5.8 C
Bratislava
utorok, 16. apríla 2024

Predstavujeme značku: Mercedes-Benz

Najčítanejšie

Mercedes-Benz už čoskoro oslávi svoje 130. výročie. Firma sa už niekoľko rokov pohybuje na popredných miestach rebríčku najoceňovanejších značiek na svete. Automobily s trojcípou hviezdou na kapote patria už od počiatku k špičke z hľadiska bezpečnosti a sily.

Ťažko určiť, kto je otcom značky Mercedes-Benz. Gottlieb Daimler (1834-1900) pracoval už od roku 1865 s Wilhelmom Maybachom (1846-1929) v strojárskej továrni.

Popri svojej práci dokonale spoznal Ottov štvortaktný motor. Bohužiaľ, na rozdiel od vedenia Deutz Gasmotorenfabrik chcel, aby motory poháňali pohybujúce sa stroje a tak v roku 1882 firmu spolu s Maybachom opustil.

Predstavujeme značku Mercedes-Benz - 1a

 

Podľa Daimlera by benzín mohol poháňať vozidlá všetkých druhov – na zemi, na mori ale aj vo vzduchu. V práci na benzínovom štvortaktnom motore pokračoval s Maybachom v skleníku vo svojej vile a v roku 1884 predstavili vysokorýchlostný spaľovací motor s nízkou hmotnosťou „Stojaté hodiny“ , ktorý spájal princíp Ottovho štvortaktu s Watsonovým neregulovaným systémom zapaľovania.

Bol inštalovaný na koč, čím sa splnil Daimlerov sen o automobile. V roku 1885 sa im menšiu verziu dokonca podarilo nainštalovať na zosilnený bicyklový rám a vznikol tak prvý motocykel na svete.

Predstavujeme značku Mercedes-Benz - 1

 

Kvôli finančným problémom, ktoré priniesla testovacia prevádzka sa Daimler musel spoľahnúť na pomoc obchodných partnerov. S Maxom Duttenhoferom a Wilhelmom Lorenzom založil Daimler-Motoren Gessellschaft, no už rok na to v roku 1891 sa stretol s rovnakým nepochopením pre víziu vozidiel ako v DG.

Maybach odišiel z DMG ako prvý, ale pokračoval v práci s tajnou podporou Daimlera. Motor Phoenix, remeňový pohon a tryskový karburátor obom zaistili trvalé miesto v histórii automobilistiky. Obaja sa do DMG vrátili v roku 1895.

Po Daimlerovej smrti na scénu vstupuje Emil Jellinek, nadšenec pre rýchle vozidlá, ktorý tlačil dielne v DMG k výrobe stále lepších modelov. Na pretekoch v roku 1901 predstavil prvý moderný automobil s nízko položeným ťažiskom a nízkou hmotnosťou, ktoré nazval Mercedes podľa svojej dcéry. Túto značku si dalo DMG patentovať v roku 1902 a v júni 1909 vybrali trojcípu hviezdu ako svoj obchodný symbol.

Predstavujeme značku Mercedes-Benz - 6

 

Karl Benz (1844-1929) pracoval už od roku 1878 na dvojtaktnom palivovom motore. Pohon pre jeho „koč bez koní“ naštartoval už na konci roku 1879. Založil továreň Gasmotorenfabrik Mannheim, no stretol sa s rovnakou záľubou obchodných partnerov v stacionárnych motoroch ako Daimler. V roku 1883 založil firmu Rheinischen Gasmotoren-Fabrik Benz & Cie, ktorá sa stala druhou najväčšou výrobňou motorov v Nemecku a na prelome storočí viedli produkciu automobilov vo svete.

Finančný úspech uvoľnil  Benzovi ruky a tak sa pustil do vývoja svojho automobilu. Vydal sa rovnakou cestou ako Daimler a Maybach, no svoj o málo menej účinný spaľovací motor inštaloval do vlastnej trojkolesovej konštrukcie vozidla. V roku 1886 si ho dal patentovať a tento patent je známy ako „rodný list“ automobilu.  O pár rokov neskôr vytvoril štvorkolesový model Velocipede, resp. Velo, ktorý bol prvým masovo vyrábaným automobilom.

Predstavujeme značku Mercedes-Benz - 2

 

Tieto Benzove experimenty sa však nepáčili jeho obchodným partnerom a Benz potreboval ešte jeden neúspešný pokus, kým konečne v roku 1906 prestrihol pásku na Karl Benz Sohne, ktorá sa mala venovať výlučne vozidlám. Táto spoločnosť prekvitala a Benzovi sa konečne dostalo uznania, aké si zaslúžil.

Benza veľmi podporovala jeho manželka Bertha, ktorá prvá otestovala Benzov automobil na diaľkovej ceste. Stokilometrovú vzdialenosť prekonala spolu so svojimi dvoma synmi za jeden deň a urobila tak svojmu manželovi skvelú reklamu.

Podniky Mercedes (bývalé DMG) a Benz sa spojili v roku 1926, kvôli finančným výhodám v kríze po prvej svetovej vojne. Emblém spájal trojcípu hviezdu Mercedesu s vavrínovým vencom a menom Benz. Dvaja najstarší výrobcovia automobilov spojili sily a na októbrovej prehliadke v Berlíne toho istého roku predstavili pod spojenou značkou Mercedes-Benz hneď tri modely automobilov.

Už od prvých úspechov sa firma drží na čele inovácií. Konštruktéri neustále zlepšovali nielen výkon motora a uloženie valcov v ňom, ale aj nosný rám, chladenie, karosériu…  Najvýznamnejšími úpravami boli však tie bezpečnostné. Mercedes-Benz si vždy dal záležať na komforte cestujúcich a tak ich osobné vozidlá boli prvé, ktoré mali navrhnuté deformačné zóny a neskôr ABS a airbagy.

Predstavujeme značku Mercedes-Benz - 5

 

Automobily tejto značky však neboli len na každodenné osobné použitie. Už v roku 1895 predstavil Benz motorizovaný dostavník a o rok neskôr sa na trh dostal Daimlerov nákladný voz. Emil Jellinek uviedol prvý mercedes na pretekoch a závodným vozidlám sa značka venuje s prestávkami až do dnes. V Mille Miglia v roku 1955 model 300SLR dokonca vytvoril rekord, ktorý doteraz nebol prekonaný, keď trasu dlhú asi 1600km prešiel za 10 hodín, 7 minút a 48 sekúnd.

Predstavujeme značku Mercedes-Benz - 3

 

Až do zmeny pravidiel patrili mercedesy k najťažším vozidlám na trati a mali typickú bielu farbu, preto ich prezývali „Biele slony“. Keď v roku 1934 Medzinárodná asociácia motoristických klubov zaviedla hornú hranicu 750kg pre pretekárske automobily značka veľmi pružne zareagovala a systematicky znížila hmotnosť vozidla.

Keď však ešte noc pred závodom vážil automobil 751kg prikázal Alfréd Neubauer mechanikom, aby zoškriabali biely náter z hliníkovej karosérie. Takto vznikla legenda o „Strieborných šípoch“. Pod týmto menom mercedesy poznajú od roku 1998 najmä fanúšikovia závodov Formuly 1. Model MacLaren-Mercedes MP 4-13 taktiež sledoval trend bezpečnosti  a vo všetkých crashtestoch uspel na prvý krát.

Predstavujeme značku Mercedes-Benz - 4

 

Dnes vyrába Mercedes-Benz automobily všetkých tvarov, veľkostí a cenových tried. V posledných rokoch vidíme ich úsilie sledovať trend s ekologickými vozidlami. Prvými lastovičkami boli malé Smarty, ďalším trendom sú elektromobily a vozidlá na vodíkový pohon. Nadnárodná spoločnosť stále určuje trendy a svojou výnimočnou históriou zaručuje kvalitu a spoľahlivosť.

Idle Berry

Predstavujeme značku Mercedes-Benz

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne