5.8 C
Bratislava
utorok, 16. apríla 2024

Nová kniha: Melón sa vždy smeje – 380 strán krásy Dušana Dušeka

Najčítanejšie

Majster slovenskej poviedky, obľúbený spisovateľ Dušan Dušek, opäť raz prináša krásu do našich životov. Všetky doterajšie príbehy spisovateľa Adama a lekárky Škorice doplnil o ďalšie dve novely v novej knihe Melón sa vždy smeje.

Čitatelia jeho príbehy milujú a kritika ho nazýva „najmajstrovskejším majstrom slovenskej poviedky“. Každá nová kniha tohto vzácneho autora je pre slovenskú literatúru dobrou správou, na ktorú jeho verní čitatelia netrpezlivo čakali.

kniha Dusan Dusek-Melon sa vzdy smejeO knihe Melón sa vždy smeje kritika hovorí ako o „dokumente, ktorý svedčí o (autorovom) nevšednom talente, o jeho stálosti, ale rovnako i o jeho nepokojnej vývojaschopnosti“.

Dušan Dušek sa rád pozerá a rád počúva. Jeho poetické príbehy z knižky Melón sa vždy smeje žijú vlastným životom. Prelínajú sa v nich zážitky, pocity, spomienky a túžby lekárky Škorice a spisovateľa Adama. Adam glosuje udalosti súčasné aj minulé a v jeho úvahách sa objavujú ľudia skutoční (Ďuro Špitzer, Rudo Sloboda), ale aj imaginárni. Silný hlas majú v knižke starí ľudia, o ktorých sa Škorica stará na geriatrii – nosí si ich bolesti so sebou, nevie sa zmieriť s tým, že sa strácajú, že ju opúšťajú.

Niektoré knihy rastú postupne ako stromy, postupne sa im rozrastajú koruny, plné vzduchu, poletujúcich vtákov, plné ovocia. Príbehy spisovateľa Adama a jeho ženy, lekárky Škorice, sú práve z takýchto prírodných materiálov: každá haluz, každý konárik je ich ďalším a ďalším pokračovaním, vyrastajúcim z toho istého kmeňa. Ich rozprávačom môže byť napríklad vietor, ktorý to lístie, aj po opadaní, znovu a znovu pozošíva, vytvorí v nich nové vlny. Ich putovanie, vychádzajúce z omamného tepla objatí, tíchne presne na tom brehu, kde sa smejú dva dozreté melóny.

O autorovi:

Dusan Dusek na foto od SLOVARTDušan Dušek sa narodil 4. januára 1946 v Gbelciach. Vyučuje scenáristiku na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave. Vo Vydavateľstve SLOVART mu doteraz vyšli tituly Pešo do neba, Mapky neznámeho pobrežia, Náprstok, Zima na ruky, Holá veta o láske, Kufor na sny, Vták na jednej nohe. Píše aj knihy pre deti (napríklad Babka na rebríku), filmové scenáre (Ružové sny alebo Ja milujem, ty miluješ) a rozhlasové hry.

Zdroj: SLOVART

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne