16.3 C
Bratislava
štvrtok, 28. marca 2024

Reportéri bez hraníc: Na Kryme uniesli dvoch ukrajinských žurnalistov (aktualizované)

Najčítanejšie

Neznámi ozbrojenci sa v nedeľu na Kryme zmocnili dvoch ukrajinských žurnalistov, uviedli včera  v Paríži Reportéri bez hraníc (RSF). Varovali, že tí, ktorí stoja za útokmi na médiá, sa pokúšajú zmeniť región na „spravodajskú čiernu dieru“.

„Sily, ktoré kontrolujú Krym, sú zodpovedné za osud týchto žurnalistov,“ vyhlásil generálny tajomník organizácie bojujúcej za slobodu tlače Christophe Deloire. Citovala ho agentúra Reuters.

Reportéri bez hraníc uviedli, že v nedeľu zmizla Olena Maksymenková z týždenníka Ukrajinskyj tyždeň. Spoločne s ňou uniesli vojaci dve aktivistky protestného hnutia z Majdanu, podporujúceho novú vládu v Kyjeve – Katerynu Butkovú a Aleksandru Riazancevovú. Zbadali totiž tetovanie na ruke jednej z žien, ktorým sa hlásila k Majdanu.

„Sme vážne znepokojení ustavičnou eskaláciou porušovania práv žurnalistov na Kryme, ktorý sa mení na bezprávny región kontrolovaný ozbrojenými bandami. Ich anonymita posilňuje beztrestnosť,“ uviedol vo vyhlásení Deloire. „Početnosť výskytu úmyselných útokov na žurnalistov a rozsah cenzúry naznačujú želanie zmeniť región na čiernu dieru pre spravodajstvo a informácie,“ dodal.

Vojakov s trojicou žien videl odchádzať na aute iný žurnalista, obyvateľ Krymu Oleksij Byk zo spravodajskej webovej stránky Glavkom. Aj jeho spolu s jeho vodičom Jevhenom Rachnom a fotoreportérom na voľnej nohe Olesom Krompľasom zatkli na rovnakom kontrolnom bode v Perekope. Byka však prepustili a jeho dvaja spoločníci sú stále nezvestní, uviedli Reportéri bez hraníc.

„Požadujeme poskytnutie okamžitých informácií o mieste ich pobytu a zdravotnom stave a ich bezodkladné prepustenie,“ vyhlásil Deloire.

Aktualizované 19.33h – 11.3.2014: Skupinu nezvestných ukrajinských aktivistov a novinárov prepustili

Dve aktivistky protestného hnutia z Majdanu, podporujúceho novú vládu v Kyjeve – Katerynu Butkovú a Aleksandru Riazancevovú – a novinárku Olenu Maskymenkovú, ktoré v uplynulých dňoch zmizli na Kryme, ozbrojenci prepustili.

Podobne ako táto trojica sú už na slobode aj fotoreportéri Oles Krompľas a Jevhen Rachno.
Informáciu prinieslo internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda s odvolaním sa na jedného z lídrov Avtomajdanu Serhija Chadžynova.

Skupinu, ktorá by sa mala nachádzať už na území Chersonskej oblasti, zadržali pri pokuse o vstup na Krym 9. marca popoludní.

 

Zdroj: TASR, fotokoláž Marián Luha – masmediálne.info

Ďalšie články

Aktuálne