25.1 C
Bratislava
nedeľa, 5. mája 2024

Poviedkový film Moje povstanie bude mať premiéru 30. augusta na Jednotke

Najčítanejšie

RTVS pri príležitosti 70. výročia SNP pripravila pre divákov sériu krátkych príbehov podľa skutočných udalostí – poviedkový film Moje povstanie režisérskej dvojice Jonáša Karáska a Mariky Majorovej.

Poviedkový film Moje povstanie bude mať premiéru 30. augusta na Jednotke - 0

Hrdinstvo obyčajných ľudí, ktorí SNP zažili, stvárnia známe osobnosti ako Celeste Buckingham, Dominika Cibulková, Majk Spirit, Tomi Kid Kovács, Lukáš Latinák a Miroslav Šatan. Premiéru uvidíte v sobotu 30. augusta o 20:20hod. na Jednotke.

[youtube height=“HEIGHT“ width=“WIDTH“]https://www.youtube.com/watch?v=Ijf07Lozm5c[/youtube]

 

Neobyčajné osobnosti, neobyčajní ľudia

Zaujímavosťou poviedkových sérií Moje povstanie sú neobyčajné osobnosti, ktorí sa ale herectvom nepreslávili. Hokejista Miroslav Šatan stvárni úlohu lekára – partizána Zoltána.

Poviedkový film Moje povstanie bude mať premiéru 30. augusta na Jednotke - 1

Lukáš Latinák predstaví evanjelického kňaza Jána, ktorý pomáhal organizovať povstanie na Gemeri. Vo svojom dome ukrýval partizána aj v čase, keď si v ňom príslušníci SS zriadili kancelárie.

Poviedkový film Moje povstanie bude mať premiéru 30. augusta na Jednotke - 2

Tenistka Dominika Cibulková si zahrala 24 ročnú Martu, ktorá počas SNP nosila partizánom potraviny a hlásila presuny vojakov.

Poviedkový film Moje povstanie bude mať premiéru 30. augusta na Jednotke - 3

[youtube height=“HEIGHT“ width=“WIDTH“]https://www.youtube.com/watch?v=GhZEYwN06Cw[/youtube]

 

Profesionálnemu boxerovi Tomimu Kidovi dali rolu mladíka Pavla H., ktorý počas povstania zachránil 40 amerických letcov, ktorí boli nútení sa katapultovať nad nepriateľským územím. V snahe zachrániť jedného z nich sa vlámal do väzenia.

Poviedkový film Moje povstanie bude mať premiéru 30. augusta na Jednotke - 4

Celeste Buckingham stvárnila učiteľku Máriu Gulovičovú, ktorá pôsobila v odboji ako prekladateľka a špiónka.

Poviedkový film Moje povstanie bude mať premiéru 30. augusta na Jednotke - 5

Okrem nich dostali šancu aj študenti rakúskych hereckých univerzít z Grazu a Salzburgu – Alexander Troger a Lukas Stoger.

Poviedkový film Moje povstanie bude mať premiéru 30. augusta na Jednotke - 6

 

Autori

Veľkolepý projekt, ako ho označuje RTVS, má aj svojich autorov. Je ním MWPromotion v spolupráci so sebik.tv. Poviedkový film bude podľa tvorcov špičkou širšej platformy v digitále a práce s TA.

[youtube height=“HEIGHT“ width=“WIDTH“]https://www.youtube.com/watch?v=Nj9uxfxsv3U[/youtube]

 

Žánrovo bude Moje povstanie drámou a režisérsky sa na nej podieľali Jonáš Karásek a Marika Majorová. RTVS si projektom potvrdí aj svoje prvenstvo v oblasti dokumentárnej tvorby, či už vlastnej alebo v spolupráci s nezávislými producentmi. Sériou týchto príbehov však s témou 70. výročia SNP nekončí, a chce naďalej ponúknuť zaujímavé projekty venujúcej sa tejto téme a onedlho ich predstaví.

Po publikovaní minisérií uvedie RTVS aj dokument z nakrúcania. Verejnoprávna televízia chce osloviť predovšetkým mladých ľudí, ktorí majú o SNP málo informácií a vďaka príbehu a myšlienke si budú môcť túto dôležitú udalosť v dejinách Slovenska pripomenúť a navždy zapamätať.

Oficiálnu facebook skupinu filmu Moje povstanie nájdete > TU

Stanislava Andraščíková

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne