12.4 C
Bratislava
piatok, 17. mája 2024

Ruská štátna spravodajská televízia Russia Today musí byť v USA zaregistrovaná ako zahraničný agent

Najčítanejšie

Označkovanie ruského vysielateľa je podľa niektorých najnovším nepotrebným krokom v tejto novej studenej vojne.

Šéfredaktorka ruskej spravodajskej siete televíznych staníc Russia Today ešte začiatkom novembra oznámila, že stanica bude v USA zaregistrovaná, ako zahraničný agent. Stanica tak musí urobiť na základe nátlaku z Ministerstva spravodlivosti USA.

Informáciu zverejnilo viacero médií, medzi nimi aj businessinsider.com.

Margarita Simonyan, šéfredaktorka oboch spravodajských médií Russia Today aj Sputnik, uviedla, že spoločnosť stále považuje požiadavku Ministerstva spravodlivosti USA za šialenú a „nezákonnú“.

„Sme nútení podrobiť sa. Registrácia mediálnej stanice ako zahraničného agenta spôsobí, že tvorba bežnej žurnalistickej práce nebude možná,“ povedala Margarita Simonyan pre inú ruskú spravodajskú agentúru. Jej vyjadrenie vo svojom článku zverejnil businessinsider.com.

Americké spravodajské agentúry, ktoré skúmali zásah Ruska do prezidentských volieb v roku 2016, v správe zverejnenej v januári vyvodili záver, že štátna mediálna stanica Russia Today slúžila, ako propagandistický nástroj Kremľa.

Russia Today podľa nich uľahčila šírenie ruskej falošnej spravodajskej kampane zameranej na rozsievanie chaosu a diskreditácie demokratickej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej.

Následne Ministerstvo spravodlivosti USA požiadalo Russia Today, aby sa zaregistrovala, ako zahraničný agent podľa zákona o registrácii zahraničných zástupcov (FARA) ktorý bol prijatý v roku 1938.

Podľa tohto zákona musia osoby konajúce ako zástupcovia zahraničných základní s politickou alebo s takmer politickou schopnosťou pravidelne zverejňovať svoje vzťahy s touto zahraničnou základňou. Zverejnené musia byť aktivity a tiež príjmy a výdavky na podporu týchto aktivít.

„Vojna, ktorú americká inštitúcia vedie s našimi novinármi, je určená všetkým romantickým idealistom, ktorí stále veria v slobodu prejavu. Tí, ktorí ju vynašli, ju pochovali,“ povedala Margarita Simonyan, ktorej vyjadrenie zverejnil businessinsider.com.

Z doterajších informácií, ale nie je jasné, na ktorú spoločnosť sa Ministerstvo spravodlivosti zameriava. Spoločnosť Russia Today spolupracuje so spoločnosťami RTTV America a RTTV Studios, ktoré sú založené vo Washingtone DC. Tieto informácie vyplývajú zo správy Atlantic Council, ktorá bola zverejnená v prvej polovici tohto roka.

„Ministerstvo spravodlivosti by tento list neposlalo, obzvlášť do mediálnej siete, pokiaľ by nemali dostatočné informácie, ktoré potvrdzujú, že tieto mediálne siete spĺňajú štandard FARA, respektíve, že boli riadené a kontrolované zahraničnou vládou. Vnášanie „svetla“ do všetkých ich činností je naozaj to, čo ich neutralizuje. Ak sa zahraničná spravodajská služba pokúša šíriť propagandu, bude to fungovať len vtedy, ak ľudia nevedia nič o zdroji, z ktorého pochádzajú informácie. Ak sú registrovaní ako zahraniční agenti, v podstate to o nich vypovedá, že nie sú skutoční novinári,“ uviedla pre businessinsider.com, bývalá kontrašpionážna agentka FBI, Asha Rangappa.

Pod drobnohľadom Ministerstva spravodlivosti je aj spravodajská informačná agentúra Sputnik, ktorej šéfredaktorkou je taktiež Margarita Simonyan. Čítaj viac.

FBI získala množstvo vnútorných informácii o agentúre Sputnik od jej bývalého zamestnanca Andrew Feinberga. Podľa informácií Yahoo News, FBI má k dispozícií materiál, ktorý obsahuje tisíce vnútorných emailov a dokumentov spravodajskej agentúry Sputnik.

To, že sa Sputnik dostal pod drobnohľad FBI a Ministerstva spravodlivosti nebolo pre americkú šéfredaktorku Mindia Gavasheli vôbec prekvapujúce. Podľa jej slov, ktoré zverejnil businessinsider.com, v USA bola vytvorená atmosféra plná hystérie voči všetkému, čo je spájané s Ruskom a všetko, čo obsahuje slovo ruský je videné cez prizmu špionáže.

„Sme novinári a väčšina tých, čo u nás pracujú sú Američania. Veríme, že akýkoľvek predpoklad, že sa zaoberáme niečím iným ako žurnalistikou, je absolútnou lžou a výmyslom,“ zverejnil vyjadrenie Mindie Gavasheli businessinsider.com.

Kde je pravda musí každý jeden človek posúdiť sám, na základe vlastného kritického myslenia. Pretože, v tejto vojne sa každý bije za svoju pravdu. A ktorá je tá správna, zrejme záleží na uhle pohľadu, z ktorého sa posudzuje.

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne