19.4 C
Bratislava
nedeľa, 19. mája 2024

Kellyanne Conway bola označená za najväčšiu spin doctor v modernej americkej histórii

Najčítanejšie

Donald Trump je momentálne v centre svetového záujmu a zrejme sa nenájde jediný kút na tomto svete, ktorý by sa nezaujímal o aféry a dianie okolo jeho osoby. Spolu so súčasným kontroverzným prezidentom USA sa do centra pozornosti dostávajú aj osoby úzko späté s jeho profesionálnym či osobným životom. Jednou z týchto osôb je aj Kellyanne Conway, ktorá je označovaná za najväčšiu „spin doctor“ v modernej americkej histórii.

Pojmom „spin doctor“ sa označuje politický hovorca, ktorého úlohou je uhladiť imidž politikov, respektíve je to človek, ktorý dokáže bravúrne prekrúcať realitu a presviedčať cieľové publikum, že niečo je inak ako to v skutočnosti je.

Stratégiu akú v tejto hre používa Kellyanne Conway a dôvody prečo v tomto smere už nie je taká efektívna ako počas prezidentskej kampane sa zaoberala Lili Loofbourow z The Week.

Charakteristické črty Conwayovej správania sa

Ak Donald Trump počas svojho vystúpenia hovorí niečo ofenzívne, tak Kellyanne prevracia očami, aby to zahrala na city verejnosti a dodáva, že to nie je veľký problém, ak ale niekto útočí na Trumpa, mení sa na striktnú a ráznu ženskú, ktorá vie útočiť a neštíti sa použiť aj ostrejšie a ráznejšie argumenty.

Do úlohy krehkej matky sa transformuje, keď Trump hovorí niečo poburujúce a vyzýva verejnosť, aby posudzovali prezidenta podľa toho, čo je v jeho srdci a nie podľa toho, čo vychádza z jeho úst.

V určitých situáciách, keď ide o nekalé útoky a takzvané útoky od chrbta sa Kellyanne prevteľuje do roly nahnevanej a neprívetivej ľadovej kráľovnej.

Vystupovaním a taktikami správania sa Kellyanne Conway sa zaoberal aj profesor žurnalistiky New York University Jay Rosen, ktorý hovorí, že podstata správania sa tejto ženy nie je len vo vizuálnych prejavoch a v charakteristickom používaní ženských zbraní, ale najmä v rýchlosti.

Kellyanne sa totiž len zriedka zastaví na konci vety, čo jej umožní odbočiť od témy alebo pracovať s jej rozsahom. Kellyanne je veľmi šikovná a dokáže celú argumentáciu či dokonca celé skriptá zhrnúť do krátkych viet.

Výbornou taktikou v jej komunikácii s verejnosťou je, samozrejme, aj schopnosť narábať s kľúčovými slovíčkami kladených otázok a ich následná vzájomná kombinácia spôsobom, ktorým v ľuďoch vzbudzuje pocit svojej priamočiarosti.

Bravúrne to predviedla napríklad v otázke petície za zverejnenie daňového priznania Donalda Trumpa, kde pojmy ľudia a daňové priznanie zosúladila spôsobom, ktorý zastiera určitú skutočnosť a odstraňuje meno Trumpa z celej diskusie, dokonca dokáže svoje klamlivé odpovede podávať spôsobom, ktorý sa zo strany diskutujúceho len ťažko napáda.

Prečo už taktika Conwayovej nefunguje tak dobre ako na začiatku

Nič netrvá večne a tak aj Kellyanne Conway postupne naráža na súperov, ktorí sú minimálne tak dobrí ako ona, ak nie lepší.

Jedným z takýchto súperov bol pre túto dámu napríklad americký spisovateľ, komediant, producent a herec, ktorý hosťuje v nočnej talk show na NBC Seth Meyers, ktorý jedno z jej vyhlásení týkajúce sa Trumpa a spravodajských informácií prepracoval do takej podoby, že vyznel ako desivý príbeh zvoleného prezidenta, ktorý by nemal byť obťažovaný čítaním spravodajských informáciami, hoci sú o ňom.

Mayer sa na Conwayovú vynikajúco pripravil a v diskusii použil jej vlastné multifaktoriálne rečníctvo a poukázal na tie miesta v diskusii, v ktorých sa snažila odchýliť od témy.

Aj na základe týchto skutočností mediálny experti zastávajú názor, že taktika Kellyane Conway stráca na svojej účinnosti a pre diskutujúcich už nie je taká nebezpečná.

Sú totiž šikovní ľudia, ktorí dokonca dokážu jej triky využiť vo svoj prospech.
Pozrite si Kellyanne Conway „v akcii“:

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne