15.5 C
Bratislava
sobota, 18. mája 2024

Americká armáda vydala 68-stranovú príručku, ktorá popisuje stratégiu ako poraziť Rusov v hybridnej vojne

Najčítanejšie

„Russian New Generation Warfare Handbook”, príručka, ktorú americká armáda publikovala v decembri 2016 skúma ruskú hybridnú vojenskú taktiku a spôsoby ako ju americká armáda môže poraziť.

Informáciu o príručke, ktorá je už dostupná aj na internete zverejnil portál The National Interest a vo svojom článku sa touto vojenskou publikáciou zaoberá Michael Peck.

Dokument, ktorého autorom je americká armáda v úvode popisuje svoju podstatu takto:

„Táto príručka sa pokúša preskúmať taktiku používanú Ruskom na Ukrajine ako vojenskú zložku doktríny Nová generácia vojny. Budeme sa snažiť popísať ich schopnosti a aplikácie bojovej sily. Na záver, bude táto príručka obsahovať odporúčania pre americké prápory a brigádne bojové tímy na boj proti týmto ruským vojnovým metódam. Vojna na Ukrajine stále prebieha. Ruské sily sa stále angažujú v Sýrii a svoje úspechy a nedostatky využívajú na neustále zlepšovanie sa. My, ako americkí vojaci, musíme urobiť to isté. Ako sa hovorí, „Len blázni sa učia z vlastných chýb. Múdry človek sa učí z chýb druhých.““

V úvode príručky upozorňuje americká armáda na skutočnosť, že Rusko odpozorovalo transformáciu americkej armády a na tomto základe začalo transformáciu svojej vlastnej armády.

Ovládanie sofistikovanej zmesi bezpilotných lietadlových systémov, elektronických rušiacich zariadení a rakiet s dlhým doletom berie Rusku status zaostalej sovietskej krajiny a stavia ho do pozície krajiny s armádou príznačnou pre 21. storočie.

Už na začiatku tejto publikácie sa autori zamýšľajú nad spôsobom akým Amerika bojuje v tomto novodobom zložitom manévrovom boji, kde sa nebojuje proti povstalcom, ale proti nepriateľovi, ktorý môže byť potenciálne nadradeným súperom.

Vo svojom článku na The National Interest, Michael Peck zverejnil skrátené závery niektorých častí tejto publikácie, ktoré podrobnejšie popisujú spôsoby boja ruskej armády.

Podľa týchto záverov je ruská bojová stratégia založená na dosiahnutí zmeny režimu prostredníctvom spolupráce s miestnymi splnomocnenými silami a nie na konvenčnom víťazstve ruských vojnových jednotiek.

„Pretože nový cieľ je zmena systému celej vlády, ruská stratégia môže použiť akékoľvek ovplyvňovacie prostriedky, ktoré mu umožnia dosiahnuť tento cieľ. Všetky zmeny režimu nemôžu byť riešené vojenskými možnosťami, ale ak sa aktivujú vojenské prostriedky tak tento proces prebieha prostredníctvom alebo s podporou miestnych separatistických skupín. Zapojenie miestneho obyvateľstva dáva platnosť vojenskej akcii na svetovej scéne,“ zverejnil vo svojom článku Michael Peck.

Príručka obsahuje aj popis nedostatkov ruskej armády, ktoré môže americká armáda využiť vo svoj prospech. Zrejme nikoho neprekvapí, že tieto nedostatky sú v podstate také isté, aké boli príznačné aj pre bývalú Sovietsku armádu.

Naverbovaným vojakom chýba motivácia, taktické vedenie je formálne, logistika je slabá a podpora letectva a delostrelectva má tendenciu byť závislá od objemu a nie od presnosti.

Príručka obsahuje nielen popis ruskej vojenskej taktiky, ale aj odporúčanie pre americkú armádu. Jedným z nich je napríklad to, že americká armáda by mala nacvičovať bojové situácie, keď je ich rádiové spojenie alebo satelitná navigácia vyradená silným rušením.

V tejto súvislosti je zaujímavé, že americká armáda varuje pred silnou leteckou obranou a vojenským elektronickým vybavením Rusov, no zároveň upozorňuje, že tieto elementy ruskej armády sú v súčasnosti nedostatočné.

Súčasťou príručky, ktorá popisuje stratégiu ako poraziť Rusov v hybridnej vojne, je aj množstvo doplňujúcich obrázkov a popisov ruskej vojenskej techniky.

V súvislosti so zverejnením tohto materiálu sa natíska otázka, prečo je takýto strategický dokument zverejnený na internete a dostupný pre kohokoľvek.

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne