11.6 C
Bratislava
štvrtok, 18. apríla 2024

Bratislava: Výstava Hlavy od Rudolfa Uhera – 19.12.2013 – 2.2.2014

Najčítanejšie

Vernisáž výstavy Hlavy Rudofla Uhera sa uskutoční v bratislavskej galérii Nedbalka vo štvrtok 19.12.2013. Výstava potrvá až do 2. februára 2014. Srdečne Vás pozývame.

Výstava RUDOLF UHER – HLAVY je štvrtou a poslednou prezentáciou jeho tvorby v súvislosti s pripomenutím storočnice od jeho narodenia. Po výstavách v Prahe , Bratislave a v Zlíne bude v Galérii Nedbalka v Bratislave vystavených osem jeho najvýznamnejších hláv.

Galeria Nedbalka, sochar Rudolf Uher
Rudolf Uher

Od prvých – zo štyridsiatych rokov – až po vrcholné  z rokov šestdesiatych. Sochár Rudolf Uher je ťažko zaraditeľným solitérom v kontexte slovenského sochárstva XX. storočia. Na túto scénu vstúpil v polovici štyridsiatych rokov, keď sa ako tridsaťročný učiteľ rozhodol stať sochárom  a bezprostredne potom vytvoril hlavy, torzá a figury znamenajúce podstatný krok v slovenskom sochárstve.

Svojimi prácami zo šesťdesiatych rokov, nezaťaženými akademickými vplyvmi, výrazne posunul hranice vnímania sochy. V tom období, ktoré sa dá považovať za vrchol jeho tvorby, boli jeho diela súčasťou mnohých reprezentačných prehliadok československého výtvarného umenia doma i v zahraničí a do tohoto kontextu sú zaraďované dodnes. Jeho sochy sa nachádzajú vo  významných galerijných a súkromných zbierkach. Dve z jeho najdôležitejších monumentálnych realizácií – KAMEŇ A OHEŇ, inštalovaný pred vstupom do Československého pavilónu na EXPO OSAKA (a následne natrvalo umiestnený v Osake , Japonsko) a SOCHA PRE BETÓN (Vermont , USA) sú do dnešného dňa symbolmi jeho tvorby, presahujúce hranice Slovenska. Sám o podstate svojej práce kedysi povedal: “Nechcel som sa nikdy vyjadrovať v soche o zložitých veciach života. Mám vlastne len jediný problém. Nejako je vo mne zaseknuté presvedčenie, že myšlienka zrodu, prvopočiatočná myšlienka vzniku je jediný dej, ktorý chcem povedať sochou.” V jednej z prvých jeho hláv, pieskovcovej soche z roku 1945 je táto myšlienka dokonale stelesnená a pokračuje v jeho tvorbe až po posledné diela z konca osemdesiatych rokov.

Názov výstavy: Rudolf Uher – Hlavy
Termín: 20. decembra 2013 – 2. februára 2014
Kurátor: Michal Uher
miesto: Galéria Nedbalka (prízemnie), Nedbalova 17, 811 01 Bratislava
Otváracie hodiny: 13:00 – 19:00 (okrem pondelkov)

Galéria bude od 22. 12. do 2. 1. 2014 zatvorená.

Otvorenie výstavy – vernisáž sa uskutoční 19. decembra 2013 o 18.00 hod. na prízemí Galérie Nedbalka.

Rudolf Uher-Hlavy-obr.5 Rudolf Uher-Hlavy-obr.1
Rudolf Uher-Hlavy-obr.4Rudolf Uher-Hlavy-obr.2 Rudolf Uher- Hlavy - pozvánka

Viac o galérii:

logo Galeria Nebalkasi stanovila cieľ predstavovať verejnosti prostredníctvom svojich aktivít diela slovenského výtvarného umenia 20. storočia. Ťažisko zbierky spočíva v maľbe, ale sú v nej zastúpené aj socha a grafika. Galéria diela prezentuje prostredníctvom stálej expozície, krátkodobých výstav,  odborných publikácií a výstavných katalógov. Primárne sa venuje výstavnej činnosti z tvorby slovenských autorov. Vo výstavných priestoroch je na štyroch poschodiach vytvorená stála expozícia venovaná zrodu a vývinu výtvarnej moderny, ktorá ponúka pomerne ucelenú predstavu o slovenskej výtvarnej scéne tohto obdobia. Vďaka zaradeniu diel do príslušných kontextov vo vývoji umenia expozícia predstavuje aj vzájomné prepojenia a súvislosti, pričom diela si uchovávajú vlastné kvality a vynikajú ako jedinečné umelecké diela. Na základe týchto skutočností expozícia ponúka skvelý prierez dejinami slovenského maliarstva a sochárstva.

 

Zdroj: Galéria Nedbalka

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne