Miroslav Frindt sa najprv vyučil za maliara-natierača. Chcel sa venovať žurnalistike a preto odišiel z Dolného Kubína, kde sa narodil, do Bratislavy. Začínal v tlačovej agentúre TASR, neskôr pôsobil v denníku Národná obroda a televízii VTV.

Potom trinásť rokov pôsobil ako reportér hlavnej spravodajskej relácie Správy STV a neskôr sa stal moderátorom viacerých spravodajských relácií RTVS.

Vo februári 2017 vyšiel Miroslavovi Frindtovi knižný debut Prípad Najdúch, v stredu 11. júla príde na trh jeho nová kniha pod názvom Beznádej.

O čom je nová kniha?

zdroj: FB/Miro Frindt

Je to príbeh o tom, čo všetko môžu človeku spôsobiť médiá a to nielen komerčné. Nie je to kriminálka, je tam síce kriminálna zápletka ale v centre deja jedna lekárka. Nejde o vyšetrovanie vraždy skôr dôsledky na blízkych. Médiá sa totiž pri takomto nešťastí sústredia často na blízkych, zneužívajú ich. Blízki sa dajú, pretože sú veľmi nešťastní, niekedy pre bolesť nevnímajú čo sa deje, prípadne naletia na šikovné reči novinárov, ktorí sa za každú cenu pokúšajú niečo zistiť.

Opäť sčasti opisujete i mediálne prostredie. Spoznajú sa v knihe niektorí novinári?

Pochybujem, že sa v knihe niekto spozná. Samozrejme, ako pri prvej knihe, rátam s tým, že sa v nej budú mnohí hľadať a dokonca identifikujú akože „konkrétnych kolegov“. Je to samozrejme nezmysel, je to fikcia.

Zvolili ste netradičný spôsob distribúcie knihy. Prečo?

Distribúciu som nevolil ja ale vydavateľstvo, ktoré si rukopis vyžiadalo a chcelo niečo na leto. Nemám vplyv na distribúciu, ale v zásade novinové stánky nie sú zlé, keďže ide o tzv. malé knižky.

Ako sa darilo Vašej prvotine Prípad najdúch?

Prvotine sa darí dobre. Na to, že som nikto, čitatelia ma nepoznajú, predáva sa veľmi dobre. Som spokojný. Na trhu je nesmierne veľa kníh a mám dobrý pocit, že niekto si vyberie práve tú moju. Ľudia ma poznajú len z obrazovky, nie ako autora textov, tak nevedia čo majú od toho čakať. Najdúch sa im páči aj preto, že vidia do zákulisia televízie, do toho čo sa deje za kamerami, to ich láka.

Na čom robíte teraz? 

Mám rozpísaný vážnejší historický román odohrávajúci sa po druhej svetovej vojne o mladej Židovke, ktorá sa vracia po vojne do vyplieneného Dolného Kubína, kde všetok majetok Židov arizovali. Neviem ale kedy ho dokončím a teraz ešte neviem ako román skončí, hoci líniu mám… Nič ma však netlačí, píšem vtedy keď sa mi chce. Uvidíme.

Ďakujeme za rozhovor.

Fanúšikovský facebookový profil Mira Frindta > pozri

Miroslav Frindt, Ranné správy RTVS
Miroslav Frindt (zdroj: M.F.)

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu