12.8 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

Mimi a Líza: Rozhovor s Katarínou Kerekesovou

Najčítanejšie

Na knižke sú napísané až tri mená spoluautoriek. Prečo ste sa rozhodli napísať rozprávky spoločne?

Kniha vznikala podľa existujúcich námetov na večerníčky, ktoré sme vymysleli so spoluscenáristkou Katkou Molákovou. Od začiatku som mala predstavu, aby sme z nich vytvorili aj krásnu obrázkovú knihu pre deti, pretože sme mali k dispozícii veľa obrazového materiálu zo seriálu. Ale zároveň som vedela, že by to chcelo iný, čerstvý pohľad na vec. Hľadali sme vhodnú autorku. Dostala sa mi do rúk kniha od Alexandry Salmely “27 čiže Smrť robí umelca”. Zaujala ma jej schopnosť nazerať na svet cez mnohoraké pohľady a zároveň som vedela, že pracuje aj na detskej literatúre. To všetko zavážilo, a tak som Sašu oslovila, aby nám pomohla s literárnym spracovaním seriálových epizód. Myslím, že to dopadlo veľmi dobre. Sama sa znova  a znova začítavam do jej textu, ako do niečoho nového a inšpirujúceho.

Aj autori ilustrácií sú až traja. Aké je to, keď sa robí knižka kolektívne?

Pri animovanom filme a filme vôbec sme zvyknutí pracovať prevažne v tímoch. Ja to preferujem. Sú veci, ktoré vedia iní lepšie ako ja. Tento dialóg ma posúva a je to tiež podmienka mojej producentskej práce. Vďaka svojim spoľahlivým kolegom môžem ako tak fungovať aj v tejto pozícii. Na seriáli pracujeme ako výtvarníci spolu s Borisom Šimom, vynikajúcim výtvarníkom s citom pre detskú tvorbu. Ako som už spomínala, máme k dispozícii z výroby seriálu obrovské množstvo výtvarných podkladov. Ale aj pri knižnom dizajne vznikajúcej knižky o Mimi a Líze som dúfala, že sa nám podarí vytvoriť svojbytné dielo. Dlho som hľadala vhodné riešenie, kto by sa vedel s touto neľahkou úlohou popasovať. A našla som asi najideálnejšieho tvorcu pri vedľajšom stole v našom štúdiu. Je to Ivana Šebestová, moja dlhoročná priateľka, ktorá spolupracovala už aj na mojom predchádzajúcom filme Kamene a spolupracuje aj na Mimi a Líze. Priniesla do kompozícií nový pohľad na vec, ale zároveň veľmi dobre poznala celý projekt. To, ako kniha teraz vyzerá, je do veľkej miery jej zásluha. Celou prácou na knižnom dizajne nás sprevádzal aj Julo Nagy z Asociácie ilustrátorov. Bol to taký poradca a sprievodca. Výbornú prácu odviedol aj Pavel Kordoš, ktorý zalamoval texty.

obalka Mimi a Liza, Slovart

Testovali ste príbehy svojich hrdiniek na deťoch?

Samozrejme, že príbehy testujem aj na deťoch. Ale nie je to úplne nezávislá vzorka. Sú to prevažne deti kolegov a kamarátov. Zatiaľ sú reakcie dobré, kolegova dcéra dokonca skúša napodobniť Mimi a chodí po dome so zavretými očami. Dostala som už aj niekoľko krásnych kresieb Mimi a Lízy. Ale skutočná skúška príde až po uvedení vo vysielaní. Ak sa budú rozprávky deťom páčiť a aspoň chvíľu začnú rozmýšľať o tom, aké to je byť iný, potom je naša misia vlastne splnená.

Čo vás inšpirovalo k tomu, že ste napísali rozprávky o kamarátkach, z ktorých jedna je slepá?

Pred niekoľkými rokmi som svojej dcére rozprávala pred spaním rozprávky o dievčatku s navždy zatvorenými očami. Veľmi ju táto predstava fascinovala. Aké to je žiť vo svete vytvorenom iba zo zvukov, dotykov, vôní. A keďže považujem animovaný film za úžasné médium, v ktorom je všetko možné, uvedomila som si, že by bolo fantastické vyrozprávať v ňom príbehy takejto hrdinky. Potom pribudla aj jej kamarátka Líza a všetko dostalo zas o niečo hlbší rozmer. Líza je katalyzátor akcií, odvaha a radosť z neznámeho. Tak sme vytvorili s Katkou Molákovou dve postavy, ktoré v skutočnosti tvoria celok.

Ako by ste charakterizovali kamarátstvo Mimi a Lízy?

Nadviažem na predchádzajúcu otázku. Tá spojitosť medzi Mimi a Lízou je vlastne v tom, že každý z nás má v sebe trochu introvertnosti a opatrnosti z Mimi a na druhej strane zas trochu Lízinej odvahy a otvorenosti. Ide len o pomer medzi nimi. Najdôležitejšie však je, že ich kamarátstvo sme chceli nastaviť ako spoluprácu a pochopenie. Bez nich by sa spolu nemohli hrať, ale takto sa navzájom obohacujú. Verím, že to môžu sprostredkovať aj deťom.  Vo svetoch, ktoré objavujú, je dôležitá fantázia a tú majú obe nesmiernu.

Kedy sa s Mimi a Lízou stretneme na televíznych obrazovkách?

Už sa stretávame – od 23. decembra 2013 na 1. aj 2. vysielacom okruhu RTVS  a vo forme rozhlasovej rozprávky na Rádiu Regina.

[youtube]http://youtu.be/y2Xq8jsqR9I[/youtube]

Takže sa okrem knihy a večerníčku  pripravujú aj rozhlasové rozprávky? Kto ich režíruje? Podieľate sa aj vy na ich výrobe?

Režíruje ich mladá slovenská divadelná režisérka Júlia Rázusová. Aj v tomto projekte som už musela veci posunúť ďalej. Rozhlasovú dramatizáciu pripravila opäť Alexandra Salmela. Za náš večerníčkový tím ma zastúpila Zuzana Polonská, ktorá mi pomáha s vedením detských herečiek aj pri večerníčkovej zvukovýrobe. Vznikne teda opäť nové a svojbytné dielo, hoci na motívy našich večerníčkov. Dúfam, že bude nezvyčajnou rozhlasovou rozprávkovou hrou.

Ďakujeme za rozhovor!

Knižka rozprávok Mimi a Líza je určená deťom  vo veku od 5-7 rokov, viac o nej > TU

Zdroj: SLOVART – Vydavateľstvo najlepších kníh, môžete si ich pozrieť www.slovart.sk a dáte nám za pravdu!

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne