11.3 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

Akcionár Time Warner Cable sa snaží zablokovať jej prevzatie

Najčítanejšie

Akcionár Time Warner Cable sa snaží na súde zablokovať jej prevzatie káblovou spoločnosťou Comcast. Argumentuje, že fúzia je výsledkom „neférovej dohody“ a navyše hrozí, že ju regulačné úrady neschvália, pretože umožní vznik obrovského kolosu. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Ako sme vás už vo štvrtok (13.2.) informovali, predstavenstvá oboch firiem sa v ten tento deň dohodli na priateľskom prevzatí Time Warner Cable spoločnosťou Comcast za 45,2 miliardy USD (32,98 miliardy eur).

Jeden z akcionárov, Breffni Barrett, sa však v piatok (14.2.) obrátil na súd v New Yorku, aby zastavil predaj Time Warner Cable „za neférovú cenu a prostredníctvom neférového procesu“.

Barrett pripomenul, že už v polovici minulého roka sa v médiách začali objavovať správy, podľa ktorých o kúpu Time Warner Cable prejavili záujem viaceré firmy. A podľa najnovších správ, akcionárom Time Warner sa nepodarilo zapojiť sa do rokovaní o prevzatí. Právnici sa preto domnievajú, že tento proces je „neúplný“.

Barrett zároveň obvinil manažment Time Warner Cable, že dostane okamžitú odmenu po uzavretí transakcie, vrátane mimoriadnej prémie vyše 60 miliónov USD.

Upozornil tiež, že regulačné úrady možno zlúčenie firiem neschvália. Nový kolos bude totiž poskytovať káblové služby naprieč celými Spojenými štátmi od Los Angeles po New York a získa takmer dominantnú pozíciu na trhu s internetovými službami, čo môže byť problém.

Comcast kúpou menšieho rivala získa 11 miliónov klientov prevažne na severovýchodnom pobreží USA, ale aj v iných „strategicky výhodných“ oblastiach, ako sú Texas či južná Kalifornia. Po zlúčení tak bude mať viac ako 30 miliónov užívateľov, čo predstavuje zhruba 30 % z amerického trhu s platenými televíznymi službami.

Podľa dohody, ktorú uzavreli predstavenstvá, si obe strany vymenia svoje akcie, pričom akcionári Time Warner Cable získajú za jednu akciu svojej firmy 2,875 akcie firmy Comcast. To znamená, že Comcast zaplatí zhruba 159 USD za jednu akciu Time Warner Cable. Súčasní akcionári Timer Warner Cable budú vlastniť 23-% podiel v novej firme.

 

Zdroj: TASR, Comcast     

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne