, aby sa touto cestou dokázali oslobodiť od minulosti a sami pretvárať svoju budúcnosť,“ hovorí Jonas Tåhlin, viceprezident pre globálny marketing spoločnosti Absolut. „Koblinova práca je pre nás naozaj inšpiratívna. Spája totiž umenie a vedu ako nikto iný a neustále tým mení a manipuluje svet digitálnych technológií.“

Počnúc dnešným dňom tak aj webové sídlo absolut.com predstavuje umelcov profil prostredníctvom exkluzívnych videí a ďalších audio-vizuálnych materiálov prezentujúcich jeho prácu a pohľad na svet.

„Občas mám dojem, že ľudia chcú stále robiť len veci, ktoré už niekto pred nimi urobil a práve preto tieto veci poväčšine nie sú veľmi zaujímavé. Veľa vecí, do ktorých sa púšťam ja, robím práve preto, lebo ma od nich niekto odrádzal. Snažím sa úplne ignorovať kontext a riadim sa len tým, čo ma zaujalo,“ hovorí Aaron Koblin. „Vzrušujúce na digitálnych dátach je, že ich môžete premeniť množstvom rôznych spôsobov. Môžete ich spustiť cez jeden filter a odrazu máte zvuk, potom cez iný filter a vzniknú obrázky.“

Okrem spolupráce s Koblinom Absolut oznamuje aj kreatívnu spoluprácu s francúzskym hudobníkom a režisérom Woodkidom, brazílskym tvorcom grafických románov Rafaelom Grampá a francúzskou návrhárkou haute couture Yiqing Yin. V novembri 2013 sa možnosť inšpiratívnej spolupráce rozšíri aj na globálne publikum – online a tiež v reálnom živote. Už začiatkom roka 2014 tak budú výsledky týchto transformatívnych umeleckých spoluprác ako zdroj inšpirácie prezentované celému svetu.

„Toto sú pre Absolut naozaj vzrušujúce časy. Už 30 rokov – odkedy Andy Warhol navrhol našu prvú umeleckú reklamu – celosvetovo uznávaní umelci vytvárajú úžasné diela inšpirované našou kultovou fľašou. Spôsob spolupráce s týmito umelcami teraz posúvame na ďalšiu úroveň,“ hovorí Tåhlin. „Chceme robiť veci inak, s vyššími ambíciami. Budeme hrať aktívnejšiu úlohu pri podpore umeleckej transformácie a posúvaní kultúrnej scény. Zajtrajšok pre nás nie je daný. Je tým, čo z neho sami vytvoríte.“

Ďalšie videá prezentujúce pohľad umelcov na transformáciu postupne nájdete na www.youtube.com/absolut

O UMELCOVI

ABSOLUT-Aaron KoblinAARON KOBLIN (31), AMERICKÝ UMELEC DIGITÁLNYCH MÉDIÍ

Aaron Koblin je digitálny umelec, inovátor porušujúci pravidlá špecializujúci sa na dáta a digitálne technológie.

Pri svojej práci využíva skutočný svet a údaje získané z online komunít tak, aby odrážali kultúrne trendy a meniaci sa vzťah medzi ľuďmi a technológiou. Pri tvorbe berie obrovské množstvo dát a niekedy tiež obrovské množstvo ľudí a splieta ich do ohromujúcich vizualizácií. Jeho projekty zahŕňajú napríklad elegantné línie sledujúce trasy lietadiel, hudobné video Johnnyho Casha zostavené zo zozbieraných kresieb či film „The Wilderness Downtown“, ktorý umožňuje divákom včleniť obrazy prostredia, v ktorom vyrastali, do interaktívneho zážitku pomocou svojho internetového prehliadača a Google Street View.

Koblin neustále posúva hranice kreativity a žánrov transformáciou obrovského množstva dát do ohromujúcich umeleckých vizualizácií. Skúma tak, ako nás moderné technológie môžu urobiť ľudskejšími.

ABSOLUT VODKA

Svet sa o vodke ABSOLUT dozvedel v roku 1979, kedy bola po prvýkrát predstavená v USA. No Absolut rent Bränvin, teda absolútne čistá vodka, sa vo Švédsku vyrábala už sto rokov predtým. Dnes je v predaji na 126 trhoch po celom svete, zo všetkých prémiových destilátov sa nachádza na štvrtom mieste a je značkou číslo dva medzi vodkami.  V roku 2009 dosiahla spotreba neuveriteľných 96 miliónov litrov, denne sa vyrobí viac ako 500 tisíc fliaš. Aj napriek ohromnému nárastu (z nejakých 90 tisíc litrov ročne) sa vodka ABSOLUT vyrába stále na jednom jedinom mieste, a to v švédskom Ahuse. Licenčná výroba nepripadá do úvahy, pretože všetky suroviny (pšenica, voda atď.) pochádzajú z blízkeho okolia destilérky.

Úspech vodky ABSOLUT spočíva v jedinečnom procese spracovania ozimnej pšenice, ktorému sa hovorí kontinuálna destilácia a ktorý praktikoval už od prvopočiatku vodkový kráľ Lars Olsson Smith.  Po destilácii je produkt podrobený štvorfázovému filtračnému procesu a tým vzniká jeden z najčistejších destilátov na svete. Mimochodom, viete, čím sa vyplachujú prázdne fľaše pre ich naplnením? Ničím iným ako samotnou vodkou, aby nič nemohlo ohroziť jej vycibrenú, čistú chuť.

Dominika Mózová

 

 Zdroj: Media & Communication Consulting
Zdroj titulkovej foto: ABSOLUT

Ďalšie články

Aktuálne